Λιβύη: Μεταναστευτικό και επιχείρηση «Ειρήνη» στο τραπέζι της συνάντηση Ντι Μάιο – Σάρατζ
Ο Ντι Μάιο τόνισε ότι «ακόμα και στη πιο δραματική φάση της πανδημίας, η επικοινωνία της Ιταλίας με τη Λιβύη δεν σταμάτησε ποτέ». Η Ρώμη θεωρεί τη Λιβύη «προτεραιότητα, ένα υψίστης σημασία ζήτημα που αφορά στην εθνική μας ασφάλεια».
Ταξίδι – αστραπή στη Λιβύη πραγματοποίησε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης Φαγέζ Αλ Σάρατζ, όπως και με τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών του.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Σάρατζ, ο Λουίτζι Ντι Μάιο υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχίσει η πολιτική διαδικασία και είπε πως πρέπει να δοθεί τέλος στις ξένες παρεμβάσεις στη Λιβύη.
Αναφερόμενος στη ναυτική επιχείρηση «Ειρήνη», σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει εμπάργκο όπλων από τη Μεσόγειο στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός της Λιβύης είπε ότι η εφαρμογή της πρέπει να είναι «διεθνής» και να καλύπτει θαλάσσιες, χερσαίες και εναέριες οδούς. Επανέλαβε ότι το εμπάργκο πρέπει να εμποδίζει και την παροχή όπλων στις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ.
Αλλαγές στη συμφωνία για το μεταναστευτικό
Ντι Μάιο και Σάρατζ συζήτησαν επίσης για τους παράνομους μετανάστες, καθώς και τη στήριξη της Ιταλίας στην προσπάθεια να απομακρυνθούν οι νάρκες από τα νότια προάστια της Τρίπολης όπου μαίνεται ο εμφύλιος.
«Ο πρόεδρος Σάρατζ μου έδωσε τη πρόταση της Λιβύης για αλλαγές στη συμφωνία για το μεταναστευτικό. Σε πρώτη ανάγνωση, βαίνουμε σε καλό δρόμο, ενώ η Λιβύη δείχνει θέληση για τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε ο Ντι Μάιο κατά την επιστροφή του από την Τρίπολη, σύμφωνα με την ιταλική έκδοση της Ηuffington Post.
Στις 2 Ιουλίου θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών για τις αλλαγές στη συμφωνία για το μεταναστευτικό, εξήγησε ο Ιταλός ΥΠΕΞ.
Ο Ντι Μάιο τόνισε ότι «ακόμα και στη πιο δραματική φάση της πανδημίας, η επικοινωνία της Ιταλίας με τη Λιβύη δεν σταμάτησε ποτέ». Η Ρώμη θεωρεί τη Λιβύη «προτεραιότητα, ένα υψίστης σημασία ζήτημα που αφορά στην εθνική μας ασφάλεια. Δεν πρέπει να διαιρεθεί η χώρα, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε νέες εμφύλιες συγκρούσεις».
Τέλος, στη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών συζητήθηκε η ανάγκη για επαναλειτουργία της παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη, η οποία έχει σταματήσει από τον Ιανουάριο.
- Η Μπαρτσελόνα βάζει πωλητήριο στον Κρίστενσεν μέσα στο 2025
- Τα ζώδια σήμερα: Δεν το περίμενες αυτό
- Τζον Κατσιματίδης: «Η Ελλάδα δεν χαίρει μεγάλου ενδιαφέροντος στο τραπέζι του Τραμπ»
- Το φιλοχουντικό αφήγημα του Πολυτεχνείου: Από τον Κ. Πλεύρη στη σημερινή Δεξιά
- Ακίνητα: Στον «πυρετό» του real estate η Εκκλησία της Ελλάδος
- Γροθιά ως νιάτα! Οι φοιτητικές εξεγέρσεις που άλλαξαν τον κόσμο για πάντα