H ατομική ευθύνη ασφαλώς μπορεί να σώσει κάθε χώρα από την έξαρση της πανδημίας. Τι γίνεται, όμως, όταν δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής και κανείς δεν βρίσκεται εκεί για να δώσει οδηγίες; Και πόσο μάλλον τώρα που παγκοσμίως επικρατεί μεγάλη ανησυχία για επιστροφή του ιού; Κι όταν στην Αμερική καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα σε μία ημέρα;

Η χαλάρωση είναι αυτονόητη μετά από 2,5 μήνες στην καραντίνα. Είναι αυτονόητο κι ότι πρέπει να ανοίξει η οικονομία, να έρθουν τουρίστες, να επανεκκινήσει η βαριά βιομηχανία της χώρας.

Δεν μπορεί, όμως, κάθε μέρα οι καθηγητές να βγαίνουν στα κανάλια και να χτυπούν καμπανάκια για έξαρση της πανδημίας εξαιτίας των… πάρτι ή του συνωστισμού σε μπαράκια, αλλά στα αεροδρόμια να γίνονται άλλα… πάρτι.

Το in.gr βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης στον αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Οι φωτογραφίες είναι από την πύλη για την πτήση προς Σαντορίνη. Ενα από τα νησιά που περιμένουν κόσμο τώρα που έρχονται ξένοι στη χώρα μας.

Αν δείτε τις φωτογραφίες, η ουρά είναι μεγάλη. Δεν τηρείται καμιά απόσταση ασφαλείας, ο ένας περιμένει πίσω από τον άλλο, όπως γινόταν και την προ κοροναϊό εποχή. Η ώρα είναι λίγο πριν από τις 10, το αεροπλάνο ετοιμάζεται να πετάξει για το νησί στο οποίο ο πρωθυπουργός έδωσε το σύνθημα για την «ανάσταση» του τουρισμού, αλλά πάντα με κανόνες, όμως, εδώ δεν τηρείται απολύτως τίποτε.

Πλην ίσως ορισμένων που φορούν μάσκα, ενώ κάποιοι άλλοι όχι.

Οι οδηγίες Χαρδαλιά

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί σε 4 ημέρες τα 18 αεροδρόμια που θα ανοίξουν για τους τουρίστες από την 1η Ιουλίου. Θα επιθεωρήσει και θα δώσει οδηγίες για το πώς θα πρέπει να γίνονται οι αποβιβάσεις και οι επιβιβάσεις.

Μήπως θα έπρεπε να πάει στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, εκεί απ’ όπου περνούν χιλιάδες πολίτες καθημερινά για να δει αν τηρείται κάποιος από τους κανόνες υγιεινής;

Μήπως έχουμε… παραχαλαρώσει όλοι μας, αλλά η επίσημη πολιτεία, οι κρατικοί υπάλληλοι δεν είναι εκεί για να μας επαναφέρουν στην τάξη;

Κι αν μέσα στο καλοκαίρι καταγραφεί έξαρση των κρουσμάτων και στην Ελλάδα, καθώς η τήρηση των μέτρων επαφίεται στον πατριωτισμό του καθενός, μήπως γίνει μεγαλύτερη ζημιά και στην οικονομία και στην κοινωνία;

Τι ισχύει στα αεροδρόμια

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, πρέπει να ισχύουν τα εξής στα αεροδρόμια για τον κοροναϊό:

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης της COVID-19 λοίμωξης στο αεροδρόμιο;

  • Πριν το ταξίδι ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επιβατών και του προσωπικού για τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης και τα μέτρα πρόληψης.
  • Πριν την επιβίβαση παροχή πληροφορίας σχετικά με τα συμπτώματα της λοίμωξης και τα μέτρα πρόληψης σε επιβάτες και προσωπικό π.χ. με ενημερωτικά φυλλάδια, προβολή ενημερωτικών σποτ, ηχητικών μηνυμάτων κλπ.
  • Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού συνεχής ενημέρωση σε επιβάτες και στο προσωπικό για τα συμπτώματα της λοίμωξης, μέτρα πρόληψης και ενέργειες (αναφορά στο προσωπικό) σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα.

Γενικά μέτρα πρόληψης μετάδοσης λοιμώξεων

Συστήνεται σε όλους τους χώρους του αεροδρομίου καλός εξαερισμός, καθώς και εύκολη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και σαπούνι, ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

  • Πρώτη γραμμή άμυνας κατά των λοιμώξεων είναι η προσεκτική υγιεινή των χεριών. Συνιστάται συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. Aν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά αλκοολούχο διάλυμα (τουλάχιστον 60% αιθυλικής αλκοόλης ή 70% ισοπροπυλικής αλκοόλης). Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών.
  • Σχολαστική τήρηση των μέτρων υγιεινής όπως:
  • κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντιλο κατά το βήχα ή το φτέρνισμα
  • αποφυγή επαφής των χεριών με στόμα, μύτη ή μάτια για πρόληψη διασποράς μικροβίων
  • Αποφυγή στενής επαφής (απόσταση 1-2 μέτρα) με ασθενείς που έχουν συμπτώματα του αναπνευστικού.

Πώς  ορίζεται η στενή επαφή (υψηλός κίνδυνος έκθεσης) με κρούσμα COVID-19;

Σύμφωνα με τον  ΕΟΔΥ, στενές επαφές είναι:

  • Ένα άτομο που ζει στην ίδια οικία με περιστατικό COVID-19
  • Ένα άτομο που είχε άμεση σωματική επαφή με περιστατικό COVID-19 (π.χ. χειραψία)
  • Ένα άτομο που είχε άμεση επαφή χωρίς να έχουν ληφθεί τα ατομικά μέτρα προστασίας με μολυσματικές εκκρίσεις περιστατικού COVID-19
  • Ένα άτομο που είχε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με περιστατικό COVID-19 σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων ή για περισσότερο από 15 λεπτά
  • Ένα άτομο που παρέμεινε σε κλειστό περιβάλλον (π.χ. αίθουσα διδασκαλίας, αίθουσα συσκέψεων, αίθουσα αναμονής νοσοκομείου, κλπ.) με περιστατικό COVID-19 σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων ή για περισσότερο από 15 λεπτά
  • Ένας επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρέχει άμεση φροντίδα σε περιστατικό COVID-19, ή εργαζόμενοι σε εργαστήρια που χειρίζονται κλινικά δείγματα από περιστατικά COVID-19 χωρίς την χρήση ή επί αστοχίας των συνιστώμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας
  • Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος ο οποίος καθόταν σε απόσταση δύο θέσεων (προς οποιαδήποτε κατεύθυνση) από περιστατικό COVID-19, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή άτομα που παρέχουν φροντίδα και μέλη πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν το περιστατικό (αν η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ή η μετακίνηση του περιστατικού υποδηλώνουν εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονται στο ίδιο τμήμα ή όλοι οι επιβάτες του αεροσκάφους μπορούν να θεωρηθούν στενές επαφές)

 

Διαχείριση ύποπτου κρούσματος από το νέο κορωνοϊό (SARSCOV-2)

Εάν ένας επιβάτης ή εργαζόμενος εμφανίσει συμπτώματα λοίμωξης COVID-19 εφαρμόζονται τα παρακάτω:

Ο υγειονομικός υπεύθυνος του αεροδρομίου (Αεροϋγειονομείο) επικοινωνεί ΑΜΕΣΑ με τον ΕΟΔΥ στα τηλέφωνα 210 5212054, 1135 (όλο το 24ωρο) για δήλωση του ύποπτου κρούσματος και οδηγίες αντιμετώπισής του.

  • Σε επιβάτη που εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (πυρετό και βήχα ή δύσπνοια) χορηγούνται άμεσα απλή χειρουργική μάσκα και χαρτομάντιλα.
  • Ο επιβάτης οδηγείται στον ειδικά διαμορφωμένο για την υποδοχή ασθενών με πιθανό μεταδοτικό νόσημα. Το σύστημα κλιματισμού του χώρου μπορεί να παραμένει ανοικτό.
  • Αν υπάρχει συνοδός του επιβάτη, που επιθυμεί να μείνει κοντά του για να τον φροντίζει (π.χ. σύζυγος), πρέπει να χορηγηθεί στο συνοδό απλή χειρουργική μάσκα και να του συστηθεί να πλένει τα χέρια του, κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με εκκρίσεις του ασθενή (π.χ. σάλιο) και οπωσδήποτε πριν ο συνοδός αγγίξει το πρόσωπό του ή φάει ή πιει.
  • Το προσωπικό πρέπει να αποφεύγει την είσοδο στο χώρο του ασθενούς, αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος. Με αυτόν τον τρόπο ελαττώνεται ο αριθμός των μελών προσωπικού, που εκτίθενται στο λοιμώδη παράγοντα.
  • Ο χρησιμοποιημένος προστατευτικός εξοπλισμός (απλή χειρουργική μάσκα, γάντια) πρέπει να απορρίπτεται σε κάδο και σε καμία περίπτωση να μην ξαναχρησιμοποιείται.
  • Μετά την απόρριψη του προστατευτικού εξοπλισμού πρέπει τα χέρια να πλένονται καλά με νερό και σαπούνι. Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, το οποίο και αποτελεί σημαντικότατο μέσο πρόληψης.

Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να υπάρχει σε προσβάσιμα σημεία από το προσωπικό επαρκές αναλώσιμο υλικό για την πρόληψη των λοιμώξεων:

  • σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού χεριών
  • θερμόμετρα
  • χαρτομάντιλα
  • απλές χειρουργικές μάσκες
  • γάντια μιας χρήσης
  • σακούλες απορριμμάτων
  • υγρά καθαρισμού επιφανειών