Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες το γεγονός πως κρούσματα θετικά στον κοροναϊό έρχονται οδικώς στη χώρα μέσω του Προμαχώνα.

Συγκεκριμένα χτες στον Προμαχώνα εντοπίστηκαν ακόμη δύο εισαγόμενα κρούσματα, ενώ καταγράφηκαν κρούσματα και σε περιοχές που δεν μας έχουν απασχολήσει τόσο στο παρελθόν όπως στη Μεσσηνία αλλά και στην Αλεξανδρούπολη.

Τα εισαγόμενα κρούσματα που εντοπίστηκαν στη χώρα μας και είχαν ως πύλη εισόδου τον Προμάχωνα προκαλούν «νέο πονοκέφαλο» στους ειδικούς, την ώρα μάλιστα που καταγράφεται και μία γενικότερη αύξηση κρουσμάτων στα Βαλκάνια.

Ειδικότερα η έξαρση του κοροναϊού παρατηρείται και στους τρεις βόρειους γείτονές μας (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία) την ώρα που τα χερσαία σύνορά μας με αυτές τις χώρες έχουν ανοίξει και υποδεχόμαστε τουρίστες από όλα τα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Γκίγκα Μαγιορκίνη, υπάρχει ένα δεύτερο κύμα έξαρσης κοροναϊού στα Βαλκάνια κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία καθώς δεν υπάρχει γνώση από πού προέρχονται τα θετικά κρούσματα.

Την ίδια ώρα η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών αναφέρει πως παρ΄όλο πλέον οι περισσότεροι πολίτες έχουν χαλαρώσει, εκείνη δεν θεωρεί αδύνατο τα μέτρα στη χώρα μας να κρατήσουν μέχρι και το επόμενο καλοκαίρι.

Ωστόσο οι επιστήμονες δεν κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μόνο στην Ελλάδα, μιας και υπάρχει εικόνα έξαρσης σε όλο τον πλανήτη τα τελευταία 24ωρα.

Νέα εισαγόμενα κρούσματα έφτασαν οδικώς στη χώρα

Χτες ανακοινώθηκαν μόνο οκτώ νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τρία εντοπίστηκαν στη Ροδόπη, ένα στη Μεσσηνία, ένα στην Αττική, ένα στην Αλεξανδρούπολη ενώ δυο νέα κρούσματα είναι εισαγόμενα και έφτασαν οδικώς στην Ελλάδα μέσω Προμαχώνα.

Την ίδια ώρα, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε αναμένει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων νέου κοροναϊού παγκοσμίως θα φθάσει τα 10 εκατομμύρια την επόμενη εβδομάδα.

Μαγιορκίνης: Ανησυχούμε για τα εισαγόμενα κρούσματα χωρίς «ταυτότητα»

Την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας για τα εισαγόμενα κρούσματα στην Ελλάδα, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού στα Βαλκάνια εξέφρασε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον Άlpha.

Τα εισαγόμενα κρούσματα που εντοπίστηκαν στη χώρα μας και είχαν ως πύλη εισόδου τον Προμαχώνα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους ειδικούς, καθώς «Βλέπουμε ότι εξελίσσεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας στα Βαλκάνια, λογικό να υπάρχει ανησυχία», υπογραμμίζει ο καθηγητής κ. Μαγιορκίνης.

Ανησυχία για την πορεία του κοροναϊού με το πλήρες άνοιγμα του Τουρισμού

«Υπάρχει μια αυξημένη μετάδοση του κοροναϊού στο νότιο ημισφαίριο. Το βασικό είναι ότι ναι μεν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως, αλλά δεν μπορούμε ακόμη να το ξεχωρίσουμε από τους αυξημένους ελέγχους, δηλαδή γίνονται περισσότερα τεστ, ενώ οι θάνατοι δεν αυξάνονται αναλογικά», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί τις επόμενες 10-15 ημέρες. «Βλέπουμε ένα δεύτερο κύμα στα Βαλκάνια. Υπάρχει μια ανησυχία στον Προμαχώνα, γιατί έρχονται από πολλές χώρες. Είναι η μόνη πύλη εισόδου αυτή τη στιγμή, από στεριά. Δεν ξέρουμε και από πού έρχονται, δεν έρχονται μόνο από Βουλγαρία», πρόσθεσε.

«Αναμένεται να δούμε αν αυτό μεταφραστεί σε θανάτους» υπογράμμισε ο καθηγητής, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με το πλήρες άνοιγμα του Τουρισμού και την έλευση πλήθους τουριστών.

Κινητοποίηση Χαρδαλιά

Την ίδια ώρα εμφανής είναι η κινητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Νίκου Χαρδαλιά ο οποίος θα επισκεφθεί το επόμενο τετατραήμερο και τα 18 αεροδρόμια της χώρας που ανοίγουν τις πύλες τους στους τουρίστες.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναμένεται να συντονίσει όλες τις διαδικασίες ασφαλούς έναρξης λειτουργίας τους, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες Αρχές.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τα περιοριστικά μέτρα να διαρκέσουν ένα χρόνο ακόμη

Από την πλευρά της η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα μέχρι και του χρόνου το καλοκαίρι εξαιτίας του κοροναϊού.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «είναι πολύ πιθανόν να έχουμε περιοριστικά μέτρα μέχρι και του χρόνου το καλοκαίρι. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η πορεία του ιού από τον Σεπτέμβριο».

Παράλληλα, η κ. Παγώνη τόνισε ότι το εμβόλιο για τον Covid-19 θα αργήσει ακόμα, καθώς έχει διάφορες φάσεις που πρέπει να περάσουν μέχρι να εξακριβωθεί ότι είναι ασφαλές, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για την αύξηση των κρουσμάτων σε Ευρώπη και Αμερική σημειώνοντας ότι «τα πράγματα δεν είναι καλά».

Στην Ελλάδα, όπως είπε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών μιλώντας στο ΣΚΑΪ, η εικόνα είναι καλύτερη και η αύξηση των κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές ήταν αναμενόμενη.

«Μας ανησυχούν τα πάρτι γιατί εκεί τα πράγματα δεν είναι ελεγχόμενα, όπως στον Εχίνο και τη Θεσπρωτία, γιατί εκεί δεν μπορούμε να κάνουμε ιχνηλάτηση των επαφών» κατέληξε η κ. Παγώνη.

Ζευγάρι ηλικιωμένων τα δυο νέα κρούσματα στην Παραμυθιά

Συναγερμός έχει σημάνει από τις υγειονομικές αρχές καθώς άλλα δυο κρούσματα κοροναϊού εντοπίστηκαν στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας.

Πρόκειται για ζευγάρι ηλικιωμένων. Οι ηλικιωμένοι που βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό είναι 90 και 80 ετών. Είναι συγγενείς οικογένειας από την Παραμυθιά, μέλη της οποίας επίσης έχουν βρεθεί θετικά στον ιό.

Εξετάζονται δύο ύποπτα κρούσματα στην Μεσσηνία

Εκτός από την Παραμυθιά και την Αττική, δύο  νέα (σε πρώτη φάση και όχι οριστικά επιβεβαιωμένα) κρούσματα κοροναϊού, το ένα στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας και το άλλο στην Αστυνομική διεύθυνση Μεσσηνίας εντοπίστηκαν χθες.

Πρόκειται για την περίπτωση ενός 85χρονου που νοσηλεύεται για άλλους λόγους στο νοσοκομείο της Καλαμάτας και στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου, το πρώτο μοριακό τεστ που έκανε για τον κορονοαϊό έδειξε πως είναι θετικός, ενώ το δεύτερο επαναληπτικό βγήκε αρνητικό.

Σήμερα αναμένονται και οι οριστικές απαντήσεις από το τρίτο τεστ στο οποίο υπεβλήθη και έχει σταλεί στο Ινστιτούτο Παστέρ.

Σήμερα επίσης θα υπάρξει και απάντηση για τον αλλοδαπό κρατούμενο (από την Αγκόλα) στο Αστυνομικό τμήμα Μεσσηνίας ο οποίος συνελήφθη τις προηγούμενες ημέρες στην Τριφυλία γιατί δεν διέθετε τα νόμιμα έγγραφα παραμονής στη χώρα μας. Το πρώτο τεστ πάντως στο οποίο υπεβλήθη βγήκε οριακά θετικό και με χαμηλό ιικό φορτίο.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από την Κινητή ομάδα του ΕΟΔΥ στην Καλαμάτα.

Συγκεκριμένα χθες έγιναν έλεγχοι για κοροναϊό στο Περιφερειακό Τμήμα Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας αλλά και στο αστυνομικό προσωπικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας.

Συνολικά ελήφθησαν 35 δείγματα, τα 20 από το προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού και 15 από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Μεσσηνίας.
Τα αποτελέσματα των ελέγχων εστάλησαν στην Αθήνα όπου θα εξεταστούν και τις επόμενες ώρες αναμένονται τα αποτελέσματα.


Μέχρι την ώρα πάντως τα συνεργεία της «κινητής μονάδας» δεν έχουν διαπιστώσει το παραμικρό θέμα καθώς δεν έχει εντοπιστεί κάποιο κρούσμα στους ελέγχους που ήδη έχουν γίνει. Να υπενθυμίσουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι έγιναν σε προσωπικό και στελέχη της ΠΕ Μεσσηνίας, ενώ έχουν προηγηθεί και άλλες δειγματοληψίες το προηγούμενο διάστημα σε ιδρύματα και δομές Υγείας της Καλαμάτας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που γίνεται από το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, το επόμενο διάστημα οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ θα επισκεφτούν και περιοχές εκτός Καλαμάτας με πρώτο σταθμό τα Κέντρα Υγείας και δειγματοληπτικούς ελέγχους στους κατοίκους χωριών.

Στα 10 εκατομμύρια τα κρούσματα του κοροναϊού την ερχόμενη εβδομάδα

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε πως αναμένει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων νέου κοροναϊού παγκοσμίως, που τώρα κυμαίνεται στα 9,3 εκατομμύρια, θα φθάσει τα 10 εκατομμύρια την επόμενη εβδομάδα.

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα αυτής της επιδημίας, λιγότερα από 10.000 κρούσματα είχαν καταγραφεί από τον ΠΟΥ. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, σχεδόν 4 εκατομμύρια κρούσματα έχουν καταγραφεί. Αναμένουμε να φθάσουν στο σύνολο τα 10 εκατομμύρια την επόμενη εβδομάδα», είπε ο αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ επισήμανε ότι η πανδημία σε πολλές χώρες της Αμερικής δεν έχει προς το παρόν φθάσει στην κορύφωσή της και ότι «παραμένει σε υψηλά επίπεδα», ειδικά στην Κεντρική και Νότια Αμερική.

«Θα έλεγα πως η κατάσταση βρίσκεται εν εξελίξει, δεν έχει φθάσει ακόμη στην κορύφωσή της και το πιθανότερο θα οδηγήσει σε συνεχή κρούσματα και θανάτους τις επόμενες εβδομάδες», τόνισε ο Ράιαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλές χώρες στην περιοχή κατέγραψαν αύξηση 25-50% στον αριθμό των κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα.

Ανησυχία και στη Γερμανία

Από την άλλη πλευρά σε κρατίδια της Γερμανίας επέστρεψαν πάλι τα τοπικά lockdown μετά από έξαρση του κοροναϊού που ξεκίνησε από ένα σφαγείο.

Η Γερμανία φαίνεται πως προσπαθεί να εμποδίσει ένα μαζικό δεύτερο κύμα του φονικού ιού, βάζοντας σε καραντίνα πόλεις και κρατίδια. Ωστόσο σε πολλές πόλεις η απόφαση αυτή έφερε αντιδράσεις.

Ωστόσο τα  νέα μέτρα προκαλούν αντιπαράθεση και μεταξύ των κρατιδίων, καθώς πολλές τοπικές κυβερνήσεις σκοπεύουν να απαγορεύσουν την έλευση ατόμων που προέρχονται από τις πληττόμενες περιοχές. «Είναι θέμα ασφάλειας για όλους τους εμπλεκόμενους – για τους ανθρώπους στην Βαυαρία, για τους τουρίστες, αλλά και για εκείνους τους ίδιους», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, υπερασπιζόμενος την απόφασή του να μην δεχθεί ταξιδιώτες που προέρχονται από τις περιοχές Γκίτερσλοχ και Βάρεντορφ.

Ανάλογα μέτρα λαμβάνονται και από τις τοπικές κυβερνήσεις των περιοχών της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής, δημοφιλών τουριστικών προορισμών της Γερμανίας. Σύμφωνα μάλιστα με την Bild, οι τοπικές αρχές του νησιού Ούζεντομ ζήτησαν από τουρίστες προερχόμενους από το Γκίτερσλοχ να αποχωρήσουν πριν ολοκληρώσουν τις διακοπές τους, ενώ και η Αυστρία εξέδωσε σήμερα μερική ταξιδιωτική προειδοποίηση για την περιοχή.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας ‘Αρμιν Λάσετ υποστήριξε ότι δεν δικαιολογούνται τα συγκεκριμένα μέτρα, καθώς δεν έχει ως τώρα διαπιστωθεί κανένα κρούσμα εκτός του σφαγείου της εταιρίας «Τένιες» και έκανε λόγο για «στιγματισμό» των πολιτών του κρατιδίου του.

ΗΠΑ: Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στις νότιες πολιτείες

Ρεκόρ κρουσμάτων, αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων, πιο νεαροί σε ηλικία ασθενείς: οι νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, από τη Φλόριντα ως την Καλιφόρνια, είναι πλέον το επίκεντρο της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα, με τους περιορισμούς για τους κατοίκους να επιστρέφουν.

Ένδειξη της κατάστασης: ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων στις ΗΠΑ έφτασε χθες Τετάρτη σε αριθμό ρεκόρ, με σχεδόν 36.000 νέες μολύνσεις.

Με σχεδόν 330 εκατομμύρια κατοίκους, οι ΗΠΑ έχουν τον χειρότερο απολογισμό παγκοσμίως: περισσότεροι από 120.00 νεκροί και σχεδόν 2,4 εκατομμύρια κρούσματα.

Σχεδόν στις μισές από τις 50 πολιτείες παρατηρήθηκε άνοδος των κρουσμάτων τις δύο τελευταίες εβδομάδες, και σε κάποιες, όπως το Τέξας, η Φλόριντα και η Καλιφόρνια, καταγράφονται καθημερινά νέα ρεκόρ ημερήσιων νέων κρουσμάτων.

Η Νέα Υόρκη, το Νιού Τζέρσι και το Κονέκτικατ, που επλήγησαν πολύ στην αρχή της επιδημίας covid-19 στις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι θα μπαίνουν σε καραντίνα οι κάτοικοι κάποιων πολιτειών που εισέρχονται σε έδαφός τους.

Το Τέξας, που ξεκίνησε το άνοιγμα της οικονομίας του ήδη από τις αρχές Μαΐου, κατέγραψε χθες 5.551 νέα κρούσματα του κορονοϊού. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων διπλασιάστηκε στη διάρκεια του τελευταίου μήνα και πλέον τα νοσοκομεία φοβούνται ότι δεν θα μπορούν πλέον να διαχειριστούν τον αριθμό των ασθενών.

“Αν δεν καταφέρουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση (της covid-19) τις επόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να δούμε σε ποιο βαθμό θα μπορέσουν να παραμείνουν ανοικτά τα καταστήματα”, προειδοποίησε ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ.

“Διότι αν δεν καταφέρουμε να περιορίσουμε (την covid-19) τις δύο επόμενες εβδομάδες, (η επιδημία) θα βγει εκτός ελέγχου”, πρόσθεσε ο Ρεπουπλικάνος καλώντας τους πολίτες να φορούν μάσκα όταν βγαίνουν από τα σπίτια τους, αν και το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό σε αυτή την πολιτεία.

Η επιδημιολόγος Ρεμπέκα Φίσερ εκτίμησε ότι η κορύφωση της επιδημίας είναι ακόμη μακριά. Τα μέτρα που περιορίζουν την εξάπλωση του ιού θα έπρεπε “ιδανικά” να παραμείνουν σε ισχύ “όσο το δυνατό περισσότερο”, πρόσθεσε.