Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Οι γνωστοί «γνωστοί» έσπασαν πάλι την απεργία της ΕΣΗΕΑ

Τα «θύματα» της αποσυμφόρησης των νησιών, τα συγχαρητήρια στην Ελλάδα και μια ΕΕ που μετατρέπεται σε φρούριο

Τα «θύματα» της αποσυμφόρησης των νησιών, τα συγχαρητήρια στην Ελλάδα και μια ΕΕ που μετατρέπεται σε φρούριο

Οι ταχείες απελάσεις και η «στρατιωτικοποίηση» της Frontex δίνουν μια πρώτη ιδέα για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν όσοι σκοπεύουν να αποπειραθούν να ζητήσουν άσυλο είτε στην Ελλάδα είτε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα πρώτης υποδοχής της, με την ΕΕ να προβαίνει σε «κούφιες» δηλώσεις περί καταδίκης των επαναπροωθήσεων.

Μπορεί η πρόταση για το Σύμφωνο Μετανάστευσης να έχει παγώσει, λόγω της ασυμφωνίας των «27» να καταλήξουν σε συμφωνία για το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο οι προθέσεις της ΕΕ ως προς το πώς σκοπεύει να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει τους πρόσφυγες γίνονται όλο και πιο εμφανείς.

Εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση και τον υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, απέδωσε η Γενική Διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, για τον τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού, την ώρα που βρίθουν οι καταγγελίες για βίαιες επαναπροωθήσεις και που η Ύπατη Αρμοστεία ζητά να διερευνηθούν οι σχετικές καταγγελίες.

Οι ταχείες απελάσεις και η «στρατιωτικοποίηση» της Frontex δίνουν μια πρώτη ιδέα για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν όσοι σκοπεύουν να αποπειραθούν να ζητήσουν άσυλο είτε στην Ελλάδα είτε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα πρώτης υποδοχής της, με την ΕΕ να προβαίνει σε «κούφιες» δηλώσεις περί καταδίκης των επαναπροωθήσεων.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το Συμβούλιο της Ευρώπης χαρακτήρισε «απάνθρωπες» αλλά και ως τις πιο «χυδαίες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τις επαναπροωθήσεις» χωρίς όμως να προβαίνει σε ουσιαστικές κινήσεις για τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται στη Μεσόγειο προσπαθώντας είτε να περάσουν στην Ελλάδα ή την Ιταλία.

Θα περίμενε κανείς μάλιστα πως με όσα έχουν δει τον τελευταίο καιρό το φως της δημοσιότητας (εξώσεις προσφύγων, άστεγες οικογένειες στην πλατεία Βικτωρίας, καταγγελίες για επαναπροωθήσεις ή τις εικόνες – ντροπής στην Υπηρεσία Ασύλου) να ακολουθήσουν –έστω- ορισμένες παρατηρήσεις για το, όπως αποδείχτηκε, ελλιπές σχέδιο της ελληνικής κυβέρνηση στη διαχείριση του προσφυγικού.

Αντ’ αυτού η Ελλάδα φαίνεται να γίνεται δέκτης χειροκροτημάτων, με την Γενική Διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων να αναφέρεται στη… βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας.

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα του βρετανικού Guardian ρίχνει φως στο μαρτύριο και την κοροϊδία που δέχονται οι πρόσφυγες.

Το δημοσίευμα περιγράφει την ιστορία της 22χρονης Sarah Husseini η οποία βρισκόταν δύο χρόνια στη Μόρια μαζί με τις δυο τις κόρες και τον άντρα της, όταν τους είπε ο ΟΗΕ πως «η κυβέρνηση θέλει να φύγετε, τώρα έχετε τα χαρτιά σας, δεν μπορείτε να μείνετε πια εδώ».

Οι πρόσφυγες πασχίζουν να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία

Η Husseini είναι από τους αυξανόμενους αριθμούς αναγνωρισμένων προσφύγων που, χωρίς σπίτι ή στέγη, βρέθηκαν να αναζητούν παρηγοριά και σκιά κάτω από τις μουριές της πλατείας Βικτωρίας – τα θύματα των σχεδίων για την ανακούφιση των υπερπληθυσμένων νησιωτικών καταυλισμών και άλλων κέντρων υποδοχής σε όλη την Ελλάδα.

Η 22χρονη έφυγε μαζί με την οικογένεια της από το Ιράν. Στη Μόρια, παρά τις δυσκολίες, κατάφερε να εκπαιδευτεί ως κομμώτρια και να εργαστεί τελικά σε ένα κέντρο ομορφιάς το οποίο είχαν δημιουργήσει εντός του καμπ.

Τους επόμενους μήνες, περισσότεροι από 11.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες από τις ελληνικές αρχές ασύλου, αναμένεται να «εκδιωχθούν» από οργανωμένα καταλύματα.

Η κεντροδεξιά διοίκηση περιγράφει τις εξώσεις αυτές ως ένα κρίσιμο πρώτο βήμα για την αυτάρκεια και τελικά την ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία.

«Τώρα περιμένουμε εδώ (σ.σ. πλατεία Βικτωρίας), κάτω από τον καυτό ήλιο ενώ ο Αλί (σ.σ. ο σύζυγός της) ψάχνει για διαμέρισμα, το οποίο είναι πολύ δύσκολο καθώς κανείς δε θέλει να νοικιάσει σε πρόσφυγες» αναφέρει μιλώντας στον Guardian.

«Στην Μόρια τουλάχιστον είχα μια δουλειά. Σήμερα δεν μπορώ να σκεφτώ τη δουλειά μέχρι να βρούμε να μείνουμε κάπου».

Ευρώπη – φρούριο

Σχεδόν πέντε χρόνια έχουν περάσει από την προσφυγική κρίση η οποία κλυδώνισε τη συνοχή της ΕΕ. Η περαιτέρω αναβολή της δημοσιοποίησης της πρότασης δείχνει πόσο «αγκάθι» αποτελεί για τις ευρωπαϊκές χώρες η διαχείρισή του.

Η κρίση στον Έβρο τον Μάρτιο φαίνεται να αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους ευρωπαίους ηγέτες, όπως μεταδίδει η ισπανική εφημερίδα El Pais.

Ο στόχος, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, είναι να προκύψουν όσο το δυνατόν λιγότερες διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη – μέλη ώστε το νέο σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση να γίνει πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Frontex αναμένεται να ενισχυθεί με μια δική του συνοριοφυλακή 10.000 μελών, η οποία θα διαθέτει τα δικά της μέσα επίγειας, θαλάσσιας και εναέριας επιτήρησης.

Προβλέπεται ακόμη η δημιουργία δυνάμεων ταχείας αντίδρασης, αλλά και η επιτάχυνση των διαδικασιών επαναπατρισμού.

Ο «μαύρος καπνός» της Συνόδου Κορυφής για το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται να παγώνει και τη δημοσιοποίηση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Σύμφωνο για την Μεταναστευτική Πολιτική και το Άσυλο.

Όπως δήλωσε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, που έχει αναλάβει την εκπόνηση της πρότασης μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, μιλώντας στο Politico, για να παρουσιαστεί η πρόταση προϋποτίθεται οι «27» να καταλήξουν σε συμφωνία για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων μας θύμισε ότι πρέπει να… προσέχουμε τα σύνορα

Η 20η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, «αποτελεί ταυτόχρονα μια ημέρα μνήμης, αλλά και επαγρύπνησης για την ουσιαστική αποστολή που καλείται η χώρα μας, ως άγρυπνος φρουρός των ανατολικών συνόρων της Ευρώπης να φέρνει καθημερινά εις πέρας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης, σηκώνοντας δυσανάλογο βάρος από αυτό που της αναλογεί. Το ελληνικό σύστημα υποδοχής και τα αποθέματα ανθρωπισμού του ελληνικού λαού δοκιμάστηκαν και άντεξαν» συνέχισε, προσθέτοντας:

«Πέραν των υποχρεώσεων, η χώρα μας έχει και δικαιώματα. Να προστατεύει με αποφασιστικότητα τα σύνορα της. Να ορθώνει τείχος ανθρωπιάς απέναντι στην εργαλειοποίηση του πόνου και της δυστυχίας. Να μη δρα με τη λογική του κυνηγημένου, αλλά του ισότιμου συνομιλητή στα διεθνή φόρα».

Οι επικίνδυνες ρήτρες που ζητάει η Ελλάδα

Να νομιμοποιήσει την αντιμεταναστευτική -σύμφωνα με τους επικριτές της- πολιτική της φαίνεται να επιχειρεί η Ελλάδα, ζητώντας να συμπεριληφθεί «ρήτρα έκτακτης ανάγκης και ευελιξίας» στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, με συμμάχους την Κύπρο και τη Βουλγαρία.

Όπως αναφέρει η επιστολή του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου προς τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, προτείνεται σε ενδεχόμενη έκτακτη κατάσταση ή μεταναστευτική κρίση τα κράτη-μέλη που άμεσα τις αντιμετωπίζουν να έχουν την ευχέρεια της ευελιξίας στον τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης τους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή, «πρέπει να είναι αυτομάτως στη διάθεση και προς άμεση υποστήριξη των κρατών-μελών που πλήττονται περισσότερο και υπόκεινται συστηματικά σε τεράστια μεταναστευτική πίεση προστατεύοντας ταυτόχρονα τα σύνορα της Ένωσης. Η αλληλεγγύη αποτελεί θεμελιώδη αρχή του Δικαίου της Ένωσης, αρχή που εμφανίζεται 16 φορές στις Συνθήκες της ΕΕ. Η αρχή αυτή μας ενώνει».

Με την κίνηση της αυτή η κυβέρνηση ζητάει επικίνδυνες εξαιρέσεις για τη ζωή των προσφύγων, επιχειρώντας να επιτρέπεται στα κράτη πρώτης υποδοχής να παραβιάζουν, επικαλούμενα καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στα σύνορα τους, το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη μετανάστευση και άσυλο, είναι η πρώτη ανάγνωση ειδικών που ασχολούνται και γνωρίζουν το πρόβλημα του προσφυγικού.

Η Ελλάδα θέλει να κάνει πλέον ξεκάθαρο ότι δεν είναι πρόθυμη να υποδεχτεί περισσότερους πρόσφυγες, ούτε να υπερβεί τα προβλεπόμενα για την φιλοξενία-προστασία τους, όπως έδειξε άλλωστε και με την απόφασή της να βγάλει στο δρόμο 10.000 πρόσφυγες, με τον αρμόδιο υπουργό να υποστηρίζει ότι «δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερη προτεραιότητα στους πρόσφυγες από ό,τι δίνουμε στους Έλληνες πολίτες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο Mega.

Must in

Rockhouse: Μια ματιά μέσα στο ξενοδοχείο στη Τζαμάικα που αποτέλεσε το καταφύγιο για πολλούς σταρ

Το Rockhouse, ο «παράδεισος» για σταρ όπως οι Rolling Stones και ο Μπομπ Ντίλαν, κλείνει 50 χρόνια ζωής και το γιορτάζει με ένα εντυπωσιακό φωτογραφικό βιβλίο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024