Εκμετάλλευση του κοροναϊού για υπονόμευση της δημοκρατίας καταγγέλλουν πρώην διεθνείς ηγέτες
Στην επιστολή τους κάνουν λόγο για τον κίνδυνο οι εξουσίες έκτακτης ανάγκης να μετατραπούν σε μόνιμη κατάσταση, όχι μόνο στην περίπτωση των απολυταρχικών καθεστώτων, αλλά ακόμη και σε κράτη με ισχυρή δημοκρατική παράδοση
Το ξέσπασμα του κοροναϊού και η συνακόλουθη πανδημία έχει οδηγήσει σε ανησυχητική αύξηση των απολυταρχικών συμπεριφορών ορισμένων κυβερνήσεων σε όλο τον πλανήτη, οι οποίοι εργαλειοποιούν την πανδημία για να φιμώσουν τους επικριτές τους, υποστηρίζει ανοιχτή επιστολή που υπογράφεται από περισσότερους από 500 πρώην διεθνείς ηγέτες και κατόχους βραβείων Νόμπελ.
Η επιστολή, η σύνταξη της οποίας οργανώθηκε από το Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία με έδρα τη Στοκχόλμη και δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, υπογραμμίζει ότι στο όνομα της κρίσης, τόσο οι απολυταρχικές όσο και οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις του πλανήτη έχουν χρησιμοποιήσει τις εξουσίες έκτακτης ανάγκης τους για να συλλάβουν διαδηλωτές και να παραβούν τα δημοκρατικά ειωθότα.
Τι αναφέρει η επιστολή
Η επιστολή προειδοποιεί: «Δεν μας εκπλήσσει που τα απολυταρχικά καθεστώτα χρησιμοποιούν την κρίση για να φιμώσουν τους επικριτές τους και αυξήσουν την εξουσία τους. Όμως ακόμη και ορισμένες δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις μάχονται κατά της πανδημίας συγκεντρώνοντας εξουσίες έκτακτης ανάγκης που περιορίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυξάνουν την κρατική επιτήρηση χωρίς να ενδιαφέρονται για τους νομικούς περιορισμούς και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και χωρίς να ορίζουν χρονικές προθεσμίες για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης».
«Τα κοινοβούλια παραμερίζονται, δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται και παρενοχλούνται, μειονότητες τρέπονται σε αποδιοπομπαίους τράγους και οι πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αντιμετωπίζουν τρομακτικούς νέους κινδύνους, καθώς τα οικονομικά lockdown διαρρηγνύουν τους κοινωνικούς ιστούς σε όλο τον κόσμο».
Από την αρχή της πανδημίας, δεκάδες χώρες έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ περισσότερες από 100 έχουν επιβάλει μέτρα που περιορίζουν το δικαίωμα δημόσιας συνάθροισης – για παράδειγμα τις διαδηλώσεις – σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο για την Παρακολούθηση των Πολιτικών Ελευθεριών για την περίοδο του κοροναϊού. Αναφέρουν παραδείγματα που κινούνται από τον περιορισμό στην πρόσβαση σε δημόσιες πληροφορίες, μέχρι τις συλλήψεις πολιτών για «προκλητικές» αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.
Στο στόχαστρο η Κίνα
Η επιστολή θέτει στο στόχαστρο και την Κίνα, σημειώνοντας ότι «δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι η τρέχουσα πανδημία ξεκίνησε σε μια χώρα που η ελεύθερη ροή πληροφοριών καταπνίγεται και όπου η κυβέρνηση τιμώρησε εκείνους που προειδοποιούσαν για τους κινδύνους από τον νέο ιό – προειδοποιήσεις που αντιμετωπίστηκαν ως διασπορά φημών επιβλαβών για το κύρος του κράτους».
Σε κίνδυνο και οι δημοκρατικές χώρες
Ωστόσο, η κυριότερη προειδοποίηση της επιστολής είναι ότι οι χώρες με ισχυρή δημοκρατική παράδοση θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την πανδημία για να εισάγουν μέτρα, τα οποία σταδιακά θα καταστούν συνηθισμένα, επιφέροντας μόνιμες πληγές στην παγκόσμια δημοκρατία.
«Οι δικτάτορες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν την κρίση του κοροναϊού ως ένα νέο πεδίο πολιτικής μάχης και στοχεύουν στο στιγματισμό της δημοκρατίας ως αδύναμης και στην αντιστροφή των σημαντικών κεκτημένων των τελευταίων δεκαετιών».
«Τώρα είναι η στιγμή που όλοι μας πρέπει να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία. Το διακύβευμα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους και να μην επιτραπεί σε ηγέτες με απολυταρχικές τάσεις να χρησιμοποιήσουν αυτή ή άλλες κρίσεις για να αυξήσουν την ισχύ τους και να μειώσουν τα δικαιώματά μας», τονίζει ο Κέβιν Κάσας Ζαμόρα, γενικός γραμματέας του IDEA και πρώην αντιπρόεδρος της Κόστα Ρίκα.
Η επιστολή αναφέρει ότι «η καταπίεση δεν θα βοηθήσει στον έλεγχο της πανδημίας» και ότι «η φίμωση της ελευθερίας του λόγου, οι φυλακίσεις ειρηνικών διαδηλωτών, η καταπίεση του νομοθετικού ελέγχου και η επ’ αόριστον αναβολή των εκλογών δεν συμβάλλουν με κανένα τρόπο στην προστασία της δημόσιας υγείας».
«Η δημοκρατία απειλείται και οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το μέλλον της θα πρέπει να βρουν την θέληση, την πειθαρχία και την αλληλεγγύη για να την υπερασπιστούν. Το διακύβευμα είναι η ελευθερία, η υγεία και η αξιοπρέπεια των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».
Ανάμεσα στους υπογράφοντες την επιστολή ανήκει και ο Στίβεν Χάρπερ, πρώην πρωθυπουργός του Καναδά και ο Μάλκομ Ρίφκιντ, πρώην υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας, όπως και οργανισμοί που συνδέονται με πρώην παγκόσμιους ηγέτες, όπως το Ινστιτούτο Τζορτζ Μπους και το Κέντρο Κάρτερ.
Πηγή: www.cnn.com
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου