Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί η ελληνική οικονομία (ακόμα) δεν τα έχει «βάψει» μαύρα

Γιατί η ελληνική οικονομία (ακόμα) δεν τα έχει «βάψει» μαύρα

Το μέγεθος του πλήγματος που έχει υποστεί η δραστηριότητα το δεύτερο τρίμηνο δεν έχει ακόμα αποτιμηθεί, τα μέχρι τώρα στοιχεία, όμως, δείχνουν πως τα εφιαλτικά σενάρια απομακρύνονται

Αποφεύγει το σενάριο καταστροφής η ελληνική οικονομία αφού η χώρα φαίνεται να κρατά αντιστάσεις έναντι των συνεπειών της επιδημικής κρίσης. Τα σήματα αναχαίτισης λαμβάνει και το οικονομικό επιτελείο, γεγονός που συνομολογούν τελευταίες επικαιροποιημένες προβλέψεις διεθνών αναλυτών, αλλά και του ΟΟΣΑ, ο οποίος αναμένει τελικά μικρότερη ύφεση σε σχέση με την Ευρωζώνη.

Αν και η μεγάλη ύφεση είναι δεδομένη το δεύτερο τρίμηνο, η έγκαιρη εφαρμογή μέτρων περιορισμού και οι κυβερνητικές ενέσεις ρευστότητας φαίνεται να άλλαξαν την πορεία προς χειρότερα τα σενάρια. Στο χορό των αναθεωρημένων εκτιμήσεων μπήκε και η Capital Economics, η οποία, σε χθεσινή έκθεσή της, βλέπει μικρότερη από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί  “βουτιά” στο ελληνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Σύμφωνα με έκθεση για την Ελλάδα, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά περίπου 8% για το 2020, ενώ στις  αρχές Μαΐου, η Capital Economics, έκανε λόγο για ύφεση 15%, χρέος στο 200% του ΑΕΠ και ανεργία 32%.

Επομενως, η πρόβλεψη για ύφεση πάνω από 8% ενδεχομένως να αναθεωρηθεί προς το καλύτερο, αφού στηρίχθηκε σε εκτίμηση για μείωση του ΑΕΠ κατά 2,6% το πρώτο τρίμηνο,  η οποία όμως δεν  επαληθεύτηκε, καθότι από την Ελληνιστική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε μείωση  0,9%.

Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να χαλαρώνει το lockdown η ανάκαμψη προχωρά με πιο γοργούς ρυθμούς και ως εκ τούτου  η παραγωγική δραστηριότητα έχει ήδη επιστρέψει στο 85-90% της κανονικότητας από τα μέσα Ιουνίου.

Η ελληνική οικονομία, λοιπόν, υπεραπέδωσε των υπολοίπων χωρών στην Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας ύφεση 1,6% σε τριμηνιαία βάση, πολύ καλύτερη από την πτώση 5% που είχε προβλεφθεί ή την πτώση στην Ισπανία, για παράδειγμα. Το lockdown επηρέασε λιγότερο το ΑΕΠ από ό,τι σε άλλες χώρες, ενώ η ελληνική βιομηχανία δεν χτυπήθηκε τόσο όσο σε άλλες χώρες τον Απρίλιο, πιθανώς επειδή  εξαρτάται λιγότερο από την παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών.

Το μέγεθος του πλήγματος που έχει υποστεί η δραστηριότητα το δεύτερο τρίμηνο δεν έχει ακόμα αποτιμηθεί, τα μέχρι τώρα στοιχεία, όμως,  δείχνουν πως τα εφιαλτικά σενάρια απομακρύνονται.  Καταρχάς, η κατανάλωση είναι πιθανό να έχει καταρρεύσει, ενώ δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία σχετικά με τις λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο, οι οποίες   βυθίστηκαν στην Ιταλία και την Ισπανία όπου το lockdown δεν ήταν αυστηρότερο από ό,τι στην Ελλάδα.

Αν και οι πωλήσεις αυτοκινήτων σημείωσαν άνοδο τον Μάιο, ήταν ακόμη 60% χαμηλότερες από το επίπεδο Φεβρουαρίου και η κατανάλωση πολλών υπηρεσιών θα αποδειχθεί ακόμη πιο αδύναμη, δεδομένου ότι πολλές εταιρείες έκλεισαν για το μεγαλύτερο μέρος του β’ τριμήνου. Παράλληλα, ο τουριστικός τομέας ήταν εκτός δράσης μέχρι την 1η Ιουνίου και οι  εκτιμώμενες τουριστικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 99% ετησίως τον Απρίλιο και η κίνηση των επιβατών στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών μειώθηκε κατά 96% τον Μάιο.

Must in

FIFA: O νέος κανονισμός για τη χειμερινή αγορά – Η δίκαιη αιτία, ο ορισμός αποζημίωσης και οι κυρώσεις

Ένα άρθρο βρίσκεται σε αναμονή ως αποτέλεσμα της απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ που έκρινε την καταγγελία του Λασανά Ντιαρά, που αμφισβήτησε τους όρους της αποχώρησής του από τη Λοκομοτίβ Μόσχας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο