Ο κοροναϊός, τα fake news και οι γαργάρες – Μια… παράλληλη πανδημία σε εξέλιξη
Θα μπορούσαν να μειώσουν το ιικό φορτίο στον φάρυγγα και να επηρεάσουν θετικά την πορεία της νόσου, σύμφωνα με νέες έρευνες
Τα fake news στην εποχή του κοροναϊού αντιμετωπίζονται από τους επιστήμονες ως παράλληλη πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ειπωθεί πολλά ανυπόστατα σχετικά με γιατροσόφια που έχουν δήθεν θεαματικά αποτελέσματα έναντι του SARS-CoV-2. Ισως το πλέον γνωστό – που θα παρέπεμπε σε ανέκδοτο εάν δεν ήταν άκρως επικίνδυνο – είναι οι ενέσεις με χλωρίνη που πρότεινε ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ανάμεσα σε όσα απορρίφθηκαν όμως ήταν και οι γαργάρες, που εντούτοις και σύμφωνα με νέες ενδείξεις φαίνεται ότι πιθανόν να αποτελούν προληπτικό μέτρο ή ακόμη και μέρος της θεραπείας – όχι όμως με αλάτι και ξίδι, όπως… κάποιοι υποστήριζαν αρχικά.
Η σχετική δημοσίευση έγινε από ερευνητές του Chang Gung University College of Medicine, στην Ταϊβάν, έπειτα από συγκέντρωση και ανάλυση σχετικών δεδομένων.
Ειδικότερα στη δημοσίευσή τους αναφέρουν τα εξής: Οπως προκύπτει από έρευνα που διεξήχθη στην Κίνα, το υψηλότερο ιικό φορτίο στον ρινοφάρυγγα συνδέεται με την εκδήλωση πιο σοβαρών συμπτωμάτων. Επιπρόσθετα, ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ, διαπίστωσαν ότι σε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 το ιικό φορτίο ήταν υψηλότερο σε δείγματα από τον φάρυγγα που ελήφθησαν την πρώτη εβδομάδα της λοίμωξης, με το ίδιο να αυξάνεται σημαντικά (και ενδεχομένως να κορυφώνεται) την 4η ημέρα.
Ομως, τυχαιοποιημένη δοκιμή που έγινε στην Ιαπωνία κατέληξε ότι οι γαργάρες με τρεχούμενο νερό τρεις φορές την ημέρα μείωναν την εμφάνιση λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού κατά 36%.
Μείωση στη μετάδοση
Επιπλέον, μια άλλη μελέτη από βρετανούς επιστήμονες έδειξε ότι μεταξύ ασθενών με λοίμωξη του αναπνευστικού η πλύση της ρινικής κοιλότητας και οι γαργάρες με υπερτονικό αλατούχο διάλυμα κατά τις δύο πρώτες ημέρες εμφάνισης των ύποπτων συμπτωμάτων συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερο ιικό φορτίο. Τα οφέλη όμως δεν σταματούν εδώ: επιπλέον διαπιστώθηκε μείωση της διάρκειας νόσησης κατά δύο 24ωρα, 36% μείωσης της χρήσης φαρμάκων και 35% μείωση στη μετάδοση ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας.
«Οι γαργάρες θα μπορούσαν να μειώσουν το ιικό φορτίο στους ασθενείς, οι οποίοι εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού. Αν και η μέθοδος αυτή δεν μπορεί να εξαλείψει τον ιό, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του ιικού φορτίου στον στοματοφάρυγγα, δεδομένου ότι ο SARS-CoV-2 δείχνει τροπισμό σε συγκεκριμένα σημεία του οργανισμού και ειδικότερα στον ιστό της συγκεκριμένης περιοχής, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με τη μετάδοση της νόσου αλλά και τη σοβαρότητά της» σημειώνουν οι ερευνητές του Chang Gung University College of Medicine.
Και συνεχίζουν: «Και καθώς δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη καμία αντιιική θεραπεία ίσως θα μπορούσε να προταθεί η πλύση της στοματικής και ρινοφαρυγγικής κοιλότητας με νερό βρύσης ή αλατούχο διάλυμα σε ανθρώπους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα αλλά και στους υγειονομικούς. Οι γαργάρες, που δεν έχουν άλλωστε κανένα κόστος, είναι πιθανόν να ωφελήσουν τον γενικό πληθυσμό κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας Covid-19».
Πλύσιμο των χεριών
Πάντως, το τακτικό και προσεκτικό πλύσιμο των χεριών αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς, το πιο χρήσιμο «εργαλείο» έναντι του SARS-CoV-2, πέραν της τήρησης της απόστασης των δύο μέτρων.
Συγκεκριμένα πρόσφατη έρευνα του University College London κατέληξε ότι με συχνό το πλύσιμο των χεριών – δηλαδή, περισσότερες από έξι φορές την ημέρα – μειώνεται ο κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 κατά το ένα τρίτο.
Ειδικότερα, η επιστημονική ομάδα έβαλε στο… μικροσκόπιο τα δεδομένα περισσότερων από 1.600 Βρετανών καταλήγοντας ότι εκείνοι που τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής υγιεινής σαπουνίζοντας τα χέρια τους από έξι έως και δέκα φορές την ημέρα διέτρεχαν κατά 36% μειωμένο κίνδυνο να νοσήσουν. Είναι σημαντικό όμως να σημειωθεί ότι το τακτικότερο πλύσιμο δεν φάνηκε να ωφελεί.
Παρ’ όλ’ αυτά, ο βαθύς καθαρισμός των χεριών έχει τα μυστικά του: είναι σημαντικό να τρίβουμε καλά τα χέρια μας με σαπούνι και άφθονο νερό για τουλάχιστον 20» κατά την επιστροφή μας στο σπίτι, πριν από την κατανάλωση φαγητού κ.ο.κ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις