Μητσοτάκης – Ερντογάν ξανάνοιξαν δίαυλο επικοινωνίας: Ποιο είναι το επόμενο βήμα
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί από τις ίδιες τις εξελίξεις είναι κατά πόσο η σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αποφέρει καρπούς στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της επιθετικότητας της Τουρκίας και της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Ελλάδα.
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί από τις ίδιες τις εξελίξεις είναι κατά πόσο η σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αποφέρει καρπούς στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της επιθετικότητας της Τουρκίας και της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Ελλάδα.
Χαμηλούς τόνους
Γεγονός είναι πάντως ότι μετά από σχεδόν ένα εξάμηνο ψυχρότητας οι δύο ηγέτες συνομιλήσαν και σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά συμφώνησαν να κρατήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.
Σε όλο αυτό το διάστημα η προκλητικότητα της Τουρκίας κλιμακώθηκε, περνώντας από διάφορες φάσεις ενώ μεταξύ μαστιγίου και καρότου έχει φτάσει στο σημείο να απειλεί ακόμα με θερμό επεισόδιο, προκειμένου να προχωρήσει σε έρευνες και γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης στο πλαίσιο του τουρκολιβυκού συμφώνου.
Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου, το οποίο θέλει να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην καλλιεργήσει υπέρμετρες προσδοκίες από αυτό το τηλεφώνημα που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο, δεν συζητήθηκαν τα θέματα αγκάθια στις σχέσεις των δύο χωρών αναφορικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το προσφυγικό.
Ωστόσο μένει να φανούν οι προθέσεις του κ. Ερντογάν που αποδέχτηκε να συνομιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό κάτι που είχε αρνηθεί πριν από μερικούς μήνες κατά την κρίση στον Έβρο με το προσφυγικό.
Θετικό μήνυμα οι δίαυλοι επικοινωνίας
Από την ελληνική πλευρά εκτιμάται ότι το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα προς τη διεθνή κοινότητα είναι θετικό καθώς δείχνει πως επιθυμεί τους διαύλους επικοινωνίας και θέλει αλλαγή του κλίματος για να μπορέσει να εκκινήσει ένας διάλογος μεταξύ των δύο χωρών.
Άλλωστε στις προσκλήσεις διαλόγου των τελευταίων ημερών από την πλευρά της Τουρκίας –οι οποίες βέβαια εναλλάσσονταν με απειλές- η ελληνική κυβέρνηση διεμήνυε πως ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει μέσω εκβιασμών αλλά αφού υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση των προκλήσεων της Τουρκίας.
Σε κάθε περίπτωση η επικοινωνία Μητσοτάκη και Ερντογάν έρχεται σε μια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση είχε υποχρεωθεί από τις εξελίξεις και την προκλητικότητα που επεδείκνυε η Τουρκία να δηλώνει πως ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα –συμπεριλαμβανομένης της πολεμικής εμπλοκής- προκειμένου να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Μάλιστα λίγο πριν την επικοινωνία των δύο ηγετών, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επιδιδόταν σε ένα ακόμα προκλητικό παραλήρημα ξεκαθαρίζοντας ότι η Τουρκία θα προχωρήσει κανονικά σε έρευνες και γεωτρήσεις που έχει προαναγγείλει, ενώ καλούσε την Ελλάδα να μην «τεστάρει» την Τουρκία αλλά να αποστρατιωτικοποιήσει τα ελληνικά νησιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την σημερινή επικοινωνία Μητσοτάκη και Ερντογάν χτες ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν.
Σημειώνεται ότι οι σχέσεις Παρισιού και Άγκυρας είναι τεταμένες το τελευταίο διάστημα με αποκορύφωμα το επεισόδιο ανοιχτά της Λιβύης μεταξύ πολεμικών πλοίων των δύο χωρών.
Επισημαίνεται επίσης ότι ηχηρά μηνύματα προς την Άγκυρα έστειλε και ο εκπρόσωπος της ΕΕ Γ. Μπορέλ με την παρουσία του στον Έβρο και την Αθήνα καθώς και με την μετάβασή του στη Λευκωσία όπου και πέταξε με ελικόπτερο πάνω από την Κυπριακή ΑΟΖ.
Συμβούλιο αρχηγών θέλει η αντιπολίτευση
Πάντως στο εσωτερικό της χώρας υπάρχει προβληματισμός από την αντιπολίτευση. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ εμμένουν στην θέση τους για τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και εγκαλούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για έλλειψη εθνικής στρατηγικής και διαμόρφωσης εθνικών κόκκινων γραμμών έναντι της Τουρκίας.
Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος εξέφρασε την ανησυχία του για έλλειψη πυξίδας της ελληνικής διπλωματίας.
Ενεργητική διπλωματία
Ο κ. Κατρούγκαλος κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Νίκο Δένδια επανέφερε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ενώ άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν έθεσε θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας παρουσία του Γ. Μπορέλ στην Αθήνα.
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν, ωστόσο ζήτησε ενεργητική διπλωματία από την κυβέρνηση με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στον Ιόνιο, η οποία όπως είπε έπρεπε να γίνει με τη υπογραφή της συμφωνίας με την Ιταλία.
Δεσμεύσεις
Από την μεριά της η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό επειδή δεν αποδέχθηκε την πρόταση της για την σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του ΚΙΝΑΛ επειδή «δεν θέλει να αναλάβει δεσμεύσεις».
«Από εδώ και στο εξής αναλαμβάνει όλη την ευθύνη» έναντι των τουρκικών προκλήσεων ανέφερε η κα Γεννηματά σημειώνοντας ότι σύντομα «θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τις ενέργειες της τουρκικής εταιρίας όταν εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες για έρευνες νότια της Κρήτης».
Θύμισε δε, ότι ζήτησε από την σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εφαρμοστούν κυρώσεις από πλευράς της ΕΕ στην Τουρκία για την στάση της.
- Πυξ Λαξ: «Οι πρώτοι δύο δίσκοι πήγαν άπατοι, στα live μας έρχονταν 1-2 άτομα»
- Οι ειδικοί μίλησαν: Έξι συμβουλές για τη μοναξιά των γιορτών
- Καταστήματα: Κορυφώνεται η εορταστική κίνηση στην αγορά – Ποιες ώρες λειτουργεί η αγορά
- Εφορία: Ποιοι φόροι και πρόστιμα ακυρώνονται λόγω… λάθους
- Βουλή: Νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό που είχε συλληφθεί για ενδοοικογενειακή βία – «Φώναζε και απειλούσε»
- Vodka Juniors: Η μπάντα όλων μας των χρόνων έχει τα 25α γενέθλιά της και θα τα γιορτάσει στην Αθήνα