Επικεφαλής ΠΟΥ : Μάθημα η μάχη του Κονγκό με τον Έμπολα για την νίκη επί του κοροναϊού
ΟΤέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους καλεί τον πλανήτη να παραδειγματιστεί από τη μάχη της Δημοκρατίας του Κονγκό με τον Έμπολα, ενώ προειδοποιεί ότι «οι ιοί δεν κάνουν διαλείμματα»
Σε άρθρο του στον Guardian, ο επικεφαλής του ΠΟΥ καλεί ολόκληρο τον πλανήτη να πάρει παράδειγμα από την επιμονή και την εφευρετικότητα της Δημοκρατίας του Κονγκό στη νικηφόρα μάχη του με τον Έμπολα, προκειμένου να δώσει τέλος στην πανδημία του κοροναϊού.
Συγκεκριμένα, όπως γράφει ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους:
«Το ξέσπασμα του Έμπολα στο ανατολικό τμήμα της Δημοκρατίας του Κονγκό έχει τελειώσει. Την Πέμπτη συμπληρώθηκαν 42 μέρες από το εξιτήριο του τελευταίου ασθενούς με Έμπολα, δηλαδή διπλάσιος χρόνος από το μέγιστο διάστημα που απαιτείται για την εμφάνιση συμπτωμάτων. Σχεδόν δύο χρόνια σκληρής δουλειάς και αποτελεσματικής ηγεσίας εκ μέρους των κοινοτήτων του Κονγκό απέδωσαν καρπούς, με την ολοκλήρωση του πρώτου ξεσπάσματος Έμπολα σε εμπόλεμη ζώνη.
Είναι στιγμή για εορτασμούς, αλλά όχι για εφησυχασμό. Οι ιοί δεν κάνουν διαλείμματα. Μπορεί το δέκατο ξέσπασμα του Έμπολα στο Κονγκό να ολοκληρώθηκε, όμως την 1η Ιουνίου εντοπίστηκε το ενδέκατο, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Νέα κρούσματα εμφανίζονται 240 χιλιόμετρα μακριά από τη Μπαντάκα, το επίκεντρο του τελευταίου ξεσπάσματος.
Πολλαπλές μάχες
Κι όμως, ο Έμπολα είναι μόνο μία από τις σημαντικές υγειονομικές κρίσεις που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες της Δημοκρατίας του Κονγκό. Εκτός από τον κοροναϊό, την καταστροφή σπέρνει και το τελευταίο ξέσπασμα ιλαράς στον πλανήτη, έχοντας σκοτώσει περισσότερους από 6,850 ανθρώπους σε διάστημα μικρότερο από ό,τι χρειάστηκε ο Έμπολα για να αφήσει 2,280 νεκρούς. Μόνο οι μισές υγειονομικές εγκαταστάσεις έχουν πρόσβαση στο νερό – και αυτό έχει αποφασιστική σημασία στην εξάπλωση λοιμωδών νοσημάτων.
Οι σωστές αντιδράσεις έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από τις εξάρσεις των ασθενειών. Οι επιζήσαντες του Έμπολα χρειάζονται θεραπεία και μετά την ανάρρωσή τους, αλλά και φροντίδα για τα επιπλοκές που άφησε πίσω της η ασθένεια. Διατρέχουν κίνδυνο απώλειας της όρασης, αλλά και του εαυτού τους. Η ασθένεια προκαλεί φόβο και θρήνο, επηρεάζοντας σημαντικά την ψυχική υγεία. Οι επιζήσαντες του Έμπολα αντιμετωπίζουν συχνά και τον στιγματισμό και χρειάζονται βοήθεια για να ενσωματωθούν και πάλι στις κοινότητές τους. Παρόμοιες προκλήσεις ενδέχεται να προκύψουν και από τον κοροναϊό, καθώς ήδη παρατηρούνται περιστατικά διακρίσεων σε όλο τον κόσμο.
Έχοντας νικήσει αυτή την έξαρση, η Δημοκρατία του Κονγκό είναι πιο ικανή να αντιμετωπίσει τις ευρύτερες υγειονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει, συμπεριλαμβανομένης και της τρέχουσας πανδημίας. Η έξαρση του Έμπολα οδήγησε σε βελτιώσεις της αρχιτεκτονικής της δημόσιας υγείας. Πέντε νέα εργαστήρια, μέρος ενός προσφάτως ενισχυμένου συστήματος επιτήρησης θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Οι επαγγελματίες υγείας έχουν εκπαιδευτεί στην κλινική διαχείριση και τον έλεγχο και την πρόληψη λοιμώξεων ως μέρος της αντίδρασής τους στην επιδημία του Έμπολα και τώρα αξιοποιούνται στη μάχη εναντίον του κοροναϊού.
Όμως, προκειμένου να προληφθούν οι μελλοντικές τοπικές εξάρσεις, η ενίσχυση του συστήματος υγείας πρέπει να συνεχιστεί. Γιατροί, νοσοκόμοι, μαίες κα άλλοι επαγγελματίες υγείας χρειάζονται καλύτερες εγκαταστάσεις και περισσότερα εφόδια, εκπαίδευση και υποστήριξη για να κάνουν τη δουλειά τους αποτελεσματικά και με ασφάλεια.
Ανάγκη για χρηματοδότηση
Όλα αυτά απαιτούν χρηματοδότηση, σε μια εποχή που οι κυβερνήσεις διανέμουν δισεκατομμύρια δολάρια για τη διαχείριση της πανδημίας και την άμβλυνση των επιπτώσεών τους στις ανθρώπινες ζωές και την οικονομία. Ωστόσο, καλώ τους δωρητές να συνεχίσουν να δείχνουν την αλληλεγγύη τους. Η πανδημία του κοροναϊού αποδεικνύει ότι τα σύνορα δεν είναι ικανά να μας προστατεύσουν και ότι είμαστε τόσο ισχυροί όσο ο πιο αδύναμος κρίκος μας. Επενδύσεις που θα εξασφαλίσουν πόσιμο νερό στο Ιτούρι και την συντήρηση των εμβολίων στο Βόρειο Κιβού, θα μας κρατήσουν όλους πιο ασφαλείς.
Καθώς ο κοροναϊός απειλεί κάθε γωνιά του πλανήτη, η Δημοκρατία του Κονγκό έχει να δώσει μαθήματα σε όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση. Για παράδειγμα, οι αρμόδιοι για την ιχνηλάτηση στο Κονγκό μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για όλο τον κόσμο. Χρησιμοποίησαν την τεχνολογία για να καταπολεμήσουν την αβεβαιότητα, αφήνοντας στην άκρη τους φακέλους με αιτήσεις γα χάρη των κινητών τηλεφώνων που συλλέγουν δεδομένα για τον Έμπολα, ώστε και οι πληροφορίες να διαχέονται ταχύτερα και να αποφεύγεται η ανεπιθύμητη προσοχή στις περιοχές όπου οι άνθρωποι έχουν γίνει καχύποπτοι.
Το θάρρος τους εν μέσω της έντασης άνοιξε και το δρόμο για την επιτυχία της μελέτης Pamoja Tulinde Maish, μιας ελεγχόμενης, τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής που πραγματοποιήθηκε ως μέρος της αντίδρασης στην έξαρση του Έμπολα. Πραγματοποιήθηκε με τόλμη, παρά το γεγονός ότι οι επαγγελματίες υγείας σκοτώνονταν στην προσπάθεια. Η δοκιμή ανακάλυψε ότι δύο από τα τέσσερα φάρμακα για τον Έμπολα αύξαναν τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών.
Καίρια η σημασία των τοπικών κοινοτήτων
Ωστόσο, όσο σημαντική και αν ήταν η έρευνα για την αντιμετώπιση του Έμπολα, ακόμη πιο καίρια ήταν η εμπλοκή των κοινοτήτων και των προσωπικοτήτων με επιρροή, όπως οι θρησκευτικοί ηγέτες και οι παραδοσιακοί θεραπευτές. Οι κοινότητες θα πρέπει να χαίρουν σεβασμού ως μαχόμενες στην πρώτη γραμμή, αφού μπορούν να εντοπίσουν γρήγορα τα κρούσματα και να λειτουργήσουν συλλογικά για την απομόνωση των ασθενών, ακόμη και με τους ελάχιστους πόρους που διαθέτουν.
Η επιμονή και η εφευρετικότητα της Δημοκρατίας του Κονγκό αποδεικνύονται ανεκτίμητες στην χρήση των πόρων που διαθέτονταν για την καταπολέμηση του Έμπολα, αυτή τη φορά με στόχο τη νίκη επί νέων απειλών όπως ο κοροναϊός, αλλά και πολύ παλιότερων προκλήσεων όπως η ελονοσία και η χολέρα. Οι Κονγκολέζοι έδωσαν τέλος σε μια συνταρακτική επιδημική έξαρση μέσα από την ακλόνητη πίστη τους στην επιστήμη, τα δεδομένα και την κοινότητα, αλλά και χάρη στη διεθνή αλληλεγγύη. Με τα συστήματα υγείας ακόμη και των πιο ανεπτυγμένων κρατών να κινδυνεύουν να καταρρεύσουν εξαιτίας της πανδημίας, οι παγκόσμιοι ηγέτες καλά θα κάνουν να παραδειγματιστούν από τη Δημοκρατία του Κονγκό.»
Πηγή: www.theguardian.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις