Μπροστά στο δεύτερο κύμα κοροναϊού η Ευρώπη – Τρομάζουν τα επιστημονικά δεδομένα
Την ώρα που οι επιστήμονες μόλις έχουν αρχίσει να κατασταλάζουν στην συνολική εικόνα που δίνει ο κοροναϊός όταν πλήττει τον ανθρώπινο οργανισμό, το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται προ των πυλών -ειδικά της Ευρώπης.
Την ώρα που οι επιστήμονες μόλις έχουν αρχίσει να κατασταλάζουν στην συνολική εικόνα που δίνει ο κοροναϊός όταν πλήττει τον ανθρώπινο οργανισμό, το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται προ των πυλών -ειδικά της Ευρώπης- και το γεγονός ότι η ανθρωπότητα παραμένει χωρίς σοβαρά όπλα για να τον αντιμετωπίσει, όπως φάρμακα ή εμβόλιο, προκαλεί τρόμο.
Νωρίτερα το δεύτερο κύμα;
Πολλοί επιστήμονες, τα τελευταία 24ωρα, διατυπώνουν την εκτίμηση ότι το δεύτερο κύμα του κοροναϊού θα χτυπήσει νωρίτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Την άποψη αυτή ενισχύουν η αύξηση κρουσμάτων σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία.
Ο ΠΟΥ δεν δίστασε μάλιστα να «δείξει» τη Σουηδία ως μια από τις χώρες που αυτή τη στιγμή είναι αντιμέτωπη με μια «ισχυρή επανεμφάνιση» της πανδημίας, που αν αφαιρέσει κανείς τη «διπλωματία» πίσω από τις λέξεις σημαίνει ούτε λίγο ούτε πολύ δεύτερο κύμα κοροναϊού. Για το λόγο αυτό και η Σουηδία αντέδρασε έντονα, κάνοντας λόγο για «εντελώς κακή ερμηνεία» των δεδομένων.
Δεν είναι όμως μόνο η Σουηδία που βρίσκεται σε αυτήν την «μαύρη λίστα». Συνολικά 11 χώρες προκαλούν ανησυχία λόγω της σημαντικής έξαρσης κρουσμάτων κοροναϊού. Στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνεται η Αρμενία, η Μολδαβία, η Βόρεια Μακεδονία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, η Αλβανία, η Βόσνια – Ερζεγοβίνη, το Κιργιστάν, η Ουκρανία και το Κόσοβο.
Στις χώρες αυτές, «η επιτάχυνση της μετάδοσης επέφερε μια ισχυρή επανεμφάνιση του ιού. Αν αυτή δεν τεθεί υπό έλεγχο, θα οδηγήσει τα συστήματα υγείας της Ευρώπης στο χείλος του γκρεμού, για μια ακόμη φορά», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του κλάδου του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.
Η δήλωση αυτή χαρακτηρίσθηκε σήμερα «πολύ σοβαρή» από τον σουηδό επιδημιολόγο Άντερς Τέγκνελ, της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, ο οποίος ερωτήθηκε σχετικά από τη δημόσια σουηδική τηλεόραση.
«Έχουμε έναν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων που εντοπίζονται στη Σουηδία, όμως αυτό συμβαίνει επειδή κάνουμε πολύ περισσότερα διαγνωστικά τεστ σε σχέση με πριν», τόνισε ο σκανδιναβός γιατρός.
Ταυτόχρονα, εξήγησε ο ίδιος, «οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής μειώνονται». Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, αυτή τη στιγμή εισάγονται στις μονάδες εντατικής των νοσοκομείων περίπου δέκα άνθρωποι την ημέρα, έναντι περίπου 40 κατά την κορύφωση της επιδημίας τον Απρίλιο.
Την ίδια ώρα, στην Ελβετία, τη Γερμανία και τη Γαλλία ο δείκτης R0, που καταδεικνύει το ρυθμό αναπαραγωγής της επιδημίας, εκτοξεύθηκε αυτήν την εβδομάδα. Στις χώρες που μετά την χαλάρωση του lockdown καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων είναι επίσης η Σαουδική Αραβία, την Ινδονησία, το Μπαγκλαντές και το Ιράν.
Προβληματίζει η κατάσταση που καταγράφεται και στη Λατινική Αμερική, με χώρες όπως η Αργεντινή, η Βολιβία, η Κολομβία και η Βραζιλία να μετρούν εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά.
Ανησυχητικά τα νέα επιστημονικά ευρήματα
Οι επιστήμονες μόλις αρχίζουν να αντιλαμβάνονται το ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, κάποια εκ των οποίων μπορεί να έχουν παρατεταμένες επιπτώσεις στους ασθενείς και τα συστήματα υγείας για χρόνια, σύμφωνα με γιατρούς και λοιμωξιολόγους.
«Πιστεύαμε ότι ήταν μόνο ένας αναπνευστικός ιός. Αποδεικνύεται ότι επιτίθεται στο πάγκρεας. Επιτίθεται στην καρδιά. Επιτίθεται στο ήπαρ, τον εγκέφαλο, τους νεφρούς και άλλα όργανα. Δεν το εκτιμήσαμε αυτό στην αρχή», δήλωσε ο δρ. Έρικ Τόπολ, καρδιολόγος και διευθυντής του Scripps Research Translational Institute στη Λα Χόγια της Καλιφόρνια.
Επιπρόσθετα των αναπνευστικών δυσκολιών, οι ασθενείς της COVID-19 μπορεί να αντιμετωπίσουν διαταραχές θρόμβωσης αίματος που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικά και ακραία φλεγμονή που επιτίθεται σε πολλαπλά συστήματα οργάνων. Ο ιός μπορεί επίσης να προκαλέσει νευρολογικές περιπλοκές, από πονοκέφαλο, ζαλάδα και απώλεια της αίσθησης γεύσης και όσφρησης έως κρίσεις και σύγχυση.
Και η αποκατάσταση μπορεί να είναι βραδεία, μερική και δαπανηρή, με τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής.
Προβλήματα και για εκείνους που δεν νόσησαν σοβαρά
Οι ευρείες και διαφορετικές εκδηλώσεις της COVID-19 είναι με έναν τρόπο μοναδικές, δήλωσε η δρ Σαντίγια Καν, καρδιολόγος στο Northwestern Medicine στο Σικάγο. Με τη γρίπη, οι άνθρωποι με υποκείμενα καρδιολογικά προβλήματα αντιμετωπίζουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών, δήλωσε η Καν. Αυτό που προκαλεί εντύπωση για τον ιό αυτόν είναι η έκταση των επιπλοκών που προκαλεί εκτός των πνευμόνων. Η Καν πιστεύει ότι θα υπάρξει τεράστια υγειονομική δαπάνη και επιβάρυνση για τους ανθρώπους που έχουν επιβιώσει από την COVID-19.
Οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή τοποθετήθηκαν σε αναπνευστήρα για εβδομάδες θα χρειαστεί να δαπανήσουν πολύ χρόνο στην αποκατάσταση για να κερδίσουν και πάλι την κινητικότητα και τη δύναμή τους.
«Μπορεί να χρειαστούν έως και επτά ημέρες για κάθε μία ημέρα νοσηλείας προκειμένου να ανακτήσει κανείς αυτού του είδους τη δύναμη», δήλωσε η Καν. «Όσο πιο μεγάλος είναι κανείς, τόσο δυσκολότερο είναι, και ίσως ποτέ να μην ανακτήσει το ίδιο επίπεδο λειτουργικότητας».
Ενώ μεγάλο μέρος της προσοχής δίδεται στη μειονότητα των ασθενών με σοβαρά συμπτώματα, οι γιατροί ολοένα και περισσότερο στρέφουν την προσοχή τους στις ανάγκες των ασθενών που δεν είναι τόσο σοβαρά ώστε να απαιτείται η νοσηλεία τους, αλλά και πάλι αντιμετωπίζουν προβλήματα για μήνες μετά την μόλυνσή τους από τον ιό.
Μόλις έχουν αρχίσει να διενεργούνται μελέτες για να κατανοήσουμε τα μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ασθένειας, δήλωσε ο Τζέι Μπάτλερ, αναπληρωτής διευθυντής μολυσματικών ασθενειών στο αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDCP), σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους χθες.
«Ακούμε μαρτυρίες ανθρώπων που νιώθουν επίμονη κόπωση και δυσκολία στην αναπνοή», δήλωσε ο Μπάτλερ. «Είναι δύσκολο να πούμε πόσο θα διαρκέσει αυτό».
Ενώ τα συμπτώματα του κορονοϊού κανονικά υποχωρούν σε δύο ή τρεις εβδομάδες, εκτιμάται ότι 1 στους 10 έχει συμπτώματα για παρατεταμένο διάστημα, έγραψε την Τρίτη η δρ Έλεν Σάλσμπερι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην επιθεώρηση British Medical Journal.
Τα στοιχεία στην Ελλάδα
Είκοσι δύο (22) νέα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή 26 Ιουνίου.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.343, εκ των οποίων το 55.0% άνδρες αφορά άνδρες.
745 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.861 (55.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 191 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Από τα θαύματα συνολικά, 61 (31.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ μάνα και γιος στη Θεσσαλονίκη
Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δύο νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μία μητέρα και ο γιος της από την Πέλλα, αμφότεροι επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η μητέρα, 83 ετών, εισήχθη εσπευσμένα πριν από δύο ημέρες στην Α’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου.
Η ηλικιωμένη, που έχει υποκείμενα νοσήματα και κατοικεί σε χωριό του δήμου Αλμωπίας, είχε διακομισθεί αρχικά στο νοσοκομείο Έδεσσας, ωστόσο κρίθηκε επιβεβλημένη η μεταφορά της στη Θεσσαλονίκη και η διασωλήνωσή της.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο 53χρονος γιος της νοσηλεύεται επίσης διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, εδώ και αρκετές ημέρες. Εκτιμάται, έτσι, ότι ο 53χρονος μετέδωσε τον ιό στη μητέρα του.
Μάλιστα, δύο ακόμη νεαρά, ενήλικα μέλη της οικογένειας, αμφότερα εγγόνια της 83χρονης, έχουν βρεθεί θετικά στον νέο κοροναϊό.
Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μία εβδομάδα θετικοί στον κοροναϊό από τον νομό Πέλλας έχουν διαγνωσθεί μία νοσηλεύτρια και μία μαία που ανήκουν στο υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου Έδεσσας.
Σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ, 11 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 60 ετών. Τρεις (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Ανησυχία από τα νέα κρούσματα στην Καστοριά – Ο χάρτης της διασποράς
Προβληματισμό προκαλεί η εμφάνιση πέντε νέων κρουσμάτων στην Καστοριά, η οποία εμφάνισε το πρώτο της κρούσμα χτες μετά από 72 μέρες χωρίς καμία νέα καταγραφή.
Ειδικότερα την Πέμπτη μια 44χρονη γυναίκα από την περιοχή βρέθηκε θετική σε εξέταση για κοροναϊό στο νοσοκομείο Καστοριάς. Ήταν το πρώτο κρούσμα στην περιοχή έπειτα από 72 μέρες.
Η γυναίκα που εργάζεται σε παιδικό σταθμό, είχε ταξιδέψει πρόσφατα στα Ιωάννινα. Τα σημερινά κρούσματα προέκυψαν από την ιχνηλάτηση στο στενό οικογενειακό περιβάλλον της.
Η κινητοποίηση πάντως του ΕΟΔΥ ήταν άμεση καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του kοzanimedia.gr, στο συγκεκριμένο χωριό όπου εργάζεται η 44χρονη βρίσκεται ήδη κλιμάκιο και κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, για ιχνηλάτηση και δειγματοληψία σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και κατοίκους.
Εκτός από τα νέα κρούσματα στην Καστοριά, ακόμη ένα νέο καταγράφηκε στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, η οποία πλέον μετρά 13 ασθενεί με κοροναϊό.
«Ολοκληρώθηκε ένας ευρύτερος κύκλος δειγματοληψίας και διαπιστώθηκε ένα κρούσμα το οποίο είναι μέσα από τη μία οικογένεια που εντοπίστηκε με κοροναϊό. Η ιχνηλάτηση συνεχίζεται πλέον σε συγκεκριμένα σημεία. Ανησυχία υπάρχει γιατί μέχρι το προηγούμενο Σάββατο δεν είχαμε κρούσματα και μέσα σε 24 ώρες έγιναν 12. Στόχος μας είναι να ιχνηλατήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τους πολίτες», δήλωσε μεταξύ άλλων στον Alpha ο δήμαρχος Παραμυθιάς.
- Ισραήλ: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ – «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»
- Μπρέντα Λι: «Ο Τζον Λένον ήταν ο αγαπημένος μου Beatle»
- Θεσσαλονίκη: Άγιοι Βασίληδες με κανό και σανίδες SUP «πλημμύρισαν» τον Θερμαϊκό
- Κοντά στο γκολ ο Βαλμπουενά, τον σταμάτησε ο Ντραγκόφσκι (vid)
- Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδριάζει τη Δευτέρα υπό τον Μητσοτάκη – Τα επτά θέματα
- LIVE: Βόλφσμπουργκ – Ντόρτμουντ