Ο κοροναϊός επιτίθεται αδυσώπητα στον πλανήτη – Σε ποιες χώρες εμφανίζει έξαρση η πανδημία
Προ των πυλών ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού.
Φόβοι σε διεθνές επίπεδο εκφράζονται για την αναζωπύρωση του κοροναϊού σε πολλές χώρες, σχεδόν δύο μήνες μετά την άρση των lockdowns. Την ώρα που ο πλανήτης ανακάμπτει ακόμα από το πρώτο καταστροφικό κύμα της πανδημίας, και χωρίς ακόμα να έχει στη διάθεσή του ούτε φάρμακο ούτε εμβόλιο ούτε καν επαρκείς γνώσεις για τον τρόπο που δρα ο ιός, ένα δεύτερο κύμα βρίσκεται προ των πυλών.
Το δεύτερο αυτό κύμα είναι ακόμα πιο αδυσώπητο: χτυπά εξίσου χώρες που αντιμετώπισαν υποδειγματικά τον κοροναϊό (όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και το Ισραήλ), περιοχές που μέχρι σήμερα δεν είχαν χτυπηθεί τόσο πολύ (όπως τα Βαλκάνια και η Λατινική Αμερική) και χώρες που ακόμα δεν έχουν συνέλθει από το πρώτο κύμα (όπως οι ΗΠΑ).
Σύμφωνα με απολογισμό που συνέταξε το Γαλλικό Πρακτορείο βάσει επίσημων πηγών σήμερα στις 22.00 ώρα Ελλάδος, η πανδημία του νέου κοροναϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 490.771 ανθρώπων παγκοσμίως μετά την εμφάνιση του ιού στην Κίνα, τον Δεκέμβριο,
Περισσότεροι από 9.684.490 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με κοροναϊό επίσημα σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας, από τους οποίους τουλάχιστον 4.806.500 θεωρούνται θεραπευμένοι.
Οι 11 ευρωπαϊκές χώρες στη «μαύρη λίστα» του ΠΟΥ
Την Πέμπτη, ο κλάδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) παρουσίασε έναν κατάλογο ένδεκα συνολικά χωρών στις οποίες «η επιτάχυνση της μετάδοσης έχει επιφέρει ισχυρή επανεμφάνιση» του ιού.
Στον εν λόγω κατάλογο περιλαμβάνονται η Σουηδία, η Αρμενία, η Μολδαβία, η Βόρεια Μακεδονία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κιργιστάν, η Ουκρανία και το Κόσοβο.
In 11 of these countries, accelerated transmission has led to very significant resurgence that if left unchecked will push health systems to the brink once again in Europe. –@hans_kluge
— WHO/Europe (@WHO_Europe) June 25, 2020
Στις χώρες αυτές, «η επιτάχυνση της μετάδοσης επέφερε μια ισχυρή επανεμφάνιση του ιού. Αν αυτή δεν τεθεί υπό έλεγχο, θα οδηγήσει τα συστήματα υγείας της Ευρώπης στο χείλος του γκρεμού, για μια ακόμη φορά», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του κλάδου του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.
Ο κοροναϊός επέστρεψε στην Ιταλία
Τρόμο προκαλεί στην Ιταλία η επιστροφή του κοροναϊού με δύο εστίες μετάδοσης σε Μπολόνια και στο Μοντραγκόνε κοντά στη Νάπολη.
Στη Μπολόνια, νέα εστία μετάδοσης του κοροναϊού έχει προκύψει στην έδρα ιταλικής εταιρίας ταχείας παράδοσης δεμάτων και αλληλογραφίας.
Συνολικά, διαγνώσθηκαν θετικοί στον ιό εξήντα τέσσερις άνθρωποι, εκ των οποίων σαράντα επτά είναι εργαζόμενοι της εταιρίας και οι υπόλοιποι δεκαεπτά συγγενείς και φίλοι τους.
Τον στρατό κατέβασε η ιταλική κυβέρνηση στο Μοντραγκόνε κοντά στη Νάπολι, καθώς η κατάσταση στην παραλιακή πόλη είναι εκτός ελέγχου μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν έπειτα από την εμφάνιση μαζικών κρουσμάτων κοροναϊού ανάμεσα σε εργάτες από τη Βουλγαρία.
Σήμερα ο περιφερειάρχης της Καμπανίας Βιντσέντσο Ντε Λούκα έκανε γνωστό ότι από σήμερα η περιοχή, που έχει τεθεί σε απομόνωση, θα ελέγχεται από την αστυνομία, τον στρατό και τους καραμπινιέρους.
Την Πέμπτη, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι πάνω από 40 μετανάστες – στην συντριπτική τους πλειονότητα Βούλγαροι εποχικοί εργάτες στα χώραφια – βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό. Σημειώνεται ότι οι άνθρωποι αυτοί διέμεναν παράνομα σε συγκρότημα εγκαταλειμμένων εργατικών κατοικιών.
Οι ιταλικές αρχές προειδοποίησαν επίσης ότι ολόκληρη η πόλη μπορεί να τεθεί σε καραντίνα αν βρεθούν και άλλα κρούσματα.
Στην πόλη, μάλιστα, προκλήθηκαν επεισόδια καθώς οργισμένοι κάτοικοι πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τις εργατικές κατοικίες όπου βρίσκονται σε καραντίνα οι εργάτες.
Σοβαρό το πρόβλημα στις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ, που κατέγραψαν τον πρώτο τους θάνατο που οφειλόταν στον κοροναϊό στις αρχές Φεβρουαρίου, είναι η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό θανάτων όσο και σε αριθμό κρουσμάτων, με 124.732 θανάτους σε 2.444.483 κρούσματα. Τουλάχιστον 663.652 άνθρωποι έχουν αποθεραπευτεί.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν αύξηση κατά 25% σε νέα κρούσματα COVID-19 την περασμένη εβδομάδα, σε σύγκριση με το προηγούμενο επταήμερο, με την Αριζόνα, τη Φλόριντα και το Τέξας να σημειώνουν ρεκόρ. Την Πέμπτη, καταγράφηκαν συνολικά στη χώρα 40.000 νέα κρούσματα.
Είκοσι πέντε πολιτείες των ΗΠΑ ανέφεραν περισσότερα νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων δέκα πολιτειών που είδαν εβδομαδιαίες νέες λοιμώξεις να αυξάνονται περισσότερο από 50%.
Το Τέξας ανέφερε μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις, φτάνοντας τα 24.000 κρούσματα -αύξηση 84% από την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αντίστοιχος αριθμός στη Φλόριντα είναι σχεδόν 22.000 και στην Αριζόνα 17.000 και το εβδομαδιαίο ποσοστό αύξησης 80-90%.
Η άνοδος αυτή μόνο εν μέρει μπορεί να αποδοθεί στα περισσότερα διαγνωστικά τεστ. Οι κυβερνήτες των πολιτειών αυτών έχουν μιλήσει για έλλειψη επαρκούς συμμόρφωσης με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, όμως ειδικοί έχουν εγκαλέσει τους υπευθύνους ότι βιάστηκαν να άρουν το lockdown ή να πάρουν δραστικότερα μέτρα, όπως την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους.
Η κατάσταση είναι τέτοια πάντως που υποχρέωσε το Τέξας όχι μόνο να αναβάλλει το άνοιγμα της οικονομίας, αλλά να κάνει και ένα εντυπωσιακό πισωγύρισμα, επιβάλλοντας για παράδειγμα το κλείσιμο των μπαρ.
Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και η Φλόριντα, η οποία κατέγραψε σχεδόν… 9.000 νέα κρούσματα σε διάστημα 24 ωρών. Πρόκειται για το χειρότερο απολογισμό σε οποιαδήποτε αμερικανική πολιτεία από την έναρξη της πανδημίας
Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο επέκρινε σήμερα Πολιτείες που άνοιξαν τις οικονομίες τους προτού θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία, λέγοντας ότι υπάρχουν «αδιαμφισβήτητα, αδιάψευστα αποδεικτικά στοιχεία» ότι αυτές οι Πολιτείες έκαναν λάθος.
Ο Κουόμο τόνισε ότι η Νέα Υόρκη κατάφερε να ελέγξει τον ιό ακολουθώντας μια επιστημονική και όχι πολιτική προσέγγιση. «Αυτό που συμβαίνει σε αυτήν τη χώρα είναι αυτή τη στιγμή τρομακτικό και αποκαλυπτικό ταυτόχρονα», ανέφερε ο κυβερνήτης. «Θα πω, Αμερική, είναι ώρα να ξυπνήσεις και να αντικρίσεις τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα».
«Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές» παραδέχτηκε από την πλευρά του ο κορυφαίος επιδημιολόγος Άντονι Φαούτσι. Περίπου τα μισά από τα νέα κρούσματα είναι Αμερικανοί κάτω των 35 ετών.
Μπροστά στο δεύτερο κύμα η Ευρώπη
Αυξητικές τάσεις δεν παρατηρούνται μόνο στην αμερικανική ήπειρο, αλλά και στην Ευρώπη.
Στην Ελβετία, τη Γερμανία και τη Γαλλία ο δείκτης R0, που καταδεικνύει το ρυθμό αναπαραγωγής της επιδημίας, εκτοξεύθηκε αυτήν την εβδομάδα.
Στη Γαλλία, συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν περισσότερα από 1.500 νέα κρούσματα της νόσου Covid-19, μια πρωτοφανής αύξηση από τις 30 Μαΐου, την ώρα που ο αριθμός των θανάτων κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και 3 ημέρες. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 26 και ανέρχεται πλέον σε 29.778.
Δραματική αύξηση των νέων κρουσμάτων κοροναϊού σημειώνεται στη Σερβία. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 193 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων από τη νόσο Covid-19 στους 13.565. Μέσα σε τέσσερις ημέρες τα κρούσματα που επιβεβαιώνονται σε καθημερινή βάση διπλασιάστηκαν.
Οι αρχές του Μαυροβουνίου εισήγαγαν επίσης επιπλέον περιορισμούς σε δύο δήμους στο βόρειο τμήμα της χώρας που έχει πληγεί περισσότερο από τη νόσο. Στους εν λόγω περιορισμούς περιλαμβάνεται απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. έως τις 5 π.μ.. Στις 25 Μαΐου, το Μαυροβούνιο ανακοίνωσε πως είναι απαλλαγμένο από τον κοροναϊό, όμως ο αριθμός των μολύνσεων κορυφώθηκε πριν από 10 ημέρες. Έκτοτε οι αρχές έχουν αναφέρει 100 νέα κρούσματα.
Η Ουκρανία εξάλλου κατέγραψε σήμερα αριθμό ρεκόρ 1.109 κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, καθώς επιταχύνεται ο ρυθμός της αύξησης των μολύνσεων μετά την άρση των περιορισμών και δημιουργείται ένα «σοβαρό κύμα», σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες ετοιμάζουν νέα νοσοκομεία.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σχεδόν διπλασιάσθηκε στην Ουκρανία από τα τέλη Μαΐου ξεπερνώντας τα 41.100.
Στον υπόλοιπο πλανήτη
Στις χώρες που μετά την χαλάρωση του lockdown καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων είναι επίσης η Σαουδική Αραβία, την Ινδονησία, το Μπαγκλαντές και το Ιράν.
Προβληματίζει η κατάσταση που καταγράφεται και στη Λατινική Αμερική, με χώρες όπως η Αργεντινή, η Βολιβία, η Κολομβία και η Βραζιλία να μετρούν εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά.
Η Ιαπωνία κατέγραψε σήμερα πάνω από 100 νέα κρούσματα του κοροναϊού για πρώτη φορά από τις 9 Μαΐου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo News.
Φόβοι για δεύτερο πανδημικό κύμα υπάρχουν και στο Ιράν, όπου αριθμός θανάτων ανά ημέρα αυξήθηκε περίπου στους 100 για πρώτη φορά στους τελευταίους δύο μήνες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις