ΟΗΕ: Επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης στη Συρία – Κίνδυνος όξυνσης της επιδημίας
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) επεσήμανε σε ενημέρωση από τη Γενεύη ότι ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν τα απαραίτητα τρόφιμα αυξήθηκε κατά 1,4 εκατομμύριο τους τελευταίους έξι μήνες.
Η Συρία είναι αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου επισιτιστική κρίση, με περισσότερους από 9,3 εκατομμύρια ανθρώπους να μην διαθέτουν επαρκή τροφή, την ώρα που η επιδημία του κοροναϊού στη χώρα αν και προς το παρόν μοιάζει να είναι υπό έλεγχο, μπορεί να επιδεινωθεί, προειδοποίησαν υπηρεσίες του ΟΗΕ σήμερα.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) επεσήμανε σε ενημέρωση από τη Γενεύη ότι ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν τα απαραίτητα τρόφιμα αυξήθηκε κατά 1,4 εκατομμύριο τους τελευταίους έξι μήνες.
Παράλληλα οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 200% σε λιγότερο από ένα χρόνο εξαιτίας της κατάρρευσης της οικονομίας του Λιβάνου και του lockdown που επιβλήθηκε στη Συρία λόγω της covid-19, επεσήμανε η Ελίζαμπεθ Μπιρς, εκπρόσωπος του WFP.
Έπειτα από περισσότερα από εννέα χρόνια πολέμου, περισσότερο από το 90% του πληθυσμού της Συρίας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας των 2 δολαρίων την ημέρα και οι ανθρωπιστικές ανάγκες αυξάνουν συνεχώς, επεσήμανε η Ακζεμάλ Μαγκτίμοβα, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη Συρία, σε διαφορετική ενημέρωση.
Λειτουργούν λιγότερα από τα μισά νοσοκομεία
Λιγότερα από τα μισά δημόσια νοσοκομεία της Συρίας εξακολουθούν να λειτουργούν, ενώ το μισό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας την έχει εγκαταλείψει από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, πρόσθεσε η ίδια. Εξάλλου όσοι παραμένουν είναι συνεχώς αντιμέτωποι “με την απειλή των απαγωγών και των στοχευμένων φόνων”.
Οι αρχές της Συρίας έχουν ανακοινώσει 248 κρούσματα του κοροναϊού και 9 θανάτους στις περιοχές της χώρα που ελέγχουν, ενώ άλλα 5 κρούσματα και ένας θάνατος έχουν αναφερθεί στις βορειοανατολικές περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι.
“Οι επίσημοι αριθμοί είναι πιθανόν πολύ μικρότεροι από τους πραγματικούς και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Συρία”, επεσήμανε ο Ρίτσαρντ Μπρέναν, διευθυντής εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ για την περιοχή.
Το Ιράκ, η Αίγυπτος και η Τουρκία αρχικά είχαν καταγράψει λίγα κρούσματα του κοροναϊού, όμως στη συνέχεια η επιδημία covid-19 άρχισε να εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στη Συρία, πρόσθεσε.
“Αυτό που γνωρίζουμε στη Συρία είναι ότι αν υπάρχει μεγάλη έξαρση της ασθένειας, αυτή δεν μπορεί να συγκαλυφθεί, δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει μια μεγάλη έξαρση. Οι υγειονομικές δομές δεν έχουν γεμίσει ακόμη και γι’ αυτο έχουμε ακόμη την ευκαιρία να εντείνουμε τις προετοιμασίες ώστε να περιορίσουμε το χειρότερο της επιδημίας”, σχολίασε ο Μπρέναν.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα του κοροναϊού στις περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας που ελέγχονται από τους αντάρτες. Όμως η πυκνοκατοικημένη αυτή περιοχή διαθέτει μόνο ένα εργαστήριο, με τον κίνδυνο γρήγορης εξάπλωσης της covid-19 να είναι μεγάλος, κατάληξε.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις