Τουρισμός : Το σχέδιο για το άνοιγμα των συνόρων – Γιατί οι ΗΠΑ «κόπηκαν»
Ποιες χώρες πήραν το ok για άνοιγμα των συνόρων
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Μετά από έναν δύσκολο συμβιβασμό οι αντιπρόσωποι των κρατών – μελών της ΕΕ, κατέληξαν χθες σε μια καταρχήν συμφωνία για μία αρχική λίστα υγειονομικά ασφαλών τρίτων χωρών με τις οποίες μπορούν να ανοίξουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιουλίου.
Έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών – μελών στις Βρυξέλλες αποφάσισαν να αναθέσουν στην κροατική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να ορίσει μια λίστα που περιλαμβάνει 14 τρίτες χώρες,με σκοπό η ΕΕ να ανοίξει τα σύνορά της χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία των Ευρωπαίων πολιτών.
Οι συγκεκριμένες χώρες επιλέγονται με καθαρά επιδημιολογικά δεδομένα, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού που συνεχίζει να ταλαιπωρεί την υφήλιο.
Η λίστα με τις χώρες
Ανάμεσα στη λίστα των κρατών με τα οποία η ΕΕ θα ανοίξει τα σύνορά της περιλαμβάνεται ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, το Μαυροβούνιο, η Νέα Ζηλανδία, η Νότιος Κορέας, η Τυνησία και η Ταϊλάνδη και ενδεχομένως η Κίνα εάν το Πεκίνο δεχθεί να ανοίξει και αυτό τα σύνορά του για τους Ευρωπαίους πολίτες.
Εκτός αυτής της λίστας μένουν χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Ρωσία και η Βραζιλία, παρά τις σαφείς πολιτικές πιέσεις, οι οποίες καθυστέρησαν την επίτευξη της εν λόγω συμφωνίας από τα κράτη – μέλη της ΕΕ.
Ιδιαίτερα η Ουάσιγκτον η οποία βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Βρυξέλλες, έχει εκφράσει επισήμως την επιθυμία της να συμπεριληφθεί στην «ασφαλή λίστα» της ΕΕ με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να υποστηρίζει ότι η χώρα του συνομιλεί με την ΕΕ ώστε να υπάρξει μια συμφωνία, τονίζοντας ότι τουλάχιστον δώδεκα ευρωπαϊκά κράτη πιέζουν για το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων με τις ΗΠΑ.
Εκτός απροόπτου η εν λόγω λίστα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα από την κροατική προεδρία και θα περιλαμβάνει χώρες οι οποίες έχουν καταγράψει τα ίδια ή ακόμη και λιγότερα κρούσματα κοροναϊού από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ανά 100.000 κατοίκους.
Τι σημαίνει η καθυστέρηση για την Ελλάδα
Για την Αθήνα, περαιτέρω καθυστερήσεις στο άνοιγμα με τον υπόλοιπο κόσμο απειλούσαν να καταφέρουν ένα ακόμα καίριο πλήγμα στις προσπάθειες διάσωσης της τουριστικής περιόδου. Η ελληνική πλευρά, στις συναντήσεις των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις στην προοπτική να υπάρξει κι άλλη παράταση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης.
Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα άνοιγε τις πύλες της χώρας στον υπόλοιπο κόσμο, με την εξαίρεση εννέα χωρών, σηματοδοτώντας την πρόθεσή της να κινηθεί μονομερώς. Οι χώρες αυτές είναι οι εξής: οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Σουηδία, η Ρωσία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ.
Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Τουρισμού, όσοι έρχονται στην Ελλάδα, θα συμπληρώνουν με την άφιξη (ή πριν επιβιβαστούν) συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα (Passenger load factor) μέσω Διαδικτύου ή εφαρμογής ή και σε χαρτί, τα στοιχεία επαφής τους στη χώρα μας.
Από τον ΕΟΔΥ θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και όσοι τυχόν βγουν θετικοί στον κοροναϊό, θα διαμένουν για 14 μέρες στα ξενοδοχεία καραντίνας που θα λειτουργούν στις πρωτεύουσες των νομών.
Διαβάστε επίσης: Διεθνείς αφίξεις από 1η Ιουλίου, ενώ ο κοροναϊός «πολιορκεί» τη χώρα – Οι φόβοι και τα μέτρα
Για όλα τα αεροδρόμια της χώρας που ανοίγουν την 1η Ιουλίου την ευθύνη θα έχει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Θα υπάρχουν υγειονομικά κλιμάκια με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την εποπτεία του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και τη συνεργασία του ΓΕΕΘΑ, για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων στους επιβάτες που αναμένονται από πτήσεις του εξωτερικού.
Μόσιαλος: Δύο σενάρια για το άνοιγμα των συνόρων
Ερωτηθείς για τους προβληματισμούς από το άνοιγμα του τουρισμού ο καθηγητής πολιτικής υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος εξήγησε ότι δύο είναι οι εκδοχές.
– Το πρώτο πρόβλημα είναι να έρθουν τουρίστες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να υπεροφορτώσουν το σύστημα υγείας
– Το δεύτερο είναι να έρθουν νεώτεροι, να είναι ασυμπτωματικοί και να μεταδώσουν τον ιό σε Έλληνες μεγαλύτερης ηλικίας.
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε, o Ηλίας Μόσιαλος ότι «αν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και όσοι είναι σε ευπαθείς ομάδες προστατευτούν, τότε το ρίσκο μπορεί να περιοριστεί. Αλλιώς θα πρέπει πάμε σε μια κατάσταση που να κρατάμε τα σύνορα κλειστά μέχρι τον Οκτώβριο μόνο εμείς στην ΕΕ».
Ο καθηγητής μιλώντας στο Θεμα 104,6 τόνισε πως «δεν υπάρχει ανησυχία για την Ελλάδα» στο εξωτερικό ενώ δεν δίστασε να πει πως «το 99% του πλανήτη θα ήθελε να είναι τώρα στην Ελλάδα».
Όσον αφορά, δε, τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αν και πότε θα πρέπει να έρθουν τουρίστες από τις ΗΠΑ ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι «όταν εξελίσσεται μια πανδημία σε μια περιοχή όπως οι ΗΠΑ θα πρέπει να γίνεται (σ.σ. η άφιξη των τουριστών) με πολύ προσεκτικούς όρους και τρόπους γιατί υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς κοροναϊού».
Μιλώντας για τη συνολική εικόνα από την πανδημία του κοροναϊού στον πλανήτη ο Ηλίας Μόσιαλος παρατήρησε ότι «βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων αλλά δεν έχει αυξηθεί ο αριθμός των θανάτων. Μάλλον αυτοί που μολύνονται είναι νεώτεροι σε ηλικία και οι μεγαλύτεροι και οι ευπαθείς ομάδες έχουν μάθει να προστατεύονται».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις