Η NASA κάνει διαγωνισμό σχεδίου για… τουαλέτα στο φεγγάρι
Έναν διαφορετικό διαγωνισμό ξεκίνησε η NASA καλώντας όσους έχουν έμπνευση να σχεδιάσουν μια λεκάνη τουαλέτας η οποία θα λειτουργεί στο φεγγάρι.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Έναν διαφορετικό διαγωνισμό ξεκίνησε η NASA καλώντας όσους έχουν έμπνευση να σχεδιάσουν μια λεκάνη τουαλέτας η οποία θα λειτουργεί στο φεγγάρι.
Σε συνεργασία με τη HeroX, μια πλατφόρμα για καινοτόμες ιδέες, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία προσπαθεί να δώσει λύση στον τρόπο που οι αστροναύτες θα πηγαίνουν τουαλέτα στη Σελήνη.
Ο διαγωνισμός διαρκεί μέχρι τις 17 Αυγούστου και έχει έπαθλο τα 35.000 δολάρια.
«Προφανώς και δεν είναι το πρώτο θέμα που μας απασχολεί. Δεν επιστρέφουμε στο φεγγάρι για να έχουμε να λέμε ότι «πήγαμε τουαλέτα» αλλά δεν θέλουμε και καταστάσεις όπως αυτές που έχουμε ζήσει στο παρελθόν» δήλωσε ο project manager, Μάικ Ιντερμπαρτόλο.
Η τουαλέτα θα πρέπει να είναι έτοιμη για την αποστολή Artemis, το πρόγραμμα για την προσελήνωση της πρώτης γυναίκας και του επόμενου άνδρα έως το 2024.
Οι παλαιότεροι στην NASA θυμούνται ακόμα τα προβλήματα στις αποστολές Apollo όταν αστροναύτες χρησιμοποιούσαν σακούλες που κολλούσαν με ταινία, πρακτική που ορισμένες φορές δεν ήταν και πολύ… ακριβής.
Το ζητούμενο για τη NASA είναι να βρεθεί ένας μηχανισμός που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αστροναύτες στο φεγγάρι όπου η βαρύτητα είναι το 1/6 αυτής στη Γη.
Όσοι θέλουν να στείλουν τις ιδέες τους, μπορούν να το κάνουν με ένα κλικ εδώ.
Πώς λειτουργούν οι τουαλέτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Διαστημικές τουαλέτες υπάρχουν και λειτουργούν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η διαφορά τους είναι ότι είναι σχεδιασμένες για συνθήκες μικροβαρύτητας.
Η NASA αναζητεί για μία συσκευή νέας εποχή που θα είναι μικρότερο, πιο αποτελεσματική και θα μπορεί να δουλεύει τόσο σε μικροβαρύτητα όσο και υπό σεληνιακή βαρύτητα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις