Κοροναϊός: Φόβοι για έκρηξη των κρουσμάτων από ξένους τουρίστες – Οι ανησυχίες και τα πρωτόκολλα
Προβληματισμό προκαλεί στους πολίτες το γεγονός ότι πολλές από τις χώρες, στις οποίες θα ανοίξουμε τα σύνορά μας, γνωρίζουν έξαρση του κοροναϊού, την ώρα που και εντός Ελλάδας η μάχη με τον ιό δεν έχει ακόμα καταλαγιάσει.
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην 1η Ιουλίου, μέρα κατά την οποία η Ελλάδα θα αρχίζει να υποδέχεται διεθνείς αφίξεις σε όλα της τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της. Το κρατικό σχέδιο για τις δειγματοληψίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα νησιά είναι έτοιμο, αλλά – όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι φορείς των αρχών – βαδίζουμε σε άγνωστα νερά.
Προβληματισμό προκαλεί στους πολίτες το γεγονός ότι πολλές από τις χώρες, στις οποίες θα ανοίξουμε τα σύνορά μας, γνωρίζουν έξαρση του κοροναϊού, την ώρα που και εντός Ελλάδας η μάχη με τον ιό δεν έχει ακόμα καταλαγιάσει.
Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο κοροναϊός δεν επικεντρώνεται μόνο στη βόρεια Ελλάδα, καθώς κρούσματα αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους και στα νησιά, «δοκιμάζοντας» έτσι τις τοπικές δομές υγείας και την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχεδίου.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο 23 νέα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 23 νέα κρούσματα, δύο καταγράφηκαν στην Παραμυθιά, έξι στην Καστοριά, ένα στην Αθήνα, τρία στη Σύρο και τρία στη Λέσβο σε ειδική δομή καραντίνας. Παράλληλα, καταγράφηκαν οκτώ κρούσματα από πτήσεις.
Στο μεταξύ, οι ειδικοί χτυπούν τον «κώδωνα του κινδύνου» για τα νέα κρούσματα και τις εξάρσεις. Μέσα σε μία εβδομάδα, από 20 Ιουνίου έως και 27 Ιουνίου, επιβεβαιώθηκαν 132 νέα κρούσματα, με περίπου 1/3 από αυτά να είναι «εισαγόμενα» που εντοπίστηκαν είτε στον Προμαχώνα, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, είτε στα αεροδρόμια, κατά τον έλεγχο των πτήσεων.
Συρροή κρουσμάτων που έχει μπει στο μικροσκόπιο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών καταγράφηκε στη Θεσπρωτία, στην Καστοριά, ενώ σε ύφεση βρίσκονται οι τοπικές επιδημίες της Θράκης, στην Ξάνθη και τη Ροδόπη, όπου όπως φαίνεται η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και η τοπική καραντίνα στον Εχίνο, έχουν πλέον αποτέλεσμα.
Ανησυχία των επιστημόνων
Ο καθηγητής Ιολογίας, Γιώργος Σουρβίνος αναφορικά με τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα εξήγησε πως τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν κάποιες εστίες αναζωπύρωσης που είχαν εξήγηση. Ήταν απόρροια συγχρωτισμού σε συγκεκριμένα γεωγραφικά μέτρα και γι αυτό επιβλήθηκαν αυτά τα τοπικής εμβέλειας περιοριστικά μέτρα. Μέτα από αρκετή ιχνηλάτηση και τεστ οι εστίες αυτές φαίνονται ότι βαίνουν προς ύφεση.
Σχετικά με τους τουρίστες και την ανησυχία για νέα κρούσματα με το άνοιγμα των συνόρων, ο ίδιος επεσήμανε πως η χώρα δεν έχει ανοίξει ακόμα πλήρως τα σύνορά της.
Από 1η Ιουλίου θα έχουμε το άνοιγμα από πολλές διαφορετικές χώρες και σε πολλά διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.
«Αυτό που μας ανησυχεί πάντα είναι να γνωρίζουμε την προέλευση των κρουσμάτων. Υπάρχουν μηχανισμοί που μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες για την προέλευση και να κάνουν ένα πρώτο έλεγχο που στις πύλες εισόδου που θα μας δώσει μια εικόνα στο μέτρο του δυνατού των εισερχόμενων κρουσμάτων που θα είναι πολύ σημαντικό για την πορεία του τουρισμού».
«Υπάρχει ανησυχία» για πιθανή έξαρση της πανδημίας του κοροναϊού, κάτι που παρατηρείται σε αρκετές χώρες, είχε επισημάνει ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον ρ/σ Alpha 989.
«Υπάρχει μια αυξημένη μετάδοση του κοροναϊού στο νότιο ημισφαίριο. Το βασικό είναι ότι ναι μεν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως, αλλά δεν μπορούμε ακόμη να το ξεχωρίσουμε από τους αυξημένους ελέγχους, δηλαδή γίνονται περισσότερα τεστ, ενώ οι θάνατοι δεν αυξάνονται αναλογικά», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί τις επόμενες 10-15 ημέρες.
«Βλέπουμε ένα δεύτερο κύμα στα Βαλκάνια. Υπάρχει μια ανησυχία στον Προμαχώνα, γιατί έρχονται από πολλές χώρες. Είναι η μόνη πύλη εισόδου αυτή τη στιγμή, από στεριά. Δεν ξέρουμε και από πού έρχονται, δεν έρχονται μόνο από Βουλγαρία», πρόσθεσε.
Χαρδαλιάς: Αυτή η σαιζόν είναι μια άσκηση για το αύριο
Αυτοψία σε 18 αεροδρόμια της χώρας πραγματοποιεί ο Νίκος Χαρδαλιάς ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού την 1η Ιουλίου. Το Σάββατο επισκέφτηκε την Κρήτη και τα αεροδρόμια των Χανίων και του Ηρακλείου.
«Τα μέτρα υποδοχής των ταξιδιωτών, όλα τα πρωτόκολλα έχουν ολοκληρωθεί, και ήδη τη Δευτέρα και την Τρίτη θα τρέξουν και οι ασκήσεις προσομοίωσης σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Η λήψη των δειγμάτων θα γίνεται στοχευμένα, μέσα από μια διαδικασία με επιστημονικό υπόβαθρο, άρα από την ώρα που κάποιος θα μπαίνει μέσα, θα ξέρουμε ότι θα πρέπει στον συγκεκριμένο άνθρωπο να γίνει το τεστ και μάλιστα θα γίνεται από υγειονομικά συνεργεία των ενόπλων δυνάμεων που θα συνεπικουρούνται από την πυροσβεστική και την αστυνομία. Σε κάθε περίπτωση σε συνεργασία με τον αερολιμενάρχη και το υγειονομικό προσωπικό και όλους τους εμπλεκόμενους, νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά» εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Ο κ. Χαρδαλιάς πάντως, δήλωσε αισιόδοξος ενώ διευκρίνισε ότι παραμένουμε όλοι σε επιφυλακή.
«Ο ιός είναι εδώ και αν ατομικά ο καθένας από εμάς και όλοι μαζί ως σύνολο εφαρμόσουμε τα μέτρα, το όποιο κρούσμα μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται, θα το αντιμετωπίσουμε και όλα θα πάνε καλά. Αυτή η σαιζόν είναι μια άσκηση για το αύριο. Είναι μια άσκηση για το μέλλον του τουρισμού στη χώρα, και ο καθένας μας καλείται να παίξει ένα συγκεκριμένο ρόλο και θα τον παίξουμε με υπευθυνότητα με συνέπεια με νηφαλιότητα και με ψυχραιμία» συμπλήρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Πάντως, ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε ως το επόμενο μεγάλο στοίχημα τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν τα όποια κρούσματα καταγραφούν, ενώ συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα από όλους.
«Δεν υπάρχει κάτι που να με προβληματίζει ιδιαίτερα. Νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι έχουμε τον τρόπο, τις διαδικασίες και τα μέσα για να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί στην εφαρμογή συγκεκριμένου πρωτοκόλλου και διαδικασίας. Αυτό θα γίνει και την Τετάρτη. Προφανώς το Ηράκλειο έχει ιδιαιτερότητες λόγω της μαζικής εισαγωγής τουριστών από την πρώτη κιόλας ημέρα, αυτό μπορεί να δημιουργήσει μικρές αρρυθμίες. Έχει αξία μέσα από το μηχανισμό παρακολούθησης να το διαχειριστούμε και να λύσουμε όποιο πρόβλημα προκύψει» ανέφερε.
Ποιες χώρες είναι στη «μαύρη λίστα» της Ελλάδας
Η Ελλάδα ετοιμάζεται για διεθνείς αφίξεις σε αεροδρόμια και λιμάνια από την 1η Ιουλίου, εντούτοις ταξιδιώτες από κάποιες χώρες δεν θα μπορέσουν ακόμη να απολαύσουν τις ομορφιές του καλοκαιριού μας.
Οι χώρες αυτές είναι:
- Βρετανία
- Σουηδία
- ΗΠΑ
- Ρωσία
- Ισραήλ
- Κατάρ
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- Σαουδική Αραβία
- Βόρεια Μακεδονία
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το «μπλόκο» επεκτείνεται και στη Βραζιλία και την Τουρκία για όλα τα κράτη – μέλη.
Πώς θα γίνει το άνοιγμα του τουρισμού την 1η Ιουλίου
Από 1 Ιουλίου ουσιαστικά εγκαινιάζεται ο τουρισμός στη νησιωτική χώρα καθώς θα έχουμε διεθνείς αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια.
Επίσης από 1η Ιουλίου για τις θαλάσσιες αφίξεις επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους των πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτραπεί ουσιαστικά η είσοδος ταξιδιωτών από Ιταλία.
Σύμφωνα με οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα θα συμπληρώνουν με την άφιξη (ή πριν επιβιβαστούν) συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα (Passenger load factor) είτε μέσω διαδικτύου, είτε εφαρμογής ή και σε χαρτί, τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα.
Θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ και θα υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας στις πρωτεύουσες των νομών, όπου θα διαμένουν 14 μέρες όσοι έχουν βγει θετικοί στον ιό.
- Η αποστολή του Άρη για το παιχνίδι με τον Αστέρα
- Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τους εργαζόμενους – Απαιτούνται λύσεις
- Βασίλης Καρράς: Τι αποκαλύπτει ο βιογράφος του τραγουδιστή έναν χρόνο από τον θάνατο του
- Τα είχα χαμένα! Ο Ρέιφ Φάινς για τη συνεργασία του με τη Τζένιφερ Λόπεζ
- Κουκουβάγια «προσγειώθηκε» στην κορυφή χριστουγεννιάτικου δέντρου – Μπήκε από την καμινάδα
- Επίδομα θέρμανσης: Αύριο η καταβολή της πρώτης δόσης