Γιώργος Μαχειμάρης: «Να θωρακιστεί το πρώτο ανάχωμα της πολιτείας, η τοπική αυτοδιοίκηση»
Ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας μιλάει στο in.gr
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Στην Βόρεια Κέρκυρα λένε τα πράγματα όπως τα αισθάνονται. Αυτό είναι χαρακτηριστικό αυθεντικής στάσης. Αυτό εκφράζει και ο πρώτος πολίτης του δήμου, ο δήμαρχος Γιώργος Μαχειμάρης. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε η κινητήριος δύναμη του φάνηκε πως προέρχεται από την δική του εσωτερική πρόκληση να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης των δημοτών του. Σε θυρίδα ασφαλείας πάντως δεν συσκοτίζει τα προβλήματα του δήμου του. Τα αποδέχεται, τα παραδέχεται και ως γνωστόν όταν φωτίζεις το πρόβλημα καταλαβαίνεις βλέπεις τις πραγματικές του διαστάσεις και τις πιθανές λύσεις.
«Είναι γεγονός και κοινά διαπιστωμένο ότι η Κέρκυρα είναι παραμελημένη σε θέματα υγείας, τόσο σε στελέχωση των δομών υγείας, όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή» μας δήλωσε. Μερικές επικεφαλίδες επιπλέον από τον δήμαρχο Μαχειμάρη: «Μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί ένας μηχανισμός δυναμικός για τη διαχείριση κρίσεων στον τουρισμό. Κι αυτό το έλλειμμα στρατηγικής διαρκώς μας «τιμωρεί».
«Το νομοθέτημα στη γενικότητα του, υπονομεύει την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, ναρκοθετώντας και ματαιώνοντας δρομολογημένες μελέτες και έργα», αναφερόμενος στο άρθρο 93 του πολυνομοσχεδίου για το περιβάλλον. «Βασικό θέμα είναι κυρίως οι υποδομές με μεγάλο ασθενή την οδοποιία», δηλώνει για τα προβλήματα του δήμου του. Όταν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της θέλησης των πολιτών λένε τα πράγματα όπως τα αντιλαμβάνονται είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Ακόμη και αν δεν είναι ακριβώς έτσι τουλάχιστον εκείνοι δεν κοροϊδεύουν κανέναν.
Το αποτύπωμα της πανδημίας για τον δήμο Β. Κέρκυρας σε σχέση με την τοπική επιχειρηματικότητα τι μορφή θα έχει δήμαρχε; Λάβατε κάποια επιπλέον μέτρα ανακούφισης των επιχειρηματιών της περιοχής;
Καταρχάς, πιστεύω ότι είναι νωρίς για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Πάντως στο μεσοδιάστημα και μέχρι το Σεπτέμβρη, αναμένουμε τις εξελίξεις σε βασικούς τομείς όπως στον τουρισμό , τις κατασκευές, τις επενδύσεις και την κατανάλωση. Παρόλα αυτά, στην τοπική μας επιχειρηματικότητα έχει καταγραφεί σημαντικό πλήγμα με αλυσιδωτό χαρακτήρα, από την απώλεια του τοπικού μας Πάσχα και των μετέπειτα καθιερωμένων εκδηλώσεων που ακολουθούσαν. Ειδικότερα: Ο τουρισμός, είναι κοινά παραδεκτό πως έχει υποστεί ισχυρό χτύπημα αλλά θα αντέξει. Επένδυση σε αυτό είναι το ότι η Κέρκυρα καλύπτει τα μέγιστα το αίσθημα ασφαλούς προορισμού, δεδομένο που αποτελεί την σημαντικότερη παράμετρο επιλογής τόπου διακοπών με τα δεμένα που ισχύουν λόγω της πανδημίας..
Από την άλλη μπορεί να λειτουργήσει σα συγκοινωνούν δοχείο και να δώσει «φιλί ζωής» και στο κλάδο της εστίασης.
Να πούμε όμως και το εξής: Μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί ένας μηχανισμός δυναμικός για τη διαχείριση κρίσεων στον τουρισμό. Διαχρονικά μιλούν όλοι για στρατηγική, για άμβλυνση της εποχικότητας, για μείωση της εξάρτησης από λίγες αγορές κοκ. Αλλά μέχρι εκεί. Κι αυτό το έλλειμμα στρατηγικής διαρκώς μας «τιμωρεί», (λ.χ. ως χώρα εμφανιζόμαστε υπερεκτεθειμένοι στις συνέπειες από τη χρεοκοπία της Thomas Cook και τώρα ανησυχούμε για την οικονομική επιβίωση της TUI και των άλλων μεγάλων tour operators).
Όσο ποτέ λοιπόν είναι επιβεβλημένη η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των κρίσεων που θα βοηθήσει και στην αποφυγή της αρνητικής δημοσιότητας, όπως έγινε πολλές φορές στο παρελθόν..
Με σημάδια αναθέρμανσης βλέπουμε την οικοδομική δραστηριότητα-βασικό τροφοδότη ανάπτυξης- που είχε κυριολεκτικά παγώσει με το ξέσπασμα της πανδημίας.
Κινητικότητα επίσης παρατηρείται και στον τομέα των επενδύσεων.
Όσον αφορά στα μέτρα ανακούφισης των επιχειρηματικών ευθύνης μας, ο Δήμος εξετάζει λήψη μέτρων στην κατεύθυνση αυτή.
Πολλαπλασιάστηκαν οι συμπολίτες σας που στρέφονται λόγω ανάγκης στις κοινωνικές δομές του δήμου κ. Μαχειμάρη;
Βέβαια. Αυξήθηκαν με μαθηματική πρόοδο. Πολλοί συμπολίτες μας στηρίζονται στις δομές τόσο της Ιεράς Μητρόπολης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων με Επικεφαλής το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκτάριο με τα κοινωνικά παντοπωλεία όσο και του Δήμου με το πρόγραμμα-δομή ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.
Η ανταπόκριση μας ήταν άμεση και σε μέγιστο βαθμό, στην κάλυψη των όποιων αναγκών προέκυπταν, με ιδιαίτερη βαρύτητα την περίοδο των εορτών του Πάσχα. Στόχος μας, με τα πασχαλινά πακέτα αγάπης να μη μείνει καμμιά οικογένεια, κανένας συνδημότης μας χωρίς πασχαλιάτικο τραπέζι.
Τώρα βρισκόμαστε σε εγρήγορση και βελτιώνουμε τον τρόπο και τις παροχές μας για να έχουμε καλύτερη διαχείριση σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Όλοι οι συνεργάτες μου, εργαζόμενοι έδωσαν και δίνουν τον καλύτερο εαυτό στην ως άνω κατεύθυνση.
Επιτρέψτε μου όμως να πω και τα εξής με το άγχος το προσωπικό μου για τις επόμενες μέρες και για την επιστροφή στην κανονικότητα που διανύουμε:
Στην τελευταία παγκόσμια πρόκληση της πανδημίας οι δήμοι της χώρας, ο Δήμος μας ,αναγκάστηκαν να οργανώσουν σε ελάχιστα 24ωρα όσα ίσως δεν είχαν οργανώσει σε μια ολόκληρη ζωή. Δοκίμασαν τα αντανακλαστικά τους στις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και στις καθημερινές κλιμακούμενες εντολές της πολιτείας.
Με ταχύτητα πρωτοφανή για το ελληνικό δημόσιο, αναπτύχθηκαν εκσυγχρονιστικές ψηφιακές υποδομές, συγκροτήθηκαν πλατφόρμες επικοινωνίας, ενισχύθηκαν κοινωνικές δομές, ιατρικές υποδομές και φυσικά μηνύματα ή καλύτερα σλόγκαν που ναι μεν είχαν τον φόβο ως μέσο επιρροής όμως τελικά το ζητούμενο επετεύχθη. Όλα αυτά επέτρεψαν στο δημόσιο να λειτουργήσει ομαλά.
Ο κόσμος ανακάλυψε την αλληλεγγύη ,την αναβίωση ενός πολιτισμού φροντίδας για τον άλλο και κυρίως προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πληθυσμού όπως οι ηλικιωμένοι.
Οι προκλήσεις όμως για τις τοπικές κοινωνίες δεν σταματάνε.
Οι άνεργοι έχουν αυξηθεί και στις κοινωνικές δομές των δήμων οι απαιτήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί.
Αδυναμίες των συστημάτων καλύφθηκαν στο γενικό συναγερμό.
Ανεργία, οι υγειονομικές ελλείψεις, η ενίσχυση των κοινωνικών δομών, η πρόσβαση στη κοινωνία της πληροφορίας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η κατασκευή μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας και άλλα πολλά είναι ζητήματα πρώτης προτεραιότητας.
Η αυτοδιοίκηση είναι ο πρώτος θεσμός που ο πολίτης καταφεύγει. Επομένως είναι απόλυτη ανάγκη α) να θωρακιστεί το πρώτο ανάχωμα της πολιτείας , η τοπική αυτοδιοίκηση, β)τα προβλήματα που αναδείχθηκαν στις άμεσα εμπλεκόμενες δομές εν μέσω πανδημίας να θεραπευτούν και βέβαια να υπάρχουν εναλλακτικά πλάνα ανάπτυξης.
Οι κάτοικοι επιθυμούν αλλοδαπούς τουρίστες στο νησί λόγω της πανδημίας; Επίσης,έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης τώρα που τα μέτρα έχουν χαλαρώσει; Ο ελεγκτικός σας μηχανισμός έχει επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό για να ελέγχει αν τηρούνται τα μέτρα;
Να ξεκινήσω από το δεδομένο ότι η Κέρκυρα, οι Κερκυραίοι είναι υπέρμαχοι του ΞΕΝΙΟΥ ΔΙΑ, ευγενείς, καλλιεργημένοι. Σε καμία περίπτωση δε θα αναστάτωναν το κλίμα εμπιστοσύνης που φέρνει μαζί του ο επισκέπτης που επιλέγει τον τόπο μας για τις διακοπές του- είτε Έλληνας είτε από κράτος του εξωτερικού. Αντίθετα θ αποδείξει για άλλη μια φορά- σε τόσο δύσκολη κατάσταση -τον πολιτισμό της φιλοξενίας του.
Παράλληλα, η θέσπιση και η σωστή εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων για την διασφάλιση της υγείας των επισκεπτών-τουριστών όσο και των εργαζόμενων στις δομές του τουρισμού και γενικώς για την προστασία της δημόσιας υγείας, είναι ένα μέτρο που ενισχύει την αίσθηση ασφάλειας των επισκεπτών και μετατρέπεται σε έναν από τους πολύ σημαντικούς παράγοντες που καθορίζουν τις αποφάσεις-προτιμήσεις των επισκεπτών.
Οι δομές υγείας καλύπτουν τις ανάγκες ειδικά τους θερινούς μήνες που πολλαπλασιάζεται ο κόσμος-τουλάχιστον υπό κανονικές συνθήκες; Επίσης, συμφωνείτε με μια ολοκληρωμένη αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας; Να δημιουργηθούν δηλαδή ολοκληρωμένες μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας των δήμων με ταυτόχρονη συμβασιοποίηση τους με το ασφαλιστικό σύστημα;
Είναι γεγονός και κοινά διαπιστωμένο ότι η Κέρκυρα είναι παραμελημένη σε θέματα υγείας, τόσο σε στελέχωση των δομών υγείας, όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή. Με αποτέλεσμα παρόλο που οι εργαζόμενοι στις δομές υπερβάλλουν εαυτόν οι υγειονομικές υπηρεσίες να μην είναι αντάξιες του πολίτη. Το Γενικό Νομαρχιακό μας Νοσοκομείο αλλά και τα περιφερειακά ιατρεία υπάγονται στην 6η ΥΠΕ, αλλά είναι υποστελεχωμένα και με ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή. Πάγιο αίτημα των Επτανησίων το οποίο επαυξάνεται τώρα τα μέγιστα αφενός εξαιτίας της αναγκαιότητας οχύρωσης του συστήματος υγείας και των δομών του με τα νέα δεδομένα της πανδημίας αφετέρου εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της (νησιωτικότητα, αποτελεσματικότητα, τουριστική ανάπτυξη, μικρά νησιά, κοινωνικές ανάγκες κ.α.) είναι η επανασύσταση της υγειονομικής περιφέρειας ιονίων νήσων. Η αναγκαιότητα επιτείνεται περισσότερο τώρα αφού τα Ιόνια Νησιά στην επανεκκίνηση του τουρισμού έχουν δυνατά χαρακτηριστικά ασφαλούς προορισμού.
Ο πολίτης/επισκέπτης θα έχει καλύτερη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σχεδιασμένες στις ανάγκες της Περιφέρειας, , τη σωστή στιγμή, στο σωστό μέρος και με το σωστό κόστος.
Σε σχέση με την καθολική αποκέντρωση των μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας, δε νομίζω να διαφωνεί κανείς αφού αυτό θα ενίσχυε το έργο των κατά τόπων δομών υγείας, αρκεί βέβαια να συνοδεύεται με αντίστοιχη στελέχωση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, διάθεση απαραίτητων κονδυλίων και επάρκεια εξοπλισμού και υλικών.
Ποια είναι η άποψη σας για το άρθρο 93 του πολυνομοσχεδίου για το περιβάλλον; Συνολικά κ. Μαχειμάρη τι κάνετε τα απορρίμματα που παράγει ο δήμος;
Το νομοθέτημα στη γενικότητα του, υπονομεύει την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, ναρκοθετώντας και ματαιώνοντας δρομολογημένες μελέτες και έργα.
Στην Κέρκυρα βιώνουμε ήδη τις «παρεμβάσεις άνωθεν» με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τσιμεντοποίηση της περιοχής απείρου φυσικού κάλλους «ΕΡΗΜΙΤΗΣ» στην Κασσιώπη.
Όσον αφορά στα απορρίμματα: Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον δήμο μας η ανακύκλωση με στόχο την κυκλική οικονομία. Τα οφέλη είναι τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά. Ξεκινήσαμε με αξιώσεις, δυναμικά κι οργανωμένα. Όλες μας οι ενέργειές μας πλέον, εστιάζονται στην επιτυχία των δράσεων που συνεχίζουμε, με απώτερο στόχο τη δραστική μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ. Στοχεύσαμε και στοχεύουμε στην καλλιέργεια της ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας στην ανακύκλωση, στην περιβαλλοντική συνείδηση, ούτως ώστε να την κάνουμε τρόπο καθημερινής συμπεριφοράς, τρόπο ζωής με κυρίαρχο τρίπτυχο: «REDUCE-REUSE-RECYCLE» «ΜΕΙΩΝΩ-ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ». Φροντίζουμε να δίνουμε τη δυνατότητα ανακύκλωσης όλο και περισσότερων υλικών .Με συντονισμένες δράσεις ,καταφέραμε στο πλάνο της διαχείρισης των απορριμμάτων να εμπλακεί η κοινωνία, οι τοπικοί φορείς, οι εκπαιδευτικές κοινότητες, οι συλλογικότητες, οι εθελοντές.
Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα ως δήμος Β. Κέρκυρας που αντιμετωπίζετε και οι πόροι που έχετε στη διάθεση σας επαρκούν για να τα λύσετε;
Βασικό θέμα είναι κυρίως οι υποδομές με μεγάλο ασθενή την οδοποιία. Πρώτιστο μέλημα μας η βελτίωση της προσβασιμότητας και αναφέρομαι στο οδικό δίκτυο τόσο το δημοτικό όσο και το αγροτικό. Από κει και πέρα ο Δήμος είναι νεοσύστατος οπότε καταγράφονται προβλήματα σε διάφορους τομείς τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά προς όφελος των δημοτών μας ( ύδρευση-αποχέτευση- βιολογικοί κ.λ.π.).Σ αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Πάγια απαίτηση της αυτοδιοίκησης : η αποκέντρωση να συνοδεύεται με μεταβίβαση πόρων και αρμοδιοτήτων. Μόνο με αυτά τα προ απαιτούμενα οι ΟΤΑ θα ανταποκριθούν στην αναπτυξιακή τους προοπτική. Είναι δε τόσα τα προβλήματα που καλούμαστε να επιλύσουμε που ποτέ δεν είναι αρκετοί. Παρατηρείται δε και το φαινόμενο να μεταβιβάζονται αρμοδιότητες χωρίς τους απαραίτητους πόρους, πράγμα που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία μας.
Απόπειρα εμπρησμού σε μηχάνημα έργου, βανδαλισμός σε σημείο ανακύκλωσης αλλά και 3 παράλληλες εστίες φωτιάς πριν ένα μήνα περίπου. Τι συμβαίνει στην περιοχή που διοικείτε; Οι πολίτες και οι επισκέπτες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς;
Είναι πράγματι γεγονός η σοβαρή δολιοφθορά που προκλήθηκε σε μηχάνημα έργου (γκρέιντερ) του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, το οποίο διενεργούσε εργασίες αποκατάστασης-βελτίωσης στο δρόμο που συνδέει τον ‘Αγιο Γεώργιο Πάγων με τους Ασπιωτάδες -αίτημα χρόνων των πολιτών και επιχειρηματιών της περιοχής. Λόγω της επικινδυνότητας του συμβάντος -στο όχημα και το ότι έθεσε σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων-χειριστών του μηχανήματος- άμεσα επιλήφθηκε η εισαγγελική αρχή καθώς και οι ανακριτικές υπηρεσίες της πυροσβεστικής και της αστυνομίας.
Την ίδια περίοδο -σωστά πληροφορηθήκατε-έλαβαν χώρα κι άλλα συμβάντα όπως:
Α)Ο βανδαλισμός της γωνιάς ανακύκλωσης της Περίθειας , ενώ γνωρίζουν όλοι ότι προτεραιότητα της Δημοτικής αρχής είναι η προώθηση και ανάπτυξη της ανακύκλωσης και η αύξηση των γωνιών ανακύκλωσης και
Β)Οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα στις 29-4-2020 σε τρία διαφορετικά σημεία του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας. Πάντως, το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών -επισκεπτών σε καμμιά περίπτωση δεν διαταράσσεται από τα ως άνω περιγραφόμενα συμβάντα, αλλά και η Δημοτική αρχή Βόρειας Κέρκυρας συνεχίζει στην υλοποίηση των έργων-δεσμεύσεων «επ ωφελεία» των δημοτών της.
Ποια είναι τα βασικά έργα υποδομής που σχεδιάζετε και σε ποιο στάδιο βρίσκονται επιχειρησιακά;
Βασικός πυλώνας της πολιτικής μας είναι ο πολιτισμός της καθημερινότητας του πολίτη με την ευρύτερη έννοια. Δηλαδή την υποχρέωση του Δήμου για ποιοτικές παρεχόμενες υπηρεσίες προς του πολίτες ,την άμεση παρέμβαση για την επίλυση των προβλημάτων τους και τις ανάγκες της περιοχής μας για ουσιαστικά και άμεσα έργα, σε όλες τις Δημ. Ενότητες. Ο νεοσύστατος Δήμος μας λοιπόν ακολουθεί ένα ισορροπημένο τεχνικό πρόγραμμα για το 2020 με σημαντικά έργα.
Εξελίσσονται υποδομές που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη του Δήμου μας (όπως στην οδοποιία κλπ), ενώ
έννοια μας είναι να γίνονται έργα από χρηματοδοτήσεις τρίτων, ΠΕΠ, Φιλόδημος, Πράσινο Ταμείο και άλλες πηγές.
Κύριο μέλημά μας είναι η καθαριότητα του Δήμου μας και η προώθηση της ανακύκλωσης.
Επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου μας και στις υπηρεσίες του ενώ βήμα βήμα στήνουμε ένα Δήμο με γερά θεμέλια στην υπηρεσία του Δημότη,
Θα είναι καλό αν οι δημοτικές αρχές αποκτήσουν απευθείας πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, επενδυτικά σχήματα και στο ίδιο το ΕΣΠΑ; Τι ύψους χρηματοδοτήσεων διεκδικείτε;
Η σκέψη βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Αλλά για να λειτουργήσει αποτελεσματικά απαιτείται παράλληλα τεχνική στήριξη προκειμένου το όλο εγχείρημα να είναι αποτέλεσμα μελέτης προς όφελος των πολιτών και του τόπου.
Ο εισπρακτικός μηχανισμός των δήμων είναι επαρκής ώστε να διασφαλίζονται τα προβλεπόμενα έσοδα; Σε συνέχεια, πιστεύετε πως με φορολογική αποκέντρωση, με απόδοση του ΕΝΦΙΑ οι δήμοι θα οδηγηθούν σε οικονομική αυτοτέλεια;
Πάγια αρχή της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι :Καμία μεταρρύθμιση στη λειτουργία των Δήμων δεν μπορεί να γίνει, αν δεν συνοδεύεται από τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους . Πάγια απαίτηση : η αποκέντρωση με μεταβίβαση πόρων και αρμοδιοτήτων. Μόνο με αυτά τα προ απαιτούμενα οι ΟΤΑ θα ανταποκριθούν στην αναπτυξιακή τους προοπτική. Σε καμμιά περίπτωση βέβαια ο Δήμος δε θα μετατραπεί σε εισπρακτικό μηχανισμό
Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων μπορεί να σημάνει πραγματική ανάπτυξη; Η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ μπορεί να συντελεστεί;
Σε όλη την Ευρώπη ο ρόλος των Δήμων στην ανάκαμψη και στην Τοπική Ανάπτυξη είναι θεμελιώδης. Αποκέντρωση και επιχειρηματικότητα αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την εκτίναξη των ευρωπαϊκών κοινωνιών στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Αυτόν το δρόμο πρέπει να ακολουθήσει και η Ελλάδα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί θεμελιώδη θεσμό της Ελληνικής Πολιτείας, με πολιτικό, διοικητικό και αναπτυξιακό ρόλο. Αυτοί οι ρόλοι πρέπει να αναδειχθούν και να ενισχυθεί η οικονομική τους αυτοτέλεια για μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις