Πρέπει να διαγραφεί ή όχι ο Νίκος Παππάς; – Δύο βουλευτές απαντούν
Σταύρος Καλαφάτης από τη ΝΔ και Ραλλία Χρηστίδου από τον ΣΥΡΙΖΑ απαντούν για τον Νίκο Παππά και αναλύουν τις τελευταίες εξελίξεις
Το ερώτημα για το εάν ο Νίκος Παππάς μπορεί να παραμένει μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στην καταιγίδα των αποκαλύψεων που συνοδεύουν την απομαγνητοφωνημένη συνομιλία του με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, έχει ήδη τεθεί δημοσίως από τη ΝΔ. Προεξοφλείται δε ότι θα αποτελέσει κεντρικό ζήτημα στην πολιτική αντιπαράθεση των επόμενων ημερών, όπως διαφαίνεται και από τους διαξιφισμούς ανάμεσα στον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρο Καλαφάτη, και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου.
Ποιος θα σηκώσει το βάρος του παρακράτους;
Σταύρος Καλαφάτης*
Η ιστορία είναι πλέον καλά γνωστή: Στις αρχές του 2016, δύο υπουργοί συναντώνται στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επιχειρηματία κ. Μιωνή για να βρουν λύση σε «εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις του». Λίγο αργότερα ο ένας από αυτούς, ο υΥπουργός Επικρατείας, το «νούμερο δύο» της κΚυβέρνησης, ο κ. Παππάς, πραγματοποιεί νέα μυστική συνάντηση με τον ίδιο επιχειρηματία στην Κύπρο. Κουβεντιάζουν μάλιστα σαν παλιά φιλαράκια και όχι σαν δυο ξένοι που τους ζητήθηκε να βρεθούν – όπως λέει τώρα – από κάποια πρεσβεία. Κι εκεί, λοιπόν, ο Παππάς ακούγεται ανάμεσα στα άλλα:
Πρώτον: Να λέει ότι ξέρει πως κάποιοι «βγάζουν λεφτά… πολλά λεφτά». Και βέβαια δεν εννοεί τον συνομιλητή του – όπως ισχυρίζεται σήμερα -, ο οποίος, άλλωστε, συμφωνεί μαζί του λέγοντας «το έχω ακούσει και εγώ αυτό».
Δεύτερον: Να υποστηρίζει – μιλώντας για αυτούς τους «κάποιους» – ότι «η ατζέντα τους κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού». Μιλά ευθέως για το «μαγαζί μας» και όχι – όπως ισχυρίζεται σήμερα – για άλλα μαγαζιά.
Τρίτον: Να δηλώνει στον κ. Μιωνή ότι θα ζητήσει από τον Παπαγγελόπουλο να του φέρει την εισαγγελέα κυρία Τουλουπάκη, «να μου φέρει την ίδια την τύπισσα και θα της πω ανοιχτά περί τίνος πρόκειται. Θα της πω «κορίτσι μου, έχεις καταλάβει τι πας να κάνεις;»».
Τέταρτον: Να ζητεί από τον συνομιλητή του να προτρέψει τον δικηγόρο κ. Παπασταύρου «να βγει να μιλήσει» εναντίον της συζύγου του κ. Μητσοτάκη.
Προκύπτει, λοιπόν, ξεκάθαρα ότι ο κ. Παππάς γνώριζε τουλάχιστον από τον Μάιο του 2016 την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος. Οτι θεωρεί το Μέγαρο Μαξίμου «μαγαζί», γεγονός που αναδεικνύει την αντίληψή τους για τη διακυβέρνηση του τόπου. Οτι επιχειρούσαν με κάθε τρόπο να σπιλώσουν πολιτικούς τους αντιπάλους. Οτι παρενέβαιναν αδίστακτα στη Δικαιοσύνη και επιχειρούσαν να ελέγξουν όλους τους «αρμούς της εξουσίας», όπως θα έλεγε ο κ. Τσίπρας.
Μετά από όλα αυτά εγείρονται πολλά και πολύ σοβαρά ερωτήματα για τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό και σημερινό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα. Δεν τον ενημέρωσε ο σύνοικός του στο Μέγαρο Μαξίμου; Δεν έμαθε τίποτε όσο καιρό κυβερνούσε; Δεν άκουσε ούτε σήμερα όσα προσπαθούν να μασήσουν οι στενοί συνεργάτες του; Δεν καταλαβαίνει πως δεν έχει παρά μόνο δύο επιλογές; Θα διαγράψει, λοιπόν, τον κ. Παππά ή θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους; Ποιος θα σηκώσει, τελικά, το βάρος του παρακράτους;
*Ο Σταύρος Καλαφάτης είναι γ.γ. της ΚΟ της ΝΔ
————————————————————————
Η παλινόρθωση του δεξιού παρακράτους
Ραλλία Χρηστίδου*
Οι τελευταίες εξελίξεις με τις παράνομες ηχογραφήσεις σε βάρος υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν μια γραμμή άμυνας που επιλέγει η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα δυσαρέσκειας που φουντώνει και τα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται τις τελευταίες ημέρες. Ο κύριος Μιωνή δεν λειτουργεί αυτοβούλως γιατί, αν ήταν διαφορετικά, θα είχε δημοσιοποιήσει τις περίφημες κασέτες όταν είχε καλεστεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.
Η επιλογή να το κάνει τώρα, μήνες μετά, συμπίπτει, διόλου τυχαία, με τις αποκαλύψεις ως προς την εμπλοκή του γιατρού, συζύγου της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελ. Ράικου στην υπόθεση Novartis, που σταδιακά μετατρέπεται σε μπούμερανγκ ενάντια στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Συμπίπτει, επίσης, χρονικά, με τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στην Προανακριτική της Βουλής, μια δικογραφία που περιλαμβάνει το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά.
Η υιοθέτηση μαγνητοφωνημένων αποσπασμάτων, επιλεγμένων κατά το δοκούν, που με πολλή φαντασία βαφτίζονται «ενοχοποιητικά» (είναι ενοχοποιητικό να παρακινείς κάποιον να αποκαλύψει όχι ψεύδη αλλά όσα ξέρει για παράνομες διαδρομές μαύρου χρήματος;) συνιστούν επικίνδυνη εκτροπή. Ο Σάμπυ Μιωνή δήλωσε, φοβούμενος μηνύσεις, ότι ο Νίκος Παππάς δεν τον εκβίασε ποτέ. Αυτό δεν εμποδίζει τους κατάλληλους «πρόθυμους» να κατασκευάζουν σενάρια. Αύριο διαφορετικά κέντρα (παρα)εξουσίας θα δημοσιοποιήσουν αποσπάσματα από άλλες συνομιλίες τέως ή νυν κυβερνητικών στελεχών προκειμένου να εξυπηρετήσουν αντίστοιχα συμφέροντα. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι πολίτες, δηλητηριασμένοι από τα όσα διαβάζουν και βλέπουν, καταλήγουν να μην εμπιστεύονται τίποτα και να νιώθουν απογοήτευση.
Αυτό θέλουμε; Ισως είναι αισιόδοξο να ζητάμε υπευθυνότητα από όσους εμπλέκονται στη διαμόρφωση του κοινού αισθήματος: από τους πολιτικούς, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τους θεσμούς της Δικαιοσύνης. Ομως η άνευ όρων και ορίων σπίλωση του αντίπαλου, η πρακτική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», τα ψέματα χωρίς αιδώ, ακόμα κι αν κερδίζουν μια πρώτη μάχη, στο τέλος αφήνουν πίσω τους πολύ βαθιά ριζωμένη την ύβρη. Ως γνωστόν, ό,τι σπέρνεις θερίζεις. Η παλινόρθωση του δεξιού παρακράτους δεν αξίζει στη χώρα. Δόθηκαν μεγάλοι αγώνες για να απαλλαγούμε από τη βαριά σκιά του. Ας είναι σίγουροι όσοι φαντασιώνονται την επάνοδό του ότι θα μας βρουν εμάς και την πλειοψηφία του λαού απέναντι. Κανένα σχέδιο επιστροφής σε ανώμαλες περιόδους δεν θα επιτύχει.
* Η Ραλλία Χρηστίδου είναι βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Αθήνα, Β3 Τομέα
Εντυπη Εκδοση ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις