Ηθικά διδάγματα
Οι αυταπάτες και οι ψευδαισθήσεις μπορεί να αποτελούν σε αρκετές περιπτώσεις ένα βολικό άλλοθι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ωφελούν
Δευτέρα ήταν η 29η Ιουνίου και πριν από πέντε χρόνια, αλλά μια Δευτέρα ασφαλώς ξεχωριστή.
Στις 29 Ιουνίου 2015, σας θυμίζω, οι τράπεζες δεν άνοιξαν, καθώς είχε επιβληθεί ειδική τραπεζική αργία μαζί με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.
Το κλείσιμο των τραπεζών και οι κεφαλαιακοί περιορισμοί υπήρξαν το επακόλουθο των ατυχέστατων χειρισμών που είχαν προηγηθεί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, της δήθεν γενναίας αλλά καθ’ όλα αποτυχημένης διαπραγμάτευσης που είχαν επιχειρήσει να διεξαγάγουν οι Τσίπρας και Βαρουφάκης.
Ενεργώντας ετσιθελικά και παίζοντας με προκλητικό τρόπο το χαρτί της ρήξης, η τότε κυβέρνηση, αντί να επιτύχει την ποθούμενη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, οδηγήθηκε αναπόφευκτα στη σύγκρουση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Μοιραία, η ελληνική οικονομία εκτροχιάστηκε, βυθίζοντας τη χώρα σε μια περίοδο ισχυρών αναταράξεων.
Αντί να αλλάξει το κλίμα στην Ευρώπη, όπως επιθυμούσε το τότε κυβερνητικό σχήμα, άλλαξε, επί τα χείρω βεβαίως, η ελληνική κοινωνία.
Πέραν των προφανών συμπερασμάτων που εξήχθησαν από την ελληνική συνθηκολόγηση στο πεδίο της πολιτικής, φρονώ ότι θα ήταν ωφέλιμο να προσεγγίσουμε την εν λόγω περιπέτεια και από μιαν άλλη σκοπιά, αυτήν των ηθικών διδαγμάτων που θα μπορούσαμε να αποκομίσουμε, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.
Αυτά, κατά την άποψή μου, θα μπορούσαν να συνοψιστούν ως εξής:
Υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη, τις ευγενείς προθέσεις και τις αντικειμενικές δυνατότητες, τις μεγαλόστομες διακηρύξεις και τα πραγματικά δεδομένα.
Η αλαζονεία, η έλλειψη σεβασμού και η μικρομεγαλίστικη συμπεριφορά φανερώνουν ανωριμότητα και έλλειψη καλλιέργειας, επισύρουν δε την αποδοκιμασία ή και την οργή των άλλων.
Εύκολες λύσεις σε σύνθετα προβλήματα δεν υπάρχουν, όσο κι αν θέλουμε να τις εφεύρουμε.
Οι αυταπάτες και οι ψευδαισθήσεις μπορεί να αποτελούν σε αρκετές περιπτώσεις ένα βολικό άλλοθι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ωφελούν.
Η ορθή στάθμιση των καταστάσεων και ο κατάλληλος χειρισμός των ζητημάτων απαιτούν ρεαλισμό και νηφαλιότητα, χωρίς συναισθηματισμούς και προκαταλήψεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις