Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Πότε θα έρθει το δεύτερο κύμα στην Ελλάδα – Οι εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων για πιθανά lockdown

Κοροναϊός: Πότε θα έρθει το δεύτερο κύμα στην Ελλάδα – Οι εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων για πιθανά lockdown

Πώς και πότε θα έρθει στη χώρα μας το δεύτερο κύμα του κοροναϊού. Όλες οι εκτιμήσεις.

Τo ότι θα επανακάμψει ο ιός χωρίς όμως να έχουμε χειρότερη εικόνα από αυτή του Μαρτίου εκτιμούν οι Έλληνες λοιμωξιολόγοι, τονίζοντας την ίδια στιγμή πως  ανησυχία προκαλεί για την πορεία του κοροναϊού το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα.

Την ίδια ώρα και λίγο πριν «ανοίξουν» τις πύλες τους τα περιφερειακά αεροδρόμια,  η διαρκής καταγραφή καθημερινών νέων εισαγόμενων κρουσμάτων και οι εστίες που διατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες σε Ροδόπη και Θεσπρωτία, προβληματίζουν τις αρχές.

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 10 νέα κρούσματα του νέου ιού. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η  γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων είναι η εξής: Δύο εισαγόμενα από πρόσφατο ταξίδι στην Αλβανία, τρία στην Ξάνθη, από ένα σε Αττική και Καστοριά, δύο στη Ροδόπη και ένα ακόμη το οποίο είναι αγνώστου ταυτότητας και προέλευσης, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας και κατοικίας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην χώρα μας είναι 3376, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες.

754 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1880 (55.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

10 είναι οι συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 60 ετών. 3 (30.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 191 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

«Πονοκέφαλος» τα εισαγόμενα κρούσματα και οι ασυμπτωματικοί

Ωστόσο η «είσοδος» πιθανόν εισαγόμενων κρουσμάτων στη χώρα μας δεν είναι το μόνο πρόβλημα που μπορεί να πάρει ανησυχητικές διαστάσεις για τους ειδικούς.

Η διασπορά του ιού από ασυμπτωματικούς ασθενείς προκαλεί ακόμη «πονοκέφαλο» στην επιστημονική κοινότητα και γι’΄αυτό άλλωστε θα γίνονται τόσο συστηματικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια.

Μάλιστα παρά το γεγονός πως δεν έχουμε «ξεμπερδέψει» με τον κοροναϊό, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, κ Σύψας, τόνισε πως υπάρχει μία σχετική χαλάρωση όσον αφορά την τήρηση των μέτρων, ειδικά από τους νέους.

Για κάποιους επιστήμονες βέβαια η σχετική χαλάρωση δεν είναι τόσο παράλογη, καθώς πλέον ο συνδυασμός των λίγων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με τη χαλάρωση όλων των μέτρων δίνει την αίσθηση σε πολλούς πως πλέον ο κίνδυνος έχει εξαλειφθεί. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως δεν πρέπει να τηρούνται τα μέτρα αυτοπροστασίας, ειδικά κατά την περίοδο των διακοπών.

Πάντως η καλή επιδημιολογική εικόνα δεν αναιρεί το γεγονός -όπως τονίζουν και ανελλιπώς οι ειδικοί – πως θα υπάρξει αργά η γρήγορα ένα δεύτερο κύμα του ιού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα αυτό θα γίνει τον Νοέμβριο με τον Δεκέμβριο, ενώ από την πλευρά του ο κ. Βατόπουλος θεωρεί πως μεν θα υπάρξει επανάκαμψη του ιού, χωρίς όμως να έχουμε πάλι τοπικά lockdown.

Σύψας: Το πρόβλημα της διασποράς από ασυπτωματικούς παραμένει ένας μεγάλος κίνδυνο

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Λοιμωξιολόγος και Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος της Επιτροπής για τον κοροναϊό , Νίκος Σύψας, για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος του κοροναϊού μέσα στο καλοκαίρι ή αργότερα το φθινόπωρο και τα μέσα προστασίας που πρέπει να εφαρμόσουμε ενόψει και του ανοίγματος του τουρισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, σε γενικές γραμμές τα μέτρα εφαρμόζονται στην Ελλάδα, όχι όμως με τον ίδιο φανατισμό του Μαρτίου και του Απριλίου. Από τις ηλικιακές ομάδες, η νεολαία είναι αυτή που παρουσιάζει μια τάση παρέκκλισης από την εφαρμογή των μέτρων κι εκεί πρέπει να δοθεί προσοχή, κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο.

Το γεγονός ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με άλλες χώρες του κόσμου, εξηγείται από το ότι οι πανδημίες είναι φυσικά φαινόμενα που ακολουθούν κύκλους. Στη χώρα μας, «πέρασε το μπουρίνι από πάνω μας, μπορεί όμως να επανέλθει. Ο ιός υπάρχει ακόμα στην κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Το άνοιγμα του τουρισμού προκαλεί ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, γι’ αυτό και υπάρχει το πλέγμα των μέτρων στα αεροδρόμια και τους τουριστικούς προορισμούς. Ωστόσο, «ο παράγων που θα καθορίσει πώς θα τα πάμε, είναι η συμπεριφορά των πολιτών», υποστήριξε ο κ. Σύψας και πρόσθεσε πως «πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία τα φαινόμενα συνωστισμού».

Για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος το φθινόπωρο, ο λοιμωξιολόγος εκτίμησε πως κάτι τέτοιο θα συμβεί το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο, ενώ για την ετοιμότητα της χώρας να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο κύμα, είπε πως «είμαστε περισσότερο έτοιμοι σα σύστημα υγείας, ο πολίτης ξέρει καλυτέρα πώς πρέπει να συμπεριφέρεται, ενώ έχουμε και κάποια φάρμακα στη διάθεσή μας».

Για τα μέτρα ασφαλείας σε αεροπλάνα και πλοία, υποστήριξε πως στα πρώτα η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ στα δεύτερα θα ήταν μια καλή κι έξυπνη τακτική για την προστασία επιβατών και πληρώματος.

Μίλησε ακόμα και για τα εισαγόμενα κρούσματα λέγοντας πως «το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο ιός μεταδίδεται από ασυμπτωματικά ή ολιγοσυμπτωματικά άτομα». Πρόκειται για ένα ανησυχητικό φαινόμενο και γι’ αυτό το λόγο γίνονται και τα τεστ στα αεροδρόμια. «Η μεγάλη πλειοψηφία των τουριστών ανήκει στους ασυμπτωματικούς», πρόσθεσε.

«Το πρόβλημα της διασποράς από ασυπτωμωατικούς παραμένει ένας μεγάλος κίνδυνος», κατέληξε.

Βατόπουλος: Θα επανακάμψει ο ιός, αλλά θα είναι καλύτερα από τον Μάρτιο

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία ενδεχόμενου δεύτερου κύματος κοροναϊού στην Ελλάδα

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής ανέφερε πως «ο ιός θα επανακάμψει, αλλά δε θα έχουμε την κατάσταση του Μαρτίου» και συμπλήρωσε ότι αν και θα έχουμε για πολύ καιρό ακόμα κρούσματα, δε θα χρειαστούν ξανά γενικευμένα lockdown, καθώς ο κόσμος είναι ενημερωμένος.

Αναφορικά με τις αντοχές του συστήματος υγεία, ο καθηγητής δήλωσε ότι είναι ένα στοίχημα, αν και έχουν γίνει προσπάθειες να ενισχυθεί με την προσθήση κλινών ΜΕΘ. Επισημαίνει δε ότι το παιχνίδι παίζεται στην πρόληψη. Αυτή άλλωστε είναι και η προσέγγιση που πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, να ακολουθηθεί και με την έναρξη των πτήσεων εξωτερικού από την 1η Ιουλίου, οπότε και θα εισρεύσουν στη χώρα μας ξένοι τουρίστες. «Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο ΕΟΔΥ έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα παρακολούθησης των εισαγόμενων κρουσμάτων. Αυτό που απαιτείται για την αντιμετώπιση του ιού είναι η γρήγορη ιχνηλάτηση και η γρήγορη απομόνωση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς είναι προτιμότερο να κατανέμονται τα κρούσματα στη χώρα, μαζικά σε λίγες περιοχές ή μεμονωμένα σε όλη τη χώρα, ο καθηγητής σημείωσε ότι «αν είχαμε ένα κρούσμα ανά νομό, θα ήμουν ανήσυχος. Από την άλλη στην Ξάνθη για παράδειγμα έχεις μια εστία που είναι σαν την πυρκαγιά. Ανά πάσα ώρη μπορεί να επεκταθεί».

Must in

Πλατεία Εξαρχείων: Ξηλώνονται οι παράνομες λαμαρίνες του Μετρό μετά από δικαστική απόφαση

Στο εργοτάξιο του μετρό των Εξαρχείων βρέθηκαν τα συνεργεία που εφαρμόζουν την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την απομάκρυνση των λαμαρινών της οδού Θεμιστοκλέους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024