Τούρκοι πράκτορες παρακολουθούσαν τους έλληνες επισκέπτες στην Παναγία Σουμελά
Η τουρκική κυβέρνηση παρακολουθούσε μυστικά τους Ελληνες που επισκέπτονταν το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, σύμφωνα με πρώην αξιωματικό των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Η τουρκική κυβέρνηση παρακολουθούσε μυστικά τους Ελληνες που επισκέπτονταν το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, σύμφωνα με πρώην αξιωματικό των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας.
Αποκάλυψη από πρώην πράκτορα
Η αποκάλυψη αυτή έγινε από τον πρώην αξιωματικό του τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, τον Μουχιτίν Ζενίτ, κατά την ακρόαση που διεξήχθη στις 20 Ιουνίου 2016 στο 14ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα με αντίγραφο της ακρόασης, το οποίο έφερε στη δημοσιότητα ο ιστότοπος nordicmonitor, ο 46χρονος Μουχιτίν Ζενίτ παραδέχτηκε ότι είχαν εντολές να παρακολουθούν τους Ελληνες που επισκέπτονταν για περιηγήσεις την τουρκική επαρχία της Τραπεζούντας, όπου βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά.
Οπως σημειώνει ο ιστότοπος, η τουρκική κυβέρνηση παρακολουθούσε κρυφά τους Ελληνες που επισκέπτονταν ένα ιστορικό μοναστήρι στις τουρκικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με την κατάθεση πρώην αξιωματικού της υπηρεσίας πληροφοριών.
Οι αποκαλύψεις έγιναν από τον 46χρονο Μουχιτίν Ζενίτ, πρώην αξιωματικό της υπηρεσίας πληροφοριών, κατά την ακροαματική διαδικασία της 20ης Ιουνίου 2016 στο 14ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο.
«Μέρος των υποχρεώσεών μας»
Σύμφωνα με το αντίγραφο, ο αξιωματικός, ο οποίος εργάστηκε στη βορειοανατολική επαρχία της Τραπεζούντας, παραδέχτηκε ότι μια από τις εντολές τους ήταν να παρακολουθούν τους έλληνες τουρίστες που επισκέπτονταν την επαρχία.
«(Η παρακολούθηση) των δραστηριοτήτων του Πόντου, ήταν μέρος των υποχρεώσεών μας… για παράδειγμα, τουριστικά γκρουπ από την Ελλάδα που επισκέπτονται το Μοναστήρι της Σουμελά (ελληνικό ορθόδοξο μοναστήρι του 4ου αιώνα στην Τραπεζούντα)», είπε ο Ζενίτ, προσθέτοντας ότι αυτός και άλλοι αξιωματικοί των υπηρεσιών πληροφοριών παρακολουθούσαν τους έλληνες τουρίστες.
Αντίγραφο της ακρόασης (nordicmonitor)
Οι Πόντιοι (Pontus Rumları) είναι εθνοτική ομάδα που αποτελείται από Ελληνες οι οποίοι παραδοσιακά ζούσαν στην τουρκική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και είχαν αυτόνομο κράτος εκεί μέχρι τον 13ο αιώνα. Παρότι έχουν περάσει πολλοί αιώνες, ο αριθμός τους έχει μειωθεί δραματικά και δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, οι Πόντιοι θεωρούνται ανέκαθεν απειλή από διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αποτελεί εξαίρεση.
Η παραδοχή του Ζενίτ επιβεβαιώνει ότι η ανθελληνική παράνοια τροφοδοτείτο συστηματικά και προμελετημένα από το τουρκικό κράτος, το οποίο χρησιμοποίησε πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας και ξόδεψε σημαντικούς πόρους για να παρακολουθεί και να κατασκοπεύει τους έλληνες επισκέπτες.
Δολοφονία ιερέα
Το Nordic Monitor είχε αποκαλύψει πώς οι παρακολουθήσεις της τουρκικής κυβέρνησης για φερόμενες κρυφές ελληνικές επιχειρήσεις ανασύστασης του ποντιακού ελληνισμού (Pontusçuluk) στην Τουρκία οδήγησε στη δολοφονία του 61χρονου Αντρέα Σαντόρο, ιερέα της εκκλησίας Σάντα Μαρία, στην Τραπεζούντα.
Το 2011, κοντά σε 1.000 Ορθόδοξους Χριστιανούς συγκεντρώθηκαν στη Μονή Σουμελά, σηματοδοτώντας τη δεύτερη θρησκευτική τελετή που πραγματοποιήθηκε εκεί στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Από έγγραφο της υπηρεσίας πληροφοριών καταδεικνύεται ότι οι τουρκικές αρχές υπέκλεπταν τις τηλεφωνικές συνομιλίες του ιταλού κληρικού, με την υποψία ότι συμμετείχε σε δραστηριότητες αναβίωσης του ποντιακού ελληνισμού, πριν αυτός ο ιερέας δολοφονηθεί από εθνικιστή έφηβο στις 5 Φεβρουαρίου 2006. Η αστυνομία είχε ζητήσει το 2006 την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του Σαντόρο λόγω των υποψιών της ότι ο ιερέας ίσως είχε εμπλακεί σε «αυτονομιστικές δραστηριότητες για την ανασύσταση του κράτους του Πόντου».
(Φωτογραφία nordicmonitor)
Ο Ζενίτ είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση. Ηταν ο αξιωματικός πληροφοριών που άκουσε ¨τον συναγερμό¨ σχεδόν ένα χρόνο πριν τη δολοφονία του τουρκο-αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, στις 19 Ιανουαρίου 2007.
Πληροφορίες για συνωμοσία δολοφονίας
Είχε υποβάλει έκθεση στις 15 Φεβρουαρίου 2006, ενημερώνοντας τους προϊσταμένους του για συνωμοσία δολοφονίας που άκουσε από πληροφοριοδότη.
Ωστόσο, η πληροφορία αυτή αγνοήθηκε από τις αρχές της Κωνσταντινούπολης, όπου κατοικούσε ο Ντινκ, και ο επικεφαλής της αστυνομικής υπηρεσίας πληροφοριών Ενγκίν Ντίντς δεν προέβη σε καμία ενέργεια σχετικά με τις πληροφορίες.
Ο Ζενίτ αργότερα μετατέθηκε σε άλλη επαρχία, αλλά αποζημιώθηκε από τον Ντιντς, ο οποίος τον όρισε προϊστάμενο προσωπικού, το 2013.
Μέσα σε μια ώρα από τη δολοφονία, ο Ζενίτ βρέθηκε να έχει συζητήσει με πληροφοριοδότη που είχε δεσμούς με τον δολοφόνο, Ογκούν Σαμάστ, όπως και με τον εγκέφαλο της δολοφονίας Γιασίν Χαγιάλ. Δικάζεται επί του παρόντος με κατηγορίες αμέλειας στη δολοφονία. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως ήταν το εύκολο θύμα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις