Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Οι Ευρωπαίοι ζητούν μεγαλύτερη συνεργασία εντός της ΕΕ μετά την πανδημία

Οι Ευρωπαίοι ζητούν μεγαλύτερη συνεργασία εντός της ΕΕ μετά την πανδημία

Η πανδημία του κοροναϊού έπεισε τους Ευρωπαίους για την ανάγκη ενισχυμένης συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διαχειρίση της κρίσης από την οποία, όπως εκτιμούν, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, σύμφωνα με έρευνα

Η πανδημία του κοροναϊού έπεισε τους Ευρωπαίους για την ανάγκη ενισχυμένης συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διαχειρίση της κρίσης από την οποία, όπως εκτιμούν, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, σύμφωνα με έρευνα.

Οι αναλυτές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (European Council on foreign relations, EFCR) εκτιμούν επίσης ότι η εικόνα των ΗΠΑ μεταξύ των Ευρωπαίων επιδεινώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης, μια σημαντική αλλαγή στάσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η ανάλυση βασίζεται σε συνεντεύξεις που έγιναν σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες (Βουλγαρία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία) σε δείγμα 11.000 πολιτών, από τα τέλη Απριλίου έως τις αρχές Μαΐου, τη στιγμή που οι χώρες ετοιμάζονταν για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με τους συντάκτες Ιβάν Κράστεφ και Μαρκ Λέοναρντ, «οι πολίτες σήμερα φαίνεται να βλέπουν το κράτος λιγότερο ως κινητήρια δύναμη προόδου και περισσότερο ως έναν μηχανισμό ασφάλισης», μια στήριξη στους ανέργους ή μια «αποθήκη… για τα αποθέματα μασκών, φαρμάκων και τροφίμων τα οποία μπορεί να χρειαστούμε κατά την επόμενη κρίση».

Μόνο το 29% των Ευρωπαίων που πήραν μέρος στην έρευνα έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή τους και εκτιμούν ότι διαχειρίστηκε καλά την κρίση. Αντίθετα, το 33% έχασαν την εμπιστοσύνη στην κεντρική εξουσία και έχουν κακή εικόνα για τη διαχείρισή της. Στη Γαλλία, το ποσοστό όσων έχουν επικριτική στάση έφθασε το 61%.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, δεν πρέπει κανείς να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κρίση οδήγησε σε εκτόξευση του ευρωσκεπτικισμού.

Σε όλες τις χώρες, η πλειονότητα των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Ευρώπη «δεν στάθηκε στο ύψος της πρόκλησης», με το ποσοστό αυτό να φθάνει στο 63% στη Γαλλία και το 61% στην Ιταλία.

Παράλληλα, μια μεγάλη πλειονότητα Ευρωπαίων που συμμετείχαν στην έρευνα «δήλωσαν ότι είναι πλέον πιο πεπεισμένοι για την ανάγκη ενισχυμένης συνεργασίας στην ΕΕ απ’ ό,τι πριν από την κρίση», με εξαίρεση τους Πολωνούς.

Απέναντι στην Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ, που αντιμετωπίζει εσωτερικές αντιπαραθέσεις σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης, «πολλοί Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να δουν τις ΗΠΑ ως μια ηγεμονική δύναμη με πρόβλημα, στην οποία δεν μπορούν πλέον να εμπιστευθούν την υπεράσπιση του δυτικού κόσμου».

«Μολονότι η πανδημία δεν έχει ακόμα αλλάξει τις εγχώριες πολιτικές προτιμήσεις των Ευρωπαίων, τα στοιχεία του EFCR δείχνουν ότι έχει αλλάξει εντελώς τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο», καταλήγουν οι αναλυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Must in

Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ

Ανεξαρτήτως πρακτικής εφαρμογής, τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ενισχύουν την πίεση προς τις δυτικές κυβερνήσεις να μετατοπιστούν από την υποστήριξη των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024