Συνέλαβαν δεκάδες μισθοφόρους από το Σουδάν που θα πολεμούσαν στη Λιβύη
Δυνάμεις ασφαλείας στο Σουδάν συνέλαβαν 122 σουδανούς «μισθοφόρους» που ταξίδευαν με προορισμό τη γειτονική Λιβύη για να πολεμήσουν.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Δυνάμεις ασφαλείας στο Σουδάν συνέλαβαν 122 σουδανούς «μισθοφόρους» που ταξίδευαν με προορισμό τη γειτονική Λιβύη για να πολεμήσουν, ανέφερε χθες Κυριακή το σουδανικό πρακτορείο ειδήσεων Suna.
Κατηγορίες
Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (ΚΕΣ), αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ με έδρα την πρωτεύουσα Τρίπολη, κατηγορεί σουδανικές πλευρές ότι στέλνουν μισθοφόρους για να πολεμήσουν στο πλευρό του αντιπάλου της, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Κατηγορία που αρνούνται οι σουδανικές αρχές.
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, πολλές ένοπλες ομάδες από το Σουδάν και το Τσαντ, γειτονικές χώρες της Λιβύης, συμμετείχαν το 2019 σε μάχες στη Λιβύη, στο πλευρό των δυνάμεων του Χάφταρ, αλλά και της ΚΕΣ.
Εκπρόσωπος του παραστρατιωτικού σώματος τω Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), μιλώντας στο Suna, τόνισε πως «δύναμη ασφαλείας κατάφερε να συλλάβει 122 μαχητές, συμπεριλαμβανομένων οκτώ παιδιών, που ταξίδευαν στη Λιβύη ως μισθοφόροι».
Το πρακτορείο δημοσίευσε βίντεο στον ιστότοπό του, στο οποίο φαίνονται δεκάδες νέοι να κάθονται στο έδαφος, περιτριγυρισμένοι από ένοπλα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας πάνω σε στρατιωτικά οχήματα.
Τόπος αιματηρού πολέμου
Το βίντεο γυρίστηκε, σύμφωνα με το Suna, στην πόλη αλ Τζενέιρα, πρωτεύουσα του Δυτικού Νταρφούρ, που βρίσκεται στα σύνορα με το Τσαντ και τη Λιβύη.
Η περιοχή Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν αποτέλεσε τόπο αιματηρού πολέμου μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων του στρατηγού Ομάρ αλ Μπασίρ τη δεκαετία του 2000.
Ομάδες ανταρτών στο Νταρφούρ προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία με τις μεταβατικές αρχές στο Σουδάν, οι οποίες ήρθαν στην εξουσία μετά την ανατροπή του Μπασίρ τον Απρίλιο του 2019 μετά από κίνημα διαμαρτυρίας.
Το Νταρφούρ παραμένει σκηνή θανατηφόρας βίας, ιδιαίτερα μεταξύ αντίπαλων φυλών.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις