Ήρθε η ώρα: Απελευθερώνονται τα ταξίδια από και προς Ελλάδα – Φόβοι για εισαγόμενα κρούσματα
Πώς θα ανοίξει από την 1η Ιουλίου ο τουρισμός από την πλειονότητα των διεθνών προορισμών.
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το πλήρες άνοιγμα του τουρισμού, καθώς την Τετάρτη 1η Ιουλίου τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα χερσαία σύνορα της χώρας θα ανοίξουν για αφίξεις από διεθνείς προορισμούς.
Και ενώ η Ελλάδα προετοιμάζεται για μια διαφορετική θερινή σεζόν, με σαφώς λιγότερους τουρίστες, μειωμένα έσοδα και πρωτόγνωρα υγειονομικά μέτρα, η πανδημία του κοροναϊού εξακολουθεί να φοβίζει τους πολίτες και να απειλεί να χαλάσει την καλή πορεία της χώρας.
Αν και το σχέδιο για τους ελέγχους στις πύλες της χώρας και την ιχνηλάτηση των ταξιδιωτών είναι προσεκτικά μελετημένο, εντούτοις δεν μπορεί να εγγυηθεί 100% ότι δεν θα περάσει κάποιο κρούσμα, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι επιστήμονες. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα 20 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, τα εννιά είναι εισαγόμενα από το εξωτερικό.
Την ίδια ώρα, η πανδημία έχει αναζωπυρωθεί σε πολλές χώρες του πλανήτη και ένα από τα επίκεντρα της έξαρσης είναι και τα Βαλκάνια.
Σε ποιους θα επιτρέπεται η είσοδος
Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους της «ΕΕ+». Η «περιοχή Ε.Ε.+» περιλαμβάνει τις χώρες Schengen (συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου και Ρουμανίας), τις συνδεδεμένες στο Schengen χώρες (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν), καθώς και την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση, επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών ( η λίστα θα ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο): Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα (ειδικά η περίπτωση της Κίνας θα εξεταστεί επί τη βάσει της αμοιβαιότητας).
Δεν επιτρέπονται (μέχρι τις 15/7) απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και τη Σουηδία. Όλες οι άλλες απευθείας πτήσεις επιτρέπονται.
Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.
Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους
Πόσα τεστ θα γίνονται σε αεροδρόμια, λιμάνια και συνοριακούς σταθμούς
Σύμφωνε με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, χιλιάδες τεστ έχουν προγραμματιστεί να γίνουν από αύριο, 1 Ιουλίου, στις πύλες εισόδου της χώρας μας.
Στα 27 αεροδρόμια που ανοίγουν από 1η Ιουλίου θα γίνουν συνολικά 5.634 τεστ σε μία μέρα.
Συγκεκριμένα θα γίνουν:
- 1.200 στην Αθήνα
- 500 στη Θεσσαλονίκη
- 825 στο Ηράκλειο
- 605 στη Ρόδο
- 400 στην Κέρκυρα
- 309 στην Κω
- 275 στα Χανιά
- 250 στη Ζάκυνθο
- 150 στη Μύκονο
- 150 στη Σαντορίνη
- 100 στην Κεφαλονιά
- 100 στο Άκτιο
- 60 στη Λέσβο
- 60 στη Σκιάθο
Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» θα δουλεύουν 20 άτομα ανά βάρδια και όλο το 24ωρο για τους στοχευμένους ελέγχους.
Από 50 τεστ θα γίνουν στα υπόλοιπα 13 μικρότερα αεροδρόμια.
Στους μεθοριακούς σταθμούς έχει προγραμματιστεί να γίνουν 1.652 τεστ σε μια μέρα. Συγκεκριμένα θα γίνουν:
- 1.029 στον Προμαχώνα
- 571 στους Ευζώνους
- 52 στις Καστανιές
Στα λιμάνια έχει προγραμματιστεί να γίνουν 4.137 τεστ σε μια μέρα. Συγκεκριμένα θα γίνουν:
- 1490 στο λιμάνι του Πειραιά
- 309 στο λιμάνι της Πάτρας
- 117 στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας
- 1.060 στο λιμάνι της Κέρκυρας
- 612 στο λιμάνι της Ρόδου
- 504 στο λιμάνι του Κατάκολου
- 45 στο λιμάνι του Βόλου
Πεσμένη η κίνηση στη Βόρεια Ελλάδα
Στα επίπεδα του 20% κατά μέσο όρο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι εκτιμούν ότι θα κυμανθεί η επιβατική κίνηση την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Greece τα στελέχη της εταιρείας, με την επανεκκίνηση των διεθνών πτήσεων από αύριο 1η Ιουλίου να επεκτείνεται σε όλα τα αεροδρόμια, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece.
«Στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, που «άνοιξε» στις 15 Ιουνίου μπορεί να μιλάμε για ποσοστό της τάξεως του 25%, καθώς είναι σε πιο ώριμο στάδιο. Υψηλότερο μπορεί να είναι και το ποσοστό στο αεροδρόμιο της Καβάλας, καθώς στα δύο συγκεκριμένα αεροδρόμια της Βόρειας Ελλάδας έχουμε μεγάλο ποσοστό επιβατών VFR (Visitors, Friends and Family), ατόμων δηλαδή που έρχονται να δουν τους συγγενείς και τους δικούς τους ανθρώπους, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από την αγορά της Γερμανίας», εξήγησε ο κ.Βήλος.
Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», εκτός από την Γερμανία, αναμένονται επίσης τουρίστες από την Αυστρία, την Κύπρο, την Πολωνία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Δανία.
Υποτονική πάντως παραμένει η κίνηση τόσο στη Χαλκιδική όσο και στην Πιερία, με τη αγορά της Χαλκιδικής να δουλεύει μόνο Σαββατοκύριακα και κυρίως με Έλληνες, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης. «Με το κλείσιμο των σχολείων περιμέναμε περισσότερους Έλληνες τις καθημερινές, ειδικά εκείνους που έχουν εξοχικά. Όπως φαίνεται, όμως, και αυτοί έρχονται μόνο για Σαββατοκύριακα. Στα ενοικιαζόμενα καταλύματα οι τιμές είναι πολύ χαμηλές καθώς δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ιδιαίτερη ζήτηση ενώ η εστίαση (συμπεριλαμβανομένων των beach bars) βασίζονται κυρίως στην κίνηση του Σαββατοκύριακου».
Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Πιερίας, η κατάσταση είναι παρόμοια, δεδομένου ότι δεν παρουσιάζεται κάποια αλλαγή στη ζήτηση. Όπως αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Ξυπτερά, στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να υπάρχει αύξηση της ζήτησης αλλά εκτιμά ότι σαφής εικόνα θα μπορεί να υπάρξει μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Προσπάθειες για ενίσχυση του τουρισμού από Σερβία παρά την έξαρση του κοροναϊού
Παραδοσιακά οι Σέρβοι επιθυμούν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα με πρώτη στην προτίμησή τους την Χαλκιδική αλλά φέτος η πανδημία ανατρέπει συνεχώς την ψυχολογία των τουριστών, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς.
Από την πλευρά της εθνικης Ένωσης των τουριστικών γραφείων Σερβίας (Serbia National Association of Travel Agencies (YUTA) γίνονται προσπάθειες για επανεκκίνηση, όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Τουρισμού της Σερβίας και του Βελιγραδίου στην Ελλάδα, Νίκος Σαπουντζής, αλλά την ίδια στιγμή «η αύξηση των κρουσμάτων στη Σερβία, “μουδιάζει” τους επαγγελματίες», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Μόνο το τελευταίο 24ωρο στη Σερβία επιβεβαιώθηκαν 276 νέα κρούσματα κορονοϊού και απεβίωσαν τρεις ασθενείς. Από την εκδήλωση της πανδημίας νόσησαν 14.564 άτομα από τον Covid-19 ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 277.
«Αρχές Ιουλίου οι Σέρβοι σχεδιάζουν ένα αεροπορικό press trip στη Σκιάθο, προκειμένου να προωθήσουν τον προορισμό στη σερβική αγορά και το ίδιο επιθυμούν να κάνουν λίγο αργότερα, στη Χαλκιδική. Στόχος τους, οι δημοσιογράφοι που θα έρθουν να καταγράψουν την πραγματικότητα και να προβάλουν τον προορισμό με τα δημοσιεύματα. Όλα αυτά όμως, παραμένουν ρευστά καθώς μπορεί να ανατραπούν από την εξέλιξη της πανδημίας», προσθέτει.
- Λαμία: Παιδάκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια των γονιών του
- Χεζμπολάχ: «Χτυπάτε την Βηρυττο, θα χτυπήσουμε το Τελ Αβίβ»
- Σοκάρει το βίντεο από τη φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι
- ΣΥΡΙΖΑ: Μια όμορφη εικόνα στην Κουμουνδούρου μετά το τέλος των εκλογών [video]
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ολες οι διαθήκες στην ψηφιακή εποχή
- Πανδαισία: Όλα τα γκολ από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)