Λευκή γλώσσα : Πότε να πάτε το παιδί σας σε γιατρό
Ορισμένα συμπτώματα, δείχνουν να σχετίζονται με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα
Υπάρχει πιθανότητα η λευκή γλώσσα να κρύβει ένα πιο σοβαρό υποκείμενο νόσημα…
Στοματική μόλυνση ζύμης
Είναι μια κατάσταση που προκαλεί μια λευκή επίστρωση στη γλώσσα καθώς και λευκά μπαλώματα στο εσωτερικό των χειλιών, των μάγουλων και των ούλων.
Είναι πιο συχνή σε βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους, λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού τους συστήματος. Είναι μεταδοτική, ειδικά στα παιδιά που μοιράζονται μπουκάλια ή πιπίλες.
Τα μεγαλύτερα παιδιά που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα από υποκείμενα νοσήματα μερικές φορές αναπτύσσουν μια μόλυνση ζύμης. Τα παιδιά που χρησιμοποιούν συσκευές εισπνοών κορτικοστεροειδών για το άσθμα είναι επίσης ευαίσθητα σε τέτοια μόλυνση.
Οστρακιά
Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2004 στην επιστημονική επιθεώρηση American Family Physician, ένα από τα χαρακτηριστικά της οστρακιάς είναι και η λευκή γλώσσα με ανάγλυφη επιφάνεια, σαν να έχει μικρές κουκκίδες που προεξέχουν.
Θα μοιάζει με ένα λευκό επίχρισμα και οι γευστικές απολήξεις από κάτω μπορεί να είναι ελαφρώς πρησμένες. Η λευκή επίστρωση που σχετίζεται με την οστρακιά σπανίως εμφανίζεται μόνη της.
Τις περισσότερες φορές, τα παιδιά με οστρακιά θα εμφανίσουν επίσης και άλλα χαρακτηριστικά συμπτώματα όπως πυρετό, πονόλαιμο και εξάνθημα.
«Γεωγραφική» γλώσσα
Μερικά παιδιά έχουν μια φυσιολογική μεταβολή στην εμφάνιση της γλώσσας που εμφανίζει σχέδια σαν “περιστροφικά άσπρα μπαλώματα”.
Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή και ως «γεωγραφική γλώσσα», επειδή μοιάζει σαν να είναι ανάγλυφη απεικόνιση περιγράμματος χωρών σε έναν χάρτη.
Ένα άρθρο του 2007 στην επιστημονική επιθεώρηση American Family Physician αναφέρει ότι η συχνότητα εμφάνισης της γεωγραφικής γλώσσας να είναι μεταξύ 1% και 3% του γενικού πληθυσμού.
Η αιτία της γεωγραφικής γλώσσας είναι άγνωστη και δεν έχει απολύτως καμία σοβαρή συνέπεια. Τα περίεργα σχέδια στη λευκή γλώσσα του παιδιού μπορεί να αλλάξουν μορφή με την πάροδο του χρόνου.
Ιός Κοξάκι (Coxsackie)
Είναι ένας ιός αρκετά συχνός στην παιδική ηλικία και έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί συχνά λευκές κηλίδες στη γλώσσα. Πρόκειται για πραγματικά επώδυνες εξελκώσεις που προκαλούνται από τον ιό.
Αυτές οι λευκές κηλίδες στη γλώσσα διαρκούν συνήθως τρεις έως πέντε ημέρες και υποχωρούν από μόνες τους, χωρίς καμία ιατρική παρέμβαση.
Είναι μεταδοτική ασθένεια, οπότε τα παιδιά που έχουν τον ιό Κοξάκι θα πρέπει να μην έρχονται σε επαφή και να μην μοιράζονται ποτήρια, σκεύη κλπ με άλλα παιδιά.
Πηγή: livestrong.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις