Γιατί τα παιδιά τρώνε τα νύχια τους;
Πολλά είναι τα παιδιά που δαγκώνουν τα νύχια τους επειδή αισθάνονται άγχος, άλλα το κάνουν επειδή είναι νευρικά
Tο δάγκωμα των νυχιών κατατάσσεται στην κατηγορία των «νευρικών συνηθειών» που μπορεί να υιοθετήσει ή να εκφράσει ένα παιδί και χαρακτηρίζεται ως μια επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά.
Το δάγκωμα των νυχιών μπορεί να λειτουργεί καταπραϋντικά στο παιδί.
Ενώ ορισμένα παιδιά δαγκώνουν τα νύχια τους επειδή αισθάνονται άγχος, άλλα το κάνουν επειδή είναι νευρικά.
Οι περισσότεροι γονείς, όπως είναι λογικό, ανησυχούν καθώς πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη συνήθεια «κρύβει» πιο βαθιά προβλήματα.
Αυτό όμως δεν ισχύει απαραίτητα. Θα ήταν καλό να έχετε κατά νου ότι τα παιδιά μπορούν να βιώσουν άγχος όταν υπάρχουν αλλαγές στην ρουτίνα τους ή όταν αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις. Εσείς μπορείτε να τα βοηθήσετε να διαχειριστούν το άγχος τους σωστά, ώστε να ξεπεράσουν αυτήν την συνήθεια.
Αντιμετωπίστε τις ανησυχίες του
Εάν αυτή η συμπεριφορά ξεκίνησε ξαφνικά και είναι ιδιαίτερα έντονη, θα ήταν καλό να προσπαθήσετε να καταλάβετε από που πηγάζει αυτή η ανησυχία. Προσπαθήστε να μάθετε αν υπάρχει κάτι στην ζωή του, που το αγχώνει κι αφήστε το να σας μιλήσει ανοιχτά. Ενθαρρύνετε το παιδί να σας μιλήσει όποτε εκείνο νιώσει έτοιμο και δώστε του να καταλάβει ότι βρίσκεστε δίπλα του για οτιδήποτε χρειαστεί.
Η τιμωρία δεν είναι «σοφή» επιλογή
Όπως ο θηλασμός του αντίχειρα, το σκάλισμα της μύτης, το στρίψιμο ή το τράβηγμα των μαλλιών, το τρίξιμο των δοντιών έτσι και το δάγκωμα των νυχιών ανήκει στην κατηγορία των «νευρικών συνηθειών». Συνεπώς, θα ήταν καλό να μην πιέσετε, να μην τιμωρήσετε και να μην γκρινιάξετε στο παιδί, προκειμένου να σταματήσει, καθώς υπάρχει περίπτωση η πίεση αυτή να επιδεινώσει την κατάσταση.
Δώστε του χρόνο
Θα ήταν καλό να είστε υπομονετικοί μαζί με το παιδί, μιας και θα χρειαστεί χρόνο για να καταφέρει να ξεπεράσει εντελώς αυτήν την κακή συνήθεια. Με την πάροδο του χρόνου, η συνήθεια θα υποχωρήσει ενώ αν διαπιστώσετε ότι το παιδί γίνεται ανυπόμονο, προσπαθήστε να του εξηγήσετε ότι θα χρειαστεί χρόνο. Μιλήστε του και δώστε του να καταλάβει ότι δεν είναι μόνο του σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση, παραμείνετε ψύχραιμοι και θυμηθείτε ότι πιθανότατα να πρόκειται για μια φάση, η οποία θα περάσει αργά ή γρήγορα.
- Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδριάζει τη Δευτέρα υπό τον Μητσοτάκη – Τα επτά θέματα
- LIVE: Βόλφσμπουργκ – Ντόρτμουντ
- LIVE: Τότεναμ – Λίβερπουλ
- Κίνα: Οι ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά» δίνοντας στην Ταϊβάν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια
- Καιρός: Στα λευκά ορεινά της χώρας – Το καμπανάκι της ΕΜΥ για την κακοκαιρία
- Θρίαμβος της Μπόρνμουθ στο «Ολντ Τράφορντ» (3-0) – Γκέλα για την Τσέλσι (0-0)