Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων – Εμπρηστικά δημοσιεύματα και υπερπτήσεις στο Αγαθονήσι
Στη σκληρή επιθετική πολιτική στο Αιγαίο επιμένει η Τουρκία, διαψεύδοντας τις προσδοκίες που δημιούργησε η τηλεφωνική επικοινωνία της Παρασκευής μεταξύ των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, περί αποκατάστασης διαύλων επικοινωνίας σε ανώτατο επίπεδο
Στη σκληρή επιθετική πολιτική στο Αιγαίο επιμένει η Τουρκία, διαψεύδοντας τις προσδοκίες που δημιούργησε η τηλεφωνική επικοινωνία της Παρασκευής μεταξύ των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, περί αποκατάστασης διαύλων επικοινωνίας σε ανώτατο επίπεδο.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει έμπρακτη αποκλιμάκωση της επεκτατικής τακτικής της Άγκυρας, τονίζοντας ότι κόκκινη εθνική γραμμή της Αθήνας είναι η αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας της.
Ωστόσο, η πραγματικότητα διαψεύδει τις προσδοκίες αυτές. Προτού συμπληρωθεί ένα εικοσιτετράωρο από την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, ένα μπαράζ προκλητικών δημοσιευμάτων στον τουρικό Τύπο ήρθε να επιβεβαιώσει την αταλάντευτη αναθεωρητική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Ερντογάν.
Η επιβεβαίωση αυτή δεν ήρθε από το -αναμενόμενο- πρωτοσέλιδο άρθρο της κεμαλικής εφημερίδας Sozcu που είχε ως τίτλο«Οι Έλληνες έκατσαν για τα καλά στο νησί που έχουν καταλάβει» και τόνιζε ότι το Αγαθονήσι ανήκει στο Αϊδίνιο της Τουρκίας.
Ως κεμαλικής πολιτικής κατεύθυνσης η Sozku εκφράζει με ακρίβεια τις απόψεις της εθνικιστικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, η οποία διαρκώς επιτίθεται στην Ελλάδα για το καθεστώς στο Αιγαίο και ταυτόχρονα κατηγορεί τον ίδιο τον Ερντογάν για υποχωρητική πολιτική έναντι της χώρας μας.
Η σημαντική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν έχει να κάνει με τα δημοσιεύματα των φιλικυβερνητικών εφημερίδων οι οποίες για πρώτη φορά υιοθετούν κατά γράμμα τη ρητορική της τουρκικής αντιπολίτευσης.
Η εφημερίδα Sabah αναφέρει στο άρθρο της ότι η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας «προκάλεσε πηγαίνοντας με ελικόπτερο στο Αγαθονήσι» καθώς και ότι βρέθηκε «σε τουρκικό έδαφος».
Η Σακελλαροπούλου πραγματοποίησε την πρώτη της διασυνοριακή (sic) επίσκεψη στο της επαρχίας Αϊδινίου, που είναι τουρκική γη, φτάνοντας με ελικόπτερο», γράφει η Sabah κάνοντας λόγο για «σκανδαλώδεις δηλώσεις» της Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία από το Αγαθονήσι δήλωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία αλλά δεν δέχεται αμφισβήτηση των εθνικών εδαφών της.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η φιλοκυβερνητική Aksam η οποία έκανε λόγο για πρόκληση στη νήσο Εσέκ (σ.σ. το Αγαθονήσι για τους Τούρκους), το οποίο «αποτελεί τουρκικό έδαφος».
«Το νησί βρίσκεται υπό την κατοχή της Ελλάδας εδώ και χρόνια και εξυπηρετεί εκατοντάδες ένοπλους Έλληνες στρατιώτες σε χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές βάσεις που βρίσκονται στο νησί», αναφέρει η Aksam.
Νέες υπεπρτήσεις
Τη σταθερά αδιάλλακτη και επιθετική πολιτική της Άγκυρας στο Αιγαίο επιβεβαίωσε η νέα υπερπτήση τουρκικών F-16 στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ σημειώθηκαν στις 10.41 της Τρίτης όταν ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι και στις 10.44 πάνω από το Αγαθονήσι στα 24.000 πόδια.
Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής
Παράλληλα η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται για την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής αλλά και την σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ όπου ένα από τα ζητήματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο είναι αυτό της τουρκικής επιθετικότητας.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων «αυτή είναι η καλύτερη πλατφόρμα για να συζητηθεί πώς θα προχωρήσει το θέμα και για το πώς θα συνεχίσουμε με την Τουρκία έτσι ώστε να επιτευχθεί αλλαγή στη συμπεριφορά, στις ενέργειες και στις δηλώσεις».
Ερωτηθείς σχετικά με το εάν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αρνήθηκε πρόταση για συνάντηση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ και για τα επόμενα βήματα σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, ο Πήτερ Στάνο δεν έδωσε σαφή απάντηση και εστίασε στις δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, λέγοντας ότι «υπενθύμισε τη θέση της ΕΕ σχετικά με την Τουρκία, τις θέσεις της ΕΕ για τις δραστηριότητες (της Τουρκίας) στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτά τα θέματα πρέπει να προχωρήσουν και να λυθούν μέσω του διαλόγου».
Στην ανάγκη να υπάρχει πολιτικής ανοιχτών διαύλων μεταξύ των δύο χωρών αναφέρθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης: «Ανεξαρτήτως του πόσο μεγάλα προβλήματα γειτονίας, πόσο μεγάλες δυσκολίες κατανόησης μπορεί να έχεις για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι, γιατί θα πρέπει να απαμβλύνονται οι αντιθέσεις», είπε.
Είναι αδιανόητο σε μια σύγχρονη κοινωνία», επιχειρηματολόγησε, «να μην υπάρχει ανοιχτότητα μεταξύ γειτονικών κρατών. Καταλαβαίνω την κλιμακούμενη επιθετικότητα και στη ρητορική και ενίοτε και στις δράσεις εκ μέρους της Τουρκίας, εμείς εξακολουθούμε να προχωρούμε με τις δικές μας κόκκινες γραμμές, που είναι αυτονόητες. Είναι η εθνική κόκκινη γραμμή της κυριαρχίας», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.
- «Γροθιά στο στομάχι» για τα θύματα του Τραμπ η επανεκλογή του
- Μικρό «καλάθι» από τις πετρελαϊκές για τις υποσχέσεις Τραμπ
- Έφτασε στο Ελσίνκι η εθνική ομάδα για το ματς με τη Φινλανδία (pics)
- Το «όραμα» του Μακρόν για το μέλλον της Ευρώπης – Η έκθεση Ντράγκι και οι «πρωταθλητές»
- Πρώτος μεταγραφικός στόχος της Μπαρτσελόνα ο Γιόκερες (vids)
- Νέα μήνυση για τον Κάνιε Γουέστ – Φέρεται να είπε ότι η Κιμ Καρντάσιαν έχει «Εβραίους δασκάλους»