Σάββατο 06 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Διαδηλώσεις υπό όρους : Κρας τεστ για κυβέρνηση και Αριστερά

Διαδηλώσεις υπό όρους : Κρας τεστ για κυβέρνηση και Αριστερά

Δεν συνηθίζεται για ένα νομοσχέδιο να υπάρχει ομοβροντία δηλώσεων της κομμάτων της αντιπολίτευσης και δη της Αριστεράς που να χαρακτηρίζουν ένα νομοσχέδιο χουντικό. Και όμως αυτό συμβαίνει με το νομοσχέδιο για τον περιορισμό σε βαθμό απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Μήνυμα πυγμής από Χρυσοχοϊδη. Η σιωπή του ΚΙΝΑΛ. Συγκεντρώσεις του ΚΚΕ που ζητάει την απόσυρσή του.

Δεν συνηθίζεται για ένα νομοσχέδιο να υπάρχει ομοβροντία δηλώσεων της κομμάτων της αντιπολίτευσης και δη της Αριστεράς που να χαρακτηρίζουν ένα νομοσχέδιο χουντικό.

Και όμως αυτό συμβαίνει με το νομοσχέδιο για τον περιορισμό σε βαθμό απαγόρευσης των διαδηλώσεων που φέρνει τώρα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αντισυνταγματικό, αντιδημοκρατικό και χουντικό

Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του αρμόδιου τομεάρχη του τις τελευταίες δύο ημέρες μιλάει για «αντιγραφή» νόμων της Χούντας το 1971, ο γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «χουντικής έμπνευσης κατασκεύασμα», ενώ και ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 μίλησε για «έκτρωμα χουντικής κοπής».

Κοινός τόπος δε και των τριών κομμάτων είναι πως πρόκειται για ένα κατάφωρα αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο που βάζει στο γύψο το δικαίωμα στη διαδήλωση και την διαμαρτυρία.

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση δεν φαίνεται να πτοείται. Μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έστειλε μήνυμα πυγμής πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω και αν χρειαστεί θα ψηφίσει μόνη της το νομοσχέδιο.

Ασυζητητί και μόνοι μας

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε μεν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ευρύτερη συναίνεση για την ψήφιση του νομοσχεδίου, πρόσθεσε όμως ότι αν χρειαστεί «ασυζητητί θα προχωρήσουμε και μόνοι μας».

Άλλωστε η κυβέρνηση ξεπέρασε τις επιφυλάξεις που είχε για το χρόνο που θα έφερνε αυτό το νομοσχέδιο στη βουλή και επίσπευσε την κατάθεσή του, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

Ο κ. Γεραπετρίτης λίγες μέρες πριν δήλωνε ότι η κυβέρνηση θα περιμένει να αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών (λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό) στις συνεδριάσεις της ολομέλειας προκειμένου να υπάρχει ουσιαστική διαβούλευση για το εν λόγω νομοσχέδιο.

Σιγή από ΚΙΝΑΛ

Αξιοπρόσεκτο είναι πάντως το γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ τηρεί σιγήν ιχθύος εδώ και δύο μέρες. Μάλιστα η Φώφη Γεννηματά που είχε σήμερα την ευκαιρία να μιλήσει και να ξεκαθαρίσει τη στάση του κόμματός της απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά για το εν λόγω νομοσχέδιο κατά την ομιλία της στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και του εκτελεστικού πολιτικού συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ.

Γελοιοποιούνται οι εμπνευστές του

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης με νέα του δήλωση έκανε λόγο για έναν νόμο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

«Μετά από 46 χρόνια Δημοκρατίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη γίνεται η πρώτη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης που αποπειράται να περιορίσει και να καταργήσει το θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα των Ελληνίδων και των Ελλήνων να συμμετέχουν ελευθέρα σε δημοκρατικές συγκεντρώσεις. Εισηγείται έναν νόμο που ουσιαστικά είναι αντιγραφή του νόμου της Χούντας το 1971. Εισηγείται έναν νόμο που είναι προδήλως αδύνατον να εφαρμοστεί και ο οποίος καθημερινά θα γελοιοποιεί τους εμπνευστές του. Δηλαδή τον κύριο Μητσοτάκη και τον κύριο Χρυσοχοΐδη» ανέφερε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Διαφοροποιήσεις

Πάντως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις φιλικά διακείμενες στο πνεύμα του νομοσχεδίου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος αποστασιοποιήθηκε από τη ρητορική του αρμόδιου τομεάρχη του κόμματός του και είπε πως θα πρέπει να αποφύγουμε τους ακραίους χαρακτηρισμούς και να δούμε την ουσία. Ζήτησε μάλιστα βελτιώσεις στο νομοσχέδιο ώστε να βρεθεί και χρυσή τομή.

Ξεσηκωμός

Επί ποδός πολέμου βρίσκεται το ΚΚΕ το οποίο έχει προγραμματίσει συγκέντρωση για την Πέμπτη το απόγευμα στο Σύνταγμα και καλεί σε λαϊκό ξεσηκωμό ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Για την Πέμπτη το ΚΚΕ εκτός της συγκέντρωσης στην Αθήνα προγραμματίζει ανάλογες κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις της χώρας όπως στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Τερατούργημα

Μάλιστα σε ανακοίνωσή του πολιτικού γραφείου του ΚΚΕ τονίζεται ότι «το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που προσπαθεί να “βάλει στο γύψο” το δικαίωμα στην εργατική λαϊκή κινητοποίηση, για το οποίο χύθηκαν ποταμοί αίματος».

«Το νομοσχέδιο αποτελεί έναν επιπλέον σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα μέτρων έντασης της κρατικής τρομοκρατίας, του αυταρχισμού και της καταστολής, που προώθησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις –με τη σημερινή να προχωράει παραπέρα– για να στηρίξουν την επίθεση του κεφαλαίου σε βάρος των εργατικών λαϊκών αναγκών.

Το νομοθετικό αυτό τερατούργημα κάνει ξεκάθαρο ότι στοχεύει κάθε ριζοσπαστική, προοδευτική ιδεολογία και πράξη» επισημαίνει το ΚΚΕ. Σύμφωνα με το ΚΚΕ ουσιαστικά η κυβέρνηση εφαρμόζει την επίσημη πολιτική της ΕΕ που ποινικοποιεί τη ριζοσπαστική ιδεολογία και πράξη.

Παράλληλα το ΚΚΕ επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο εισάγει προκλητικούς αντιδραστικούς περιορισμούς στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι κατά παράβαση ακόμα και του ίδιου του αστικού συντάγματος της χώρας, ενώ ταυτόχρονα δίνονται υπερεξουσίες στις δυνάμεις καταστολής.

Μερίδιο ευθύνης στο ΣΥΡΙΖΑ

Το ΚΚΕ επιτίθεται όμως και στο ΣΥΡΙΖΑ χρεώνοντας του «μεγάλο μερίδιο ευθύνης, αφού ως κυβέρνηση ακολούθησε παρόμοιες πρακτικές». Όπως αναφέρει το ΚΚΕ «Παραμένει σε ισχύ η άθλια διάταξη για απαγόρευση των κινητοποιήσεων κατά των πλειστηριασμών, που θεσπίστηκε απ’ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως ιδιώνυμο αδίκημα. Κυρίως, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται γιατί έριξε “νερό στο μύλο” της θεωρίας περί “μειοψηφιών που ταλαιπωρούν”, πάνω στην οποία στήριξε το δικό του νόμο για τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία και που σήμερα αξιοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ αρνήθηκε την κατάργηση των τρομονόμων, όπως επανειλημμένως πρότεινε το ΚΚΕ, που αποτελούν τη νομοθετική μήτρα των ρυθμίσεων περί “ριζοσπαστικής” βίας».

Καταλήγοντας το ΚΚΕ χαρακτηρίζει «ανιστόρητη» την κυβέρνηση «αν νομίζει ότι αυτό το τερατούργημα θα εφαρμοστεί στη ζωή και θα νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας.
«Ο λαός με την πάλη του και με την “οργανωμένη απειθαρχία” του δεν θα “συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις”. Θα το ακυρώσει στην πράξη, όπως έκανε με τόσους άλλους παρόμοιους νόμους στο παρελθόν».

Θα ζητάει και πιστοποιητικά φρονημάτων

«Αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό έκτρωμα χουντικής κοπής», χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Κριθαρίδης, η κυβέρνηση, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, «προωθεί την ποινικοποίηση των αντιδράσεων στις βάρβαρες πολιτικές της, ενώ συστήνει και διεύθυνση «πρόληψης της βίας» για την καταπολέμηση μεταξύ άλλων και της «ριζοσπαστικοποίησης», άκουσον άκουσον!».

Η ίδια κυβέρνηση, προσθέτει ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, αντιμετώπισε σήμερα με μεγάλης έντασης βία και καταστολή τους υγειονομικούς που τόσο καιρό «χειροκροτούσε», τους ανθρώπους δηλαδή εκείνους που άφησε χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη να δίνουν την μάχη του κοροναϊού στην πρώτη γραμμή του αγώνα και τους οποίους έπνιξε σήμερα στο ξύλο και τα χημικά.

Καταλήγοντας, ο κ. Κριθαρίδης τονίζει, ότι «ο αυταρχισμός φυσικά εντείνεται από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αφού ήδη συμφώνησε σε ένα 5ο μνημόνιο εξαθλίωσης των πολιτών, όμως με αυτά που δρομολογεί ο κ. Χρυσοχοΐδης, σε λίγο θα μας ζητάει και πιστοποιητικά φρονημάτων».

Sports in

Και Βεζένκοφ και… «μπαμ» για τον Ολυμπιακό

Μετά τη «βόμβα» με Βεζένκοφ, στην κορυφή της λίστας του Ολυμπιακού βρίσκεται πλέον ο Εβάν Φουρνιέ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Ιουλίου 2024