Κοροναϊός: Παγκόσμιος συναγερμός – Με τοπικά lockdown φρενάρουν την εξάπλωση του ιού
Τα χειρότερα φαίνεται πως έρχονται για την Αυστραλία, καθώς εφαρμόστηκαν τοπικά lockdown σε 36 προάστια της Μελβούρνης.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Την ώρα που οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να αποκτούν περισσότερες πληροφορίες για τον κοροναϊό και πως αυτός πλήττει τους ηλικιωμένους αλλά και τα παιδιά , διάφορες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου βρίσκονται προ των πυλών με ένα δεύτερο κύμα του ιού.
Κι ενώ οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο περιμένουν πως και πως την εμφάνιση ενός εμβολίου που θα λύσει τα περισσότερα από τα προβλήματα που έφερε μαζί του ο κοροναϊός, ήδη αρκετές χώρες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν τοπικά lockdown σε πολιτείες και δήμους ώστε να αποφύγουν όσο το δυνατό γίνεται την έξαρση της πανδημίας.
Το γεγονός άλλωστε πως οι θάνατοι από τον Covid-19 έχουν διπλασιαστεί παγκοσμίως μόνο τις τελευταίες 7 εβδομάδες αποδεικνύει το γεγονός πως ο κοροναϊός δεν έχει πει ακόμη την… τελευταία του λέξη.
Ειδικότερα η κρίση επιδεινώνεται στη Βραζιλία, όπου ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τις 58.000, οι αρχές δεν διεξάγουν ευρέως διαγνωστικά τεστ και η χώρα παραμένει χωρίς έναν μόνιμο υπουργό Υγείας.
Στις ΗΠΑ, με περίπου 129.000 νεκρούς, καταγράφεται εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων έπειτα από μείωση εδώ και έναν μήνα, ενώ η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική στις περισσότερες πολιτείες.
Ακόμα και η Γερμανία, μια χώρα που θεωρείται ότι κατάφερε να περιορίσει τον ιό και τους θανάτους, τα ποσοστά των κρουσμάτων αυξάνονται πάνω από τα επίπεδα που απαιτούνται για έναν μακροπρόθεσμο περιορισμό.
Εν τω μεταξύ τα χειρότερα φαίνεται πως έρχονται για την Αυστραλία, καθώς εφαρμόστηκαν τοπικά lockdown σε 36 προάστια της Μελβούρνης.
Τέλος από την επιβολή τοπικών lockdown δεν γλίτωσε ούτε η Βρετανία, καθώς οι αρμόδιες αρχές υποχρεώθηκαν να λάβουν αυτό το αυστηρό μέτρο στο Λέστερ της Βρετανίας προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.
Αυστραλία: Τοπικό lockdown σε 36 προάστια της Μελβούρνης
Εντολή να επιβληθεί lockdown σε 36 προάστια της Μελβούρνης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας, έδωσαν οι αρχές, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, μια κίνηση που έρχεται σε αντίθεση με τη χαλάρωση των περιορισμών σε άλλες περιοχές της χώρας.
Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, θα επιβληθούν μέτρα παραμονής στο σπίτι, τα πρώτα στη χώρα που θα αφορούν συγκεκριμένα προάστια, σε περίπου 320.000 ανθρώπους, δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Βικτόριας Ντάνιελ Άντριους σε συνέντευξη Τύπου.
Οι κάτοικοι στα προάστια αυτά θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους εκτός κι αν μετακικούνται για λόγους εργασίας, για να πάνε στο σχολείο, να ασκηθούν ή να προμηθευτούν τρόφιμα, για μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων.
Τα καφέ και τα εστιατόρια θα περιοριστούν και πάλι στις υπηρεσίες takeaway, μερικές μόνο εβδομάδες αφού άρχισαν να σερβίρουν σε καθήμενους πελάτες στο πλαίσιο του γενικότερου «ανοίγματος» της οικονομίας της χώρας.
Η κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτόριας ζήτησε επίσης όλες οι πτήσεις να εκτρέπονται σε άλλες πολιτείες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισαγόμενων κρουσμάτων.
«Εάν δεν λάβουμε αυτά τα μέτρα τώρα, θα καταλήξουμε σε μια κατάσταση όπου αντί να επιβάλουμε lockdown σε 10 ταχυδρομικές περιοχές, θα επιβάλλουμε lockdown σε όλες», δήλωσε ο Άντριους σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στους ταχυδρομικούς κώδικες που καλύπτουν 36 προάστια.
«Ο κόσμος θέλει απεγνωσμένα να τελειώσει αυτό, κανείς δεν το θέλει περισσότερο από μένα, αλλά δεν τελειώνει και το να προσποιούμαστε δεν πρόκειται να μας βοηθήσει».
Η επιστροφή lockdown είναι ένα καταστροφικό πισωγύρισμα για την πολιτεία όπου ζει σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού των 25 εκατ. της χώρας, η οποία θεωρήθηκε ότι υιοθέτησε από τα πιο αυστηρά lockdown τον Μάρτιο.
Η Βικτόρια καταγράφει διψήφια ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων του Covid-19 για κάθε μία από τις προηγούμενες 14 ημέρες, ενώ οι περισσότερες άλλες πολιτείες καταγράφουν μηδενική ή χαμηλή μονοψήφια αύξηση. Η αύξηση στη Βικτόρια έχει οδηγήσει την πανεθνική ημερήσια αύξηση κρουσμάτων στα υψηλότερα επίπεδά της από τον Απρίλιο.
Μέσα σε 24 ώρες έως χθες, Τρίτη, η Βικτόρια ανακοίνωσε 64 νέα κρούσματα, συγκριτικά με 75 μία ημέρα νωρίτερα. Για λόγους σύγκρισης, η γειτονική Νέα Νότια Ουαλία, η πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας, και το Κουίνσλαντ, η τρίτη πολυπληθέστερη, δεν ανακοίνωσαν νέα κρούσματα. Συνολικά, η χώρα έχει 104 θανάτους και περίπου 7.800 κρούσματα.
Τα μέτρα περιορισμού έρχονται σε αντίθεση με τις κινήσεις στη Νότια Αυστραλία και το Κουίνσλαντ, που ανακοίνωσαν τα σχέδια τους για να ανοίξουν τα εσωτερικά σύνορα με την υπόλοιπη χώρα, εκτός της Βικτόριας λόγω του αριθμού των κρουσμάτων εκεί.
Βρετανία: Τοπικό «lockdown» στο Λέστερ
Σημειώνεται πως πιο αυστηρά θα είναι τα μέτρα περιορισμού στο Λέστερ του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.
Πρόκειται για την πρώτη βρετανική πόλη στην οποία επιβάλλονται περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο.
Η πόλη του Λέστερ πρέπει να επανέλθει σε αυστηρότερο «lockdown» γιατί το ποσοστό μόλυνσης είναι πολύ υψηλότερο από οπουδήποτε αλλού στη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Στο πλαίσιο των μέτρων, τα εμπορικά καταστήματα που δεν πωλούν βασικά είδη -τα οποία ξανάνοιξαν στα μέσα Ιουνίου στην Αγγλία- θα πρέπει να κλείσουν ξανά από την Τρίτη στο Λέστερ και τα σχολεία από την Πέμπτη, δήλωσε ο υπουργός.
Ο κ. Χάνκοκ διευκρίνισε ότι τα μέτρα θα επανεκτιμηθούν έπειτα από δύο εβδομάδες.
Ποιες δέκα χώρες κινδυνεύουν με δεύτερο κύμα πανδημίας;
Την ίδια ώρα δέκα χώρες αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, και ανήκουν σε εκείνες με τις πλέον χαλαρές προσεγγίσεις στην προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας.
Ανάλυση των δεδομένων για τον κοροναϊό που πραγματοποιήθηκε από τον Guardian, σε συνδυασμό με το σύστημα καταγραφής των αντιδράσεων των κυβερνήσεων στον κοροναϊό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εντόπισε ότι οι 10 από τις 45 χώρες που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία, ανήκουν επίσης και σε εκείνες που θεωρείται πως είχαν «χαλαρή αντίδραση» απέναντι στον ιό, υπογραμμίζοντας τη σημαντική επίδραση των αποτελεσματικών κυβερνητικών πολιτικών δημόσιας υγείας.
Στις χώρες συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ, οι οποίες βιώνουν και τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων από τον Απρίλιο, το Ιράν, η Γερμανία και η Ελβετία – οι δύο ευρωπαϊκές χώρες που στις οποίες ο δείκτης R ξεπέρασε τη μονάδα στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.
Καθεμία από αυτές τις χώρες αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων, με την έλλειψη αυστηρότητας στην προσπάθεια καταπολέμησης της πανδημίας να επιτρέπει στα κρούσματα να αυξάνονται από τη μία εβδομάδα στην άλλη.
Από τις χώρες που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα και παραμένουν σε lockdown, εννιά καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων, ενώ τρεις αναφέρουν ότι η καμπύλη σταδιακά ισοπεδώνεται.
Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο δεύτερου κύματος κοροναϊού, με τον ΠΟΥ να αναφέρει αύξηση ρεκόρ στα παγκόσμια κρούσματα κοροναϊού την Κυριακή. Όμως καθώς οι χώρες αντιμετωπίζουν και τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα του lockdown, πολλές επιλέγουν να αγνοήσουν τον κίνδυνο και να ανοίξουν και πάλι τις οικονομίες τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις