ΟΗΕ : Οι απολύσεις του κοροναϊού θέτουν σε κίνδυνο τον αγώνα για την ισότητα των φύλων
Το σώμα του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένο με το ζήτημα της απασχόλησης τονίζει ότι οι απολύσεις που προέκυψαν από τα lockdown είναι πιο εκτεταμένες από τις ήδη ανησυχητικές εκτιμήσεις των ειδικών
Η πρόοδος στον τομέα της ισότητας των φύλων στους χώρους εργασίας ήδη ήταν αργή. Τώρα φαίνεται πως αντιστρέφεται από τις δυσανάλογες επιπτώσεις που είχε για τις γυναίκες η βαθιά παγκόσμια κρίση στην απασχόληση που προκάλεσε η πανδημία, τονίζει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ).
Η οργάνωση που έχει ως έδρα τη Γενεύη ανέδειξε στην τελευταία της ενημέρωση ότι οι περιορισμοί στη δραστηριότητα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 επέφεραν ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα στην απασχόληση από ό,τι φοβούνταν οι ειδικοί, ενώ οι γυναίκες υπέφεραν από αυτό περισσότερο από ό,τι οι άνδρες.
Εκατοντάδες εκατομμύρια νέοι άνεργοι
Το σώμα του ΟΗΕ σημειώνει ότι υπήρξε μείωση 14% στις ώρες εργασίας σε όλο τον κόσμο κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2019 και το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Η μείωση αντιστοιχεί στην απώλεια 400 εκατομμυρίων θέσεων πλήρους απασχόλησης. Ένα μήνα πριν, η ΔΟΕ εκτιμούσε ότι 305 εκατομμύρια θέσεις εργασίας είχαν χαθεί εξαιτίας της πανδημίας.
Η ΔΟΕ σημειώνει ότι ακόμη και μια εξαιρετικά ραγδαία ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας στο δεύτερο μισό της χρονιάς, θα μπορούσε και πάλι να ισορροπήσει σε μια μείωση των θέσεων εργασίας κατά 1,2% για το 2020, η οποία ισούται με την απώλεια 34 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Προσθέτει ότι η βασική τους πρόβλεψη μιλά για απώλεια 140 εκατομμυρίων θέσεων, η οποία αυξάνεται στις 340 εκατομμύρια θέσεις σε περίπτωση δεύτερου πανδημικού κύματος.
Ισχυρότερο το πλήγμα για τις γυναίκες
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι γυναίκες έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα της κρίσης, καθώς υπερ-εκπροσωπούνται σε ορισμένους από τους τομείς της οικονομίας που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κρίση, όπως η φιλοξενία, η εστίαση, οι πωλήσεις και η βιομηχανία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν 510 εκατομμύρια ή το 40% όλων των εργαζόμενων γυναικών του πλανήτη εργάζονται στους τέσσερις τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες κυμαίνεται στο 36,6%.
Η ΔΟΕ προσθέτει ότι οι γυναίκες έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να απασχολούνται ως οικιακοί βοηθοί ή ως εργαζόμενες στον τομέα της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών, όπου επικρατεί μεγαλύτερος κίνδυνος απολύσεων ή λοιμώξεων. Η άνιση κατανομή της άμισθης οικιακής εργασίας όπως υφίστατο πριν την πανδημία έχει επίσης επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης, εξαιτίας και των κλειστών σχολείων και υπηρεσιών φροντίδας παιδιών.
Μόλις το 7% των εργαζόμενων σε όλο τον κόσμο ζει σε χώρες που δεν βίωσαν κάποιου είδους «λουκέτο» σε χώρους εργασίας, υπογραμμίζει η έκθεση, με την αμερικανική ήπειρο να έχει υποφέρει από τους εντονότερους περιορισμούς και τη μεγαλύτερη μείωση ωρών εργασίας.
Ο Γκι Ράιντερ, γενικός διευθυντής του ΔΟΕ σημειώνει: «Αν και οι χώρες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της πανδημίας και έχουν γίνει ήδη πολλά, πρέπει να υπερδιπλασιάσουμε τις προσπάθειες μας αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήμασταν όταν ξεκίνησε».
Πηγή: www.theguardian.com
- Φωτιά στον Πειραιά: Απεγκλωβίστηκαν δύο άτομα από το διαμέρισμα – Δύο πυροσβέστες στο νοσοκομείο
- Black Friday: Κάμψη αναμένεται στις πωλήσεις μέχρι την εκπτωτική Παρασκευή στα τέλη Νοεμβρίου
- ΚΕΔΕ και Ιταλική Ένωση Δήμων ενώνουν δυνάμεις – Ρεπορτάζ in
- Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
- Λίβανος: Νέες εντολές εκκένωσης από το Ισραήλ και βομβαρδισμοί στη Βηρυτό – Νεκροί δύο διοικητές της Χεζμπολάχ
- Κλιματικοί ξεσηκωμοί