Πρώτη κατοικία : Έντονες διαβουλεύσεις για την προστασία της – Τι θα γίνει με την επιδότηση δανείων
Ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα η αξιολόγηση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας
- Χάος για ένα εισιτήριο στο Μετρό Θεσσαλονίκης - Εκτός λειτουργίας τα μηχανήματα, ουρές και ταλαιπωρία
- EDF: Σε πλήρη λειτουργία ο στόλος των πυρηνικών σταθμών της στη Γαλλία
- Το 2024 είχε το θερμότερο καλοκαίρι και τον θερμότερο χειμώνα στην Ελλάδα
- Το σχέδιο του Λευκού Οίκου που θα αφάνιζε το λιγότερο 100 εκατ. Ευρωπαίους
Η προστασία της πρώτης κατοικία και ο νέος πτωχευτικός θα αποτελέσουν τα κύρια θέματα των νέων διαπραγματεύσεων των θεσμών με την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας.
Μεγάλο «αγκάθι» στις συζητήσεις αποτελεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, με το υπάρχον καθεστώς να λήγει στο τέλος του μήνα.
Οι θεσμοί έχουν ξεκινήσει πιέσεις ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να μην υπάρχουν κενά που θα «εκμεταλλευτούν» όσοι επιδιώκουν να μπλοκάρουν σχέδια αναγκαστικής εκτέλεσης για μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Στον αντίποδα η κυβέρνηση εν μέσω μιας σφοδρής κρίσης δεν επιθυμεί με κανένα τρόπο να δει να γίνονται πλειστηριασμοί ειδικά με το νέο πλαίσιο να είναι σε εκκρεμότητα.
Η επιδότηση δανείων
Η ειδική πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία αρχές Ιουλίου και θα αφορά δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια, αλλά και όσους εξυπηρετούσαν κανονικά τα δάνεια τους, αλλά επλήγησαν από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.
Το πρόγραμμα θα αφορά την επιδότηση των δανείων όσων επλήγησαν από τον κοροναϊό και έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία τους.
Από την εν λόγω διάταξη εκτιμάται ότι θα ευνοηθούν περί τα 250.000 έως 300.000 άτομα.
Το πρόγραμμα «γέφυρα», όπως έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Οικονομικών, θα αφορά την επιδότηση της δόσης για εννέα μήνες για όσους δανειολήπτες έχουν χάσει τη δουλειά τους, μέρος του μισθού τους ή έχουν υποστεί απώλεια εσόδων αν πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν βάλει υποθήκη την πρώτη κατοικία τους.
Τα κριτήρια
Τα κριτήρια αυτά είναι:
– Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 175.000 ευρώ εάν οι οφειλές περιλαμβάνουν επιχειρηματικά δάνεια και τις 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση.
– Το οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 12.500 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος (έως 3 εξαρτώμενα μέλη).
– Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου να μην υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή ή τις 100.000 ευρώ ανά πιστωτή εάν στις οφειλές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια. Στο ανεξόφλητο κεφάλαιο περιλαμβάνονται οι συμβατικοί τόκοι και πιθανά έξοδα εκτέλεσης.
– Η ακίνητη περιουσία του αιτούντος, του/της συζύγου και των εξαρτώμενων μελών, πέραν της κύριας κατοικίας, καθώς και τα μεταφορικά μέσα, να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.
– Οι καταθέσεις, τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα του αιτούντος, του ή της συζύγου και των εξαρτώμενων μελών να μην υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ.
Η επιδότηση θα αφορά τρεις κατηγορίες δανειοληπτών:
– Όσους ήταν συνεπείς στις δανειακές υποχρεώσεις τους έως τις 29 Φεβρουαρίου.
– Όσους, έως την ίδια ημερομηνία, είχαν δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημερών.
– Όσους είχαν δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις