Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πόσο πιθανός είναι ο καθορισμός ΑΟΖ Ελλάδας – Λιβύης

Πόσο πιθανός είναι ο καθορισμός ΑΟΖ Ελλάδας – Λιβύης

Εξ αφορμής της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στη Λιβύη στο επίκεντρο μπαίνει η συζήτηση για το πόσο είναι πιθανός ο καθορισμός ΑΟΖ Ελλάδας - Λιβύης

Εξ αφορμής της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στη Λιβύη στο επίκεντρο μπαίνει η συζήτηση για το πόσο είναι πιθανός ο καθορισμός ΑΟΖ Ελλάδας – Λιβύης.

Για το θέμα μίλησε στο LIVE NEWS ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, ο οποίος έκανε λόγο για «προσαρμογή» της ελληνικής διπλωματίας στα νέα δεδομένα που επικρατούν στη Λιβύη, έκρινε ωστόσο ότι οι πιθανότητες για καθορισμό ΑΟΖ δεν φαίνονται επί του παρόντος ισχυρές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η περίπτωση του Χαλίφα Χαφτάρ μετά τα τελευταία δεδομένα έχει αρχίσει να γίνεται προβληματική, ενώ ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου μπορεί να συνομιλήσει και με την αντίπαλη πλευρά στη Λιβύη, γιατί αυτό είναι που επιθυμεί και ο διεθνής παράγοντας.

Όπως είπε «αν η Ελλάδα κάνει μια συμφωνία με το κοινοβούλιο εν αγνοία της νόμιμα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης, θα είναι σαν να επαναλαμβάνουμε αυτό για το οποίο κατηγορούμε την Τουρκία».

«Θα εμφανιστούμε ως ένας αναξιόπιστος παίκτης, ο οποίος προσπαθεί να επιβαρύνει το ήδη βεβαρημένο κλίμα της Λιβύης χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα» πρόσθεσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι, αν η Ελλάδα επιτύγχανε μια συμφωνία με την Αίγυπτο, τότε η χώρα μας ως επόμενο βήμα θα μπορούσε να προσφύγει στη Χάγη από κοινού με την κυβέρνηση της Τρίπολης κατά του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου»

Κληθείς να σχολιάσει τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας και το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, ο κ. Φίλης υποστήριξε πως είναι θετικό το γεγονός πως αποκαταστάθηκαν οι δίαυλοι επικοινωνίας έστω και σχετικά, ωστόσο υπογράμμισε ότι η Αθήνα πρέπει να ξεκαθαρίσει προς τους εταίρους της πως ενδεχόμενη παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση χωρίς επιστροφή.

«Αυτό είναι το τελευταίο που χρειάζεται ο διεθνής παράγοντας, και δη ο δυτικός παράγοντας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» κατέληξε.

Must in

Απότομη πτώση στα αποθέματα γλυκού νερού – Ανησυχία για παγκόσμια ξηρασία

Η ποσότητα γλυκού νερού που χάθηκε σε μια δεκαετία ξεπερνά κατά 35.000 φορές τη λίμνη του Μαραθώνα. Η προειδοποίηση του ΟΗΕ και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024