«Stairway»: Μια γυάλινη σκάλα οδηγεί στον ουρανό
Ένα ύψους έξι μέτρων γλυπτό από γυαλί και χάλυβα λειτουργεί ως μια μεταφορά της ανάβασης στα ουράνια
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Τα 800 χρόνια από την τοποθέτηση του πρώτου λίθου θεμελίων του εορτάζει φέτος ο περίφημος Καθεδρικός του Σόλσμπερι στη νότια Αγγλία, και κάλεσαν τον Αμερικανό γλύπτη Danny Lane να εγκαταστήσει εκεί το έργο του, «Stairway».
Ένα ύψους έξι μέτρων γλυπτό από γυαλί και χάλυβα που λειτουργεί ως μια μεταφορά της ανάβασης στα ουράνια και έρχεται σε αντίθεση με τον περίφημο τρούλο του 14ου αιώνα του ναού, ο οποίος με ύψος 55 μέτρα είναι ο υψηλότερος στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το γλυπτό, που τοποθετήθηκε πριν το λόγω πανδημίας λουκέτο στη Βρετανία, θα παραμείνει εκεί τουλάχιστον έως το τέλος του 2020.
Όταν ο Lane ερωτήθηκε κατά πόσον είχε στο μυαλό του το τραγούδι «Stairway to Heaven» των Led Zeppelin, ξεκαθάρισε ότι «ποτέ δεν ξεκίνησε (το έργο) ως λογοπαίγνιο με το τραγούδι των Led Zeppelin, αλλά γιατί όχι;» «Βρήκα τελείως φυσικά την επωνυμία του» δήλωσε στο Designboom.
«Η ποιητική μηχανική των σύγχρονων υλικών που χρησιμοποιώ ριμάρει με τις δομικές περιπέτειες των λιθοξόων του μεσαίωνα οι οποίοι δημιούργησαν αυτόν τον θαυμάσιο καθεδρικό. Είναι τιμή μου να είμαι εκεί που αυτοί είναι παρόντες» συνέχισε.
Μιλώντας για τη σημασία την οποία παίρνει το γλυπτό δίπλα στον Καθεδρικό του Σόλσμπερι, τονίζει πως «πρόκειται για ένα χιουμοριστικό και φιλόδοξο έργο που υπαινίσσεται μια λαχτάρα προς έναν άγνωστο προορισμό.
Εδώ στο Σόλσμπερι, το «Stairway» έχει την ταπεινή σχέση της ανθρώπινης κλίμακας με έναν μεγάλο καθεδρικό και τον τρούλο του, δίνοντας έμφαση στο νόημα του γλυπτού.
Το γλυπτό έχει να κάνει με εσάς, τον θεατή, και τη φαντασία σας. Εσείς ως συμμετέχων, ολοκληρώνετε το έργο – ακόμη κι αν είστε εκεί online, αντί στην πραγματική ζωή».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις