1η Ιουλίου 1828 : Ο θεμέλιος λίθος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων
Την 1η Ιουλίου 1828 ο Ιωάννης Καποδίστριας προέβη στη σύσταση της πρώτης στρατιωτικής σχολής της χώρας μας, του Λόχου των Προγυμναστών, προδρόμου της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων
- Η κάρτα που συνήθως οι οδηγοί λησμονούν να ανανεώσουν - Στα 200 ευρώ το πρόστιμο
- Κύκλοι ΣΥΡΙΖΑ για Κασσελάκη: Επιχειρεί με fake news να φτιάξει παράλληλο μηχανισμό εντός και εκτός κόμματος
- Οδυσσέας Ελύτης: Πέντε άγνωστες ιστορίες
- Πόσο θωρακισμένη είναι η πολύπαθη Μάνδρα μετά από δύο πλημμύρες και δύο πυρκαγιές;
Την 1η Ιουλίου 1828 ο Ιωάννης Καποδίστριας προέβη στη σύσταση της πρώτης στρατιωτικής σχολής της χώρας μας, του Λόχου των Προγυμναστών, προδρόμου της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.
Προσωπικό όραμα και βασική επιδίωξη του πρώτου κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας υπήρξε η συγκρότηση ενός πυρήνα ικανών και καταρτισμένων αξιωματικών για τη στελέχωση του στρατού του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, βάσει των τότε ευρωπαϊκών προτύπων.
Πηγή: sse190.army.gr
Κύριοι στόχοι της εν λόγω σχολής ήταν η στρατιωτική μόρφωση, η εμπέδωση της στρατιωτικής αγωγής και πειθαρχίας, καθώς και η κοινωνική και θρησκευτική αγωγή των μαθητών.
Ο Καποδίστριας, στο πλαίσιο της εργώδους προσπάθειάς του για την ανασυγκρότηση της χώρας, θεωρούσε μείζονος σημασίας την αποκατάσταση της τάξης και την εμπέδωση της ασφάλειας στο εσωτερικό της.
Ο θεμέλιος λίθος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων
Έτσι, την 1η Ιουλίου 1828, κατόπιν αποφάσεως του Καποδίστρια, λειτούργησε στο Ναύπλιο το πρώτο στρατιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας, που έφερε την προσωρινή ονομασία Λόχος των Προγυμναστών.
Ο κυβερνήτης ανέθεσε την εποπτεία της συγκρότησης και λειτουργίας του εκπαιδευτικού ιδρύματος στο βαυαρό φιλέλληνα συνταγματάρχη Carl Wilhelm von Heideck.
Πηγή: sse190.army.gr
Μοναδικός εκπαιδευτής των πρώτων πέντε μαθητών ήταν ο κορσικανός υπολοχαγός Romylo de Santelli, διοικητής της σχολής.
Οι πρώτοι καθηγητές του Λόχου των Προγυμναστών ήταν ο βαυαρός φιλέλληνας υπολοχαγός Πυροβολικού Wissel και ο Δημήτριος Δεσποτόπουλος, καθηγητής Μαθηματικών.
Ο ίδιος ο Καποδίστριας ονόμασε τους πρώτους μαθητές της σχολής Ευέλπιδες, δηλαδή καλές ελπίδες του έθνους.
Στις 21 Δεκεμβρίου 1828 ο Καποδίστριας επικύρωσε την ίδρυση της στρατιωτικής σχολής με την υπογραφή του ανάλογου ψηφίσματος, το οποίο καθιέρωσε τη νέα ονομασία της, δηλαδή Λόχος των Ευελπίδων.
Πηγή: sse190.army.gr
Το ΙΗ΄ Ψήφισμα δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθμόν 97 Φύλλο της Γενικής Εφημερίδος της Ελλάδος την 29η Δεκεμβρίου 1828.
Πηγή: sse190.army.gr
Σύμφωνα με αυτό, ο μέγιστος αριθμός των μαθητών της σχολής οριζόταν στους πενήντα, οι ίδιοι λογίζονταν ως έχοντες το βαθμό του αξιωματικού, η δε κυβέρνηση χορηγούσε τη στολή τους.
Πηγή: sse190.army.gr
Επίσης, οι μαθητές εκπαιδεύονταν υποχρεωτικά στην πεζομαχία και στη σύνταξη αναφορών, ενώ η απειθαρχία και η αμέλεια αποτελούσαν λόγους αποβολής τους από το Λόχο των Ευελπίδων.
Το Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου
Στο τριώροφο πέτρινο κτίριο που επελέγη το 1828 από τον Καποδίστρια για να φιλοξενηθεί η πρώτη στρατιωτική σχολή της χώρας μας λειτουργεί από το 1988 το Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου, παράρτημα του εξαιρετικού Πολεμικού Μουσείου Αθήνας.
Πηγή: sse190.army.gr
Το κτίριο με την ιδιαίτερη ιστορική αξία βρίσκεται εντός των ορίων της παλαιάς πόλης του Ναυπλίου, στην οδό Aμαλίας 22.
Πηγή: Δήμος Ναυπλιέων
Το στρατιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στεγάστηκε στο συγκεκριμένο κτίριο του Ναυπλίου επί έξι σχεδόν χρόνια, ακολούθως δε, το 1834, μεταφέρθηκε στην Αίγινα.
Πηγή: Δήμος Ναυπλιέων
Το Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου αποσκοπεί κατ’ αρχήν στη διάσωση της ιστορικής μνήμης, στη συλλογή και την ανάδειξη αντικειμένων και γραπτών μαρτυριών που σχετίζονται με τη νεότερη ελληνική ιστορία, από τους Προεπαναστατικούς Χρόνους έως την περίοδο της αποτίναξης του γερμανικού ζυγού από τους Έλληνες.
Πηγή: Δήμος Ναυπλιέων
Στο μουσειακό υλικό περιλαμβάνονται ποικίλα κειμήλια και ενθυμήματα που αναφέρονται στην Επανάσταση του 1821, στην ίδρυση και τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, στο Μακεδονικό Αγώνα (1904-1908), στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-13), στην εμπλοκή της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Μικρασιατική Εκστρατεία, στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο και τη Γερμανική Εισβολή, στην Κατοχή και την Απελευθέρωση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις