Ανασχηματισμός : Ανά πάσα στιγμή οι διορθωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση
Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό, καθώς σήμερα 1η Ιουλίου γίνεται και το τελευταίο μεγάλο βήμα της κυβέρνησης με το πλήρες άνοιγμα του Τουρισμού, σύμφωνα με την «περιγραφή» που έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης για τον ουδέτερο χρόνο κατά τον οποίο ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στις διορθωτικές κινήσεις του.
Ολοταχώς προς ανασχηματισμό μέσα από «διορθωτικές», κατά την πρωθυπουργική ορολογία, κινήσεις φαίνεται να οδεύει η κυβερνητική μηχανή, σε μια συζήτηση που ανοίγει και κλείνει δημοσίως τις τελευταίες εβδομάδες.
Παρασκηνιακά άλλωστε, σε υπουργικά και βουλευτικά πηγαδάκια, δεν μπήκε ποτέ οριστικό φρένο στις ανησυχίες κάποιων, στις προσδοκίες άλλων και στα «στοιχήματα» για το αν έφτασε ή όχι η ώρα των αλλαγών.
Το γεγονός ότι ετοιμάζονται πρωθυπουργικές παρεμβάσεις θεωρείται πλέον κλειδωμένο, ενόσω παραμένουν τα «ήξεις αφήξεις» σχετικά με τον χρόνο τους και άρα οι υπόγειες διαρροές και η (προφανώς ανεπιβεβαίωτη) ονοματολογία για αποχωρήσεις, μετακινήσεις και αφίξεις στο κυβερνητικό σχήμα.
Η ώρα του… «ουδέτερου χρόνου»
Το ιδιότυπο πινγκ-πονγκ, υπό την απειλή εκ νέου για… παρενέργειες στη λειτουργία της κυβέρνησης, ξεκίνησε με επαναφορά του Γιώργου Γεραπετρίτη στον «ουδέτερο πολιτικό χρόνο» του ανασχηματισμού.
Ο υπουργός Επικρατείας «έδειξε» (μιλώντας τη Δευτέρα στον Alpha 989) σε πρωθυπουργικό πράσινο φως για αλλαγές ανά πάσα στιγμή μετά την 1η Ιουλίου, οπότε η κυβέρνηση θα κάνει το τελευταίο μεγάλο βήμα της, δηλαδή το άνοιγμα του τουρισμού.
Τις νέες δηλώσεις Γεραπετρίτη, αν και δεν έθεσε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα αλλά την αφετηρία, ακολούθησε το λακωνικό σχόλιο «δεν υφίσταται κανένα θέμα ανασχηματισμού» του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.
Το σκηνικό ουσιαστικά επαναλαμβάνεται μετά το πρόσφατο κεντρικό «σιωπητήριο», καθώς συνεργάτες του Πρωθυπουργού μετέφεραν στις 17 Ιουνίου το μήνυμα ότι δεν προτίθεται να κάνει ανασχηματισμό «στις επόμενες εβδομάδες».
Οι δύο πιθανές ημερομηνίες
Το σίγουρο είναι ότι το Μαξίμου δεν επιθυμεί οποιαδήποτε ανάσχεση στην παραγωγή του κυβερνητικού έργου, ούτε ανάδειξη δυσλειτουργιών καθ’ οδόν προς τη συμπλήρωση του πρώτου έτους διακυβέρνησης. Και με την αναθέρμανση της σεναριολογίας παραμένουν στο τραπέζι πιθανές ημερομηνίες: μία κοντινή και μία πιο μακρινή.
Πληροφορημένες πηγές εκτιμούν ότι καταλύτης των εξελίξεων θα αποτελέσει το υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, που θα συζητηθεί στη διά ζώσης Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Ιουλίου.
Συγκεκριμένα δείχνουν σε σκέψεις Μητσοτάκη για αλλαγές (και) σε παραγωγικά υπουργεία ώστε να εφαρμοστεί αποτελεσματικά το σχέδιο απορρόφησης των 32 δισ. ευρώ.
Αλλες εισηγήσεις προκρίνουν το διάστημα πριν από τη ΔΕΘ.
Σε κάθε περίπτωση ο στενός πυρήνας του Μαξίμου γνωρίζει καλά τον τρόπο λειτουργίας υπουργών, υφυπουργών αλλά και γαλάζιων στελεχών, καθώς και τη μεταξύ τους χημεία, στοιχεία που, σύμφωνα με επιτελικά στελέχη, «θα έχουν ξεχωριστό βάρος τη στιγμή των αποφάσεων Μητσοτάκη».
- Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ζητά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων
- Βόρεια Μακεδονία: Ανασύρθηκαν 3 πτώματα γυναικών μετά από πτώση αυτοκινήτου στον Αξιό
- Συρία: Το Ισραήλ βομβαρδίζει εγκαταστάσεις του στρατού κοντά στο Χαλέπι
- Νότια Κορέα: Πράκτορες επιχειρούν να συλλάβουν τον παυθέντα πρόεδρο και εμποδίζονται από τον στρατό
- Βερολίνο: Δυο αστυνομικοί τραυματίζονται από την έκρηξη «άγνωστου αντικειμένου»
- Μεξικό: Αιματηρή Πρωτοχρονιά σε δυο πολιτείες που σαρώνει κύμα βίας