Αντιδράσεις προκάλεσε η επιλογή της κυβέρνησης να συζητηθεί σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της βουλής η συμφωνία για τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ, καθώς η 1η Ιουλίου είναι η πρώτη μέρα εφαρμογής της προσάρτησης κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.

Συμπίπτει με την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα για αναβολή της συζήτησης της συμφωνίας Ελλάδας και Ισραήλ την οποία απέρριψε κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο, «δεν είναι ανεκτό» να γίνει συζήτηση για την κύρωση της ελληνοϊσραηλινής συμφωνίας «γιατί συμπίπτει με την πρώτη ημέρα εφαρμογής του σχεδίου προσάρτησης Παλαιστινιακών εδαφών, που ανακοίνωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, επεσήμανε ότι «δεν είναι επωφελής για το εθνικό συμφέρον, η προσέγγιση που θέλει να συνδεθεί μια σημαντική για την χώρα μας συμφωνία, με την αποστολή ενός μηνύματος διεθνοπολιτικής υφής».

Υποκρισία

Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε το ΚΙΝΑΛ ωστόσο -παρά τη ριζική αντίθεσής τους στη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ- το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 απέρριψαν ως υποκριτικό το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε πως «η υποκρισία έχει και όρια», υπενθυμίζοντας πως η συνεργασία με το «κράτος-δολοφόνο» του Ισραήλ αναβαθμίστηκε από όλες τις κυβερνήσεις, προεξάρχοντος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανέφερε δε πως τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται να εφαρμόσουν την απόφαση της Ελληνικής Βουλής για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Στρατηγική η συνεργασία με το Ισραήλ

Η επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κυρωθεί και από την ολομέλεια της βουλής.

«Η στρατηγική σχέση Ελλάδος – Ισραήλ, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για τη χώρα μας, λόγω κυρίως των κοινών προκλήσεων αλλά και των κοινών συμφερόντων που ενώνουν τις δύο χώρες», ανέφερε ο υπουργός  Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Θεωρούμε ότι η συνεργασία με το Ισραήλ ενισχύει έναν πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε επωφελή τη συμφωνία διότι, όπως τόνισε, δημιουργεί το πλαίσιο, τη διαδικασία, και δίνει τη δυνατότητα απρόσκοπτης συνέχισης της εφοδιαστικής υποστήριξης αμυντικού υλικού, όταν και όποτε παραστεί ανάγκη. «Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στην αύξηση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς θεσμοθετεί εναλλακτική οδό πραγματοποίησης των απαραίτητων εξοπλισμών και υπηρεσιών για κάλυψη απαιτήσεων των ενόπλων δυνάμεων. Δημιουργεί ένα πλαίσιο προμηθειών με γενικούς όρους, με διαδικασίες που θεσπίζονται, το οποίο βασίζεται στην κατάρτιση διακρατικών συμφωνιών, δηλαδή G to G συμφωνιών, δίνοντας τη δυνατότητα στις δύο χώρες για σύναψη διμερών συμβάσεων», είπε ο υπουργός. Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε ότι θα υπάρξει κινητικότητα από ισραηλινές εταιρείες παραγωγής αμυντικού υλικού, να αναπτύξουν σχήματα συμπαραγωγής και συνέργειας για την παραγωγή αμυντικού υλικού στην Ελλάδα, με τρόπο επωφελή και για τα δύο μέρη.

Δεν διαφωνούμε με τη Συμφωνία αλλά με το χρόνο κύρωσής της

«Η συμφωνία αυτή έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου και πρόσθεσε:

«Σήμερα τα γεγονότα της προσάρτησης εδαφών της Δυτικής Όχθης ρίχνουν τη σκιά τους […] Με την δική μας εξωτερική πολιτική επιδιώξαμε τη δημιουργία ειλικρινών, σταθερών και αξιόπιστων σχέσεων με το Ισραήλ και ταυτόχρονα διατηρήσαμε τις σχέσεις φιλίας με την Παλαιστίνη. Η συμφωνία έρχεται σε λάθος χρόνο. Επιφυλασσόμαστε για τη στάση μας, για την κύρωση αυτή, στην ολομέλεια», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγο αργότερα ωστόσο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος πήρε τον λόγο και δήλωσε: «Έτσι όπως έχει η κατάσταση, όχι για τη συμφωνία καθεαυτή που εμείς τη συνάψαμε, αλλά για το πολιτικό μήνυμα που μπορεί να στείλει, δεν μπορούμε να ψηφίσουμε θετικά υπέρ της. Περιμένουμε από την κυβέρνηση μία σαφή καταδίκη της προσάρτησης των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών, στο πλαίσιο της κυρίαρχης άποψης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στήριξε το ΚΙΝΑΛ, καταψήφισαν ΚΚΕ, ΜέΡΑ25

«Στηρίζουμε την ενίσχυση της εθνικής άμυνας, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και δεν μπορούμε παρά να στηρίξουμε την υπόψη συμφωνία», είπε ο κ. Φραγγίδης εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ.

«Η συμφωνία αυτή αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην επικίνδυνη αλυσίδα που δένει πιο γερά τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και βάζει το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νικόλαος Παπαναστάσης και κατήγγειλε το αμερικανονατοϊκό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσονται οι σχέσεις Ισραήλ, Ελλάδας, Τουρκίας και προωθούνται διευθετήσεις με αιχμή το ενεργειακό.

«Για μας, το τεχνικό δεν ξεχωρίζει από το πολιτικό σκέλος. Για μας, δεν συνεργάζεσαι ποτέ, με κάποιον ο όποιος γράφει το διεθνές δίκαιο στα παλιά του τα παπούτσια, γιατί θεωρείς ότι έχεις εθνικό συμφέρον», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα.

Παραστάσεις διαμαρτυρίας

Αργά το απόγευμα το ΚΚΕ συμμετείχε την παράσταση διαμαρτυρίας στην ισραηλινή πρεσβεία που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλοντας την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών.
Για αύριο το απόγευμα αντίστοιχη παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνει και ο ΣΥΡΙΖΑ στην ισραηλινή πρεσβεία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού και ενώνει τη φωνή του με όσους αγωνίζονται για τη δικαιοσύνη και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της περιοχής».