Άρχισε η «μάχη» για τις διαδηλώσεις στη Βουλή – «Ποινικοποιείται η συμμετοχή σε συγκεντρώσεις»
Με την πλάτη στον τοίχο η Νέα Δημοκρατία απέναντι στην ομοβροντία επικρίσεων από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις - Αίνιγμα η στάση του ΚΙΝΑΛ.
- Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ 19χρονος που εμπλέκεται στη δολοφονία του 5χρονου στο Μαρκόπουλο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
«Καυτό» είναι το κλίμα, με σφοδρές συγκρούσεις και αλληλοκατηγορίες, κατά την πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις διαδηλώσεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 εξαπέλυσαν «πυρά» εναντίον της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις». Τα τρία αυτά κόμματα κατηγορούν της κυβέρνηση για προσπάθεια καταστολής των διαμαρτυρόμενων πολιτών με την επιβολή περιορισμών στις διαδηλώσεις.
Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ έκαναν λόγο για επαναφορά χουντικών διατάξεων, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 συμφώνησαν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να «ποινικοποιήσει την αμφισβήτηση» και να «φιμώσει τους πολίτες ενόψει του πέμπτου μνημονίου που έρχεται».
Η Νέα Δημοκρατία απέκρουσε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για νομοθέτηση του αυτονόητου, ώστε να μην παραλύουν οι δρόμοι της πρωτεύουσας κάθε φορά που ελάχιστες μειοψηφίες αποφασίζουν να διαμαρτυρηθούν.
Μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε για την θετική του στάση απέναντι στη θέσπιση κανόνων για τις διαδηλώσεις, το ΚΙΝΑΛ επέλεξε μια «μέση οδό», υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί συνταγματική υποχρέωση η νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και ζητώντας βελτιώσεις των προωθούμενων διατάξεων. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Καμίνης, ανέφερε ότι το ΚΙΝΑΛ επιφυλάσσεται για την υπερψήφιση ή καταψήφιση του νομοσχεδίου στην τελική ψηφοφορία.
ΝΔ: Νομοθετούμε το αυτονόητο
Τις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί χουντικής εμπνεύσεως νομοσχέδιο, απέκρουσε ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ «φαιδρότητες» και «άκρατο λαϊκισμό» και κατηγορώντας τον εμμέσως ότι ταυτίζεται με την ανομία και την ατιμωρησία.
Ο κ. Καραγκούνης επισήμανε ότι οι προωθούμενες διατάξεις εισάγουν αυτονόητες ρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν νομοθετηθεί εδώ και δεκαετίες.
«Είναι αυτονόητο μια ευρωπαϊκή χώρα και η πρωτεύουσα της να μην παραλύουν επειδή κάποιες μικρές μειοψηφίες με το έτσι θέλω μπορούν να χρησιμοποιούν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι με καταχρηστικό τρόπο. Δεν τσουβαλιάζω προφανώς, αναφέρομαι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που καταχρηστικά επιβαρύνουν συμπολίτες μας», ανέφερε.
«Το νομοσχέδιο σταθμίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι με το δικαίωμα στη ζωή, την περιουσία και την ελεύθερη κίνηση. Να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα των λεγόμενων μπαχαλάκηδων. Κάποιοι με φαιδρότητες θέλουν να συντηρήσουν την ανομία. Αυτές τις θλιβερές κορώνες για τη χούντα να τις εκτοξεύσετε αλλού από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τη ΝΔ αυτές οι φαιδρότητες δεν την αφορούν. Άλλο η Δημοκρατία κι άλλο η ανομία και η ατιμωρησία», τόνισε ο κ. Καραγκούνης.
Ο ίδιος απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε πως “Η αντίληψη μιας πλευράς της αντιπολίτευσης ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ευκαιρία να εμφανιστεί ως δήθεν προστάτης των πολιτών αποτελεί άκρατο και ακραιφνή λαϊκισμό. Με λύπη άκουσα στελέχη να μιλούν για χούντες και κρυπτοφασιστικές λογικές επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει ένα νομοσχέδιο ώστε να μην μπορούν ανώδυνα 10 άνθρωποι να κλείνουν το κέντρο και να παραλύουν τα καταστήματα
Δριμύ κατηγορώ από ΣΥΡΙΖΑ: Χειρότερο και από διατάγματα της χούντας το ν/σ
«Καταπέλτης» ήταν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο χειρότερο κι από τα σχετικά διατάγματα της Χούντας και καταγγέλλοντας ως «απολυταρχικό» το μοντέλο διακυβέρνησης.
«Τουλάχιστον η χούντα μετέφερε την ευθύνη στον οργανωτή. Εσείς απειλείτε με φυλάκιση ακόμα και όσους συμμετέχουν στην διαδήλωση», είπε χαρακτηριστικά.
«Αυτό που θέλετε είναι να ποινικοποιήσετε την ελεύθερη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις. Επιδιώκετε να αφοπλίσετε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, από το δικαίωμά τους να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Εισάγετε ένα νέο είδος εγκληματία. Δίπλα στον δολοφόνο, τον καταχραστή, τον βιαστή, τον πολίτη διαδηλωτή, που αν συμμετέχει σε συγκέντρωση που δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της ΕΛ.ΑΣ είναι κατηγορούμενος και τον οδηγείτε και σε ποινή φυλάκισης», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ραγκούσης.
«Τι θα κάνετε αν υπάρξει συγκέντρωση με 10 χιλ συμμετέχοντες και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της διοργάνωσης. Θα πρέπει να συλλάβετε τους 10 χιλ διαδηλωτές και μετά θα πρέπει να βρείτε φυλακές για να τους βάλετε;», αναρωτήθηκε.
Τέλος, ο κ. Ραγκούσης εκτίμησε πως “μέσω της απαγόρευσης των διαδηλώσεων επιχειρείτε να κάνετε διαχείριση της οικονομικής κρίσης που έρχεται. Ο λαός πρέπει να καταλάβει ότι πίσω από τα ψέματα κρύβετε ένα αυταρχικό κράτος που στήνετε μέρα με την ημέρα”.
«Ναι μεν, αλλά…» από ΚΙΝΑΛ
Σε συγκρατημένους τόνους κινήθηκε η αγόρευση του εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργου Καμίνη, μετά την κριτική που δέχθηκε το κόμμα του για τη θετική στάση του απέναντι στη θέσπιση κανόνων για τις διαδηλώσεις.
Εκθέτοντας την εμπειρία του ως δήμαρχος Αθηναίων, ο κ. Καμίνης υποστήριξε την προώθηση κανόνων για τη διεξαγωγή διαδηλώσεων και πορειών, αλλά έκρινε ότι η υφιστάμενη μορφή του νομοσχεδίου έχει ελλιπείς εγγυήσεις και συνεπώς καθίσταται προβληματικό.
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ παρουσίασε στοιχεία για την περίοδο 2011-2015, σύμφωνα με τα οποία κατά μέσο όρο πραγματοποιούνταν 1.476 διαδηλώσεις ετησίως στο κέντρο της Αθήνας εκ των οποίων μόλις οι 70 είχαν συμμετοχή άνω των 1.000 ατόμων.
Ο κ. Καμίνης εστίασε κυρίως στο ζήτημα του συνόλου των αρμοδιοτήτων στην ΕΛ.ΑΣ χωρίς την προηγούμενη εμπλοκή εισαγγελικής αρχής, ζητώντας βελτιώσεις και τηρώντας στάση αναμονής για την υπερψήφιση ή μη του νομοσχεδίου.
ΚΚΕ: Το νομοσχέδιο επαναφέρει αυτούσια άρθρα του χουντικού διατάγματος του 1971
Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας ο οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «κατάπυτστο» και «τερατούργημα» και ζήτησε από την κυβέρνηση να το αποσύρει.
«Είναι τερατούργημα που όχι μόνο βάζει στο στόχαστρο το δικαίωμα στην λαϊκή διεκδίκηση αλλά ποινικοποιεί την ίδια την αμφισβήτηση στο βάρβαρο καθεστώς», ανέφερε.
Ο κ. Γκιόκας συνέκρινε το νομοσχέδιο της ΝΔ με διατάγματα της χούντας: «Το νομοσχέδιο επαναφέρει αυτούσια άρθρα του χουντικού διατάγματος του 1971. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουμε απλή αντιγραφή από την καθαρεύουσα στην δημοτική. Αυτή η προσέγγιση είναι ρηχή και συγκαλύπτει τις πραγματικές επιδιώξεις του νομοσχεδίου».
«Το νομοσχέδιο πέρα απο κακέκτυπη αντιγραφή εισάγει μηχανισμούς καταστολής και τρομοκρατίας πιο σύγχρονους και πιο επικίνδυνους. Η καρδιά του νομοσχεδίου είναι το άρθρο 19 που ξεκαθαρίζει ότι στοχεύει σε κάθε ριζοσπαστική ιδεολογία και πράξη καθώς προβλέπει διεύθυνση πρόληψης βίας με στόχο την πρόληψη μορφών βίας όπως η ριζοσπαστικοποίηση, ο βίαιος εξτρεμισμός, η ενδοοικογενειακή βία κ.α. . Τσουβαλιάζεται ο ριζοσπαστιμός με μορφές βίας», κατέληξε.
ΜέΡΑ25: Η κυβέρνηση στοχεύει σε φίμωση των πολιτών ενόψει του 5ου μνημονίου
Τέλος, η αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση στοχεύει στην φίμωση των πολιτών ενόψει του 5ου μνημονίου που έρχεται.
«Ποινικοποιείτε την διαδήλωση με διατάξεις που εγείρουν ενστάσεις συνταγματικότητας. Πίσω από τις διατάξεις κρύβεται ο φόβος σας» είπε και υποστήριξε ότι εκτός από τους ονομαζόμενους μπαχαλάκηδες «υπάρχουν και οι αστυνομικοί που βάζουν κουκούλες και πετούν μολότοφ για να διαλύσουν πορείες».
Tέλος, η Ελληνική Λύση είναι η μοναδική που υποστηρίζει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και μάλιστα ζητά ακόμα πιο σκληρές ποινές απέναντι στους «αναρχοάπλυτους» και τους «ψευτοαναρχικούς».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις