Σπεύδουν οι τουρίστες στην Ελλάδα, αλλά «ασθενούν» οι κρατήσεις – Τα αισιόδοξα μηνύματα και οι φόβοι
Πολλές ξενοδοχειακές μονάδες παραμένουν κλειστές, ενώ οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι θα υπάρξει ραγδαία πτώση του τζίρου στον κλάδο αυτό.
Με ανάμεικτα μηνύματα και συναισθήματα έγινε το πλήρες άνοιγμα του τουρισμού με την έναρξη του Ιουλίου. Από τη μια, υπάρχει η αγωνία για τυχόν εισαγόμενα κρούσματα κοροναϊού, από την άλλη εκφράζονται ελπίδες για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έλευση των τουριστών, οι οποίοι θα φέρουν «ζεστό» χρήμα στη γονατισμένη από τον κοροναϊό οικονομία της χώρας.
Μέχρι στιγμής, τα πρώτα σημάδια από τις αφίξεις είναι θετικά, αφού οι πληρότητες στα αεροπλάνα είναι ικανοποιητικές και οι υγειονομικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια βαίνουν καλώς.
Από την άλλη, σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν ακόμα οι πληρότητες των ξενοδοχείων σε αρκετούς τουριστικούς προορισμούς, ενώ με αγωνία παρακολουθούν οι ξενοδόχοι την εξέλιξη των κρατήσεων.
Τα ενθαρρυντικά μηνύματα από συγκεκριμένα νησιά δεν λείπουν, με τους ανθρώπους του τουρισμού να ελπίζουν ότι ακόμα περισσότεροι τουρίστες θα επισκεφτούν την Ελλάδα από τα μέσα Ιουλίου.
Τα θετικά στοιχεία
Αν και μειωμένη η κίνηση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος έφτασαν την Τετάρτη 1η Ιουλίου, με το άνοιγμα του τουρισμού 21.100 επιβάτες και 55 διεθνείς πτήσεις.
Την αμέσως προηγούμενη ημέρα, στις 30 Ιουνίου στο αεροδρόμιο της Αθήνας είχαν φτάσει 12.000 επιβάτες, ενώ είχαν εκτελεστεί 30 διεθνείς πτήσεις καθώς δεν είχε γίνει το επίσημο άνοιγμα των διεθνών πτήσεων.
Σύμφωνα με πηγές της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, για την 1η Ιουλίου ήταν προγραμματισμένες 235 διεθνείς πτήσεις.
Αναλυτικά, εκτός από το Ε. Βενιζέλος είχαν προγραμματιστεί για το αεροδρόμιο Κέρκυρας 21 διεθνείς πτήσεις, για το Χανίων 16, για το Ηρακλείου 54, για το Μυκόνου 10, για το Σαντορίνης 4, για το αεροδρόμιο της Κω 8, της Ρόδου 14, της Θεσσαλονίκης 23, της Σκιάθου 2, της Ζακύνθου 5, του Ακτίου 2, της Καλαμάτας 1, της Κεφαλονιάς 2, της Πάρου 1, της Καρπάθου 1 και της Σάμου 2.
Με τους Γερμανούς επισκέπτες να έχουν τα πρωτεία, στη χώρα μας έφτασαν ακόμη ταξιδιώτες από Τσεχία, Ολλανδία, Ελβετία και Γαλλία.
Ανάρπαστες φαίνεται να είναι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρώτη πτήση που προσγειώθηκε στα Χανιά από το Βίλνιους της Λιθουανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αεροπλάνο επέβαιναν 126 επιβάτες από τις συνολικά 150 διαθέσιμες θέσεις. Μόνο που η πληρότητα μόλις πριν τρεις ημέρες πριν από την απογείωση περιοριζόταν σε 50 θέσεις!
Μειωμένες οι κρατήσεις στα νησιά
Στον τουρισμό, οι επαφές με τις ξένες αγορές, που θα ενταθούν ως το τέλος Ιουλίου, είναι αυτές που θα δώσουν την πραγματική εικόνα για τις φετινές κρατήσεις.
Μέχρι στιγμής, οι τουριστικοί παράγοντες κάνουν λόγο για περιορισμένες κρατήσεις σε μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη, η Σαντορίνη, η Ρόδος και η Κως, ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση σε άλλα νησιά όπως π.χ. η Θάσος, όπου ο τουρισμός που αναμένεται εκεί και σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα θα είναι οδικός από χώρες των Βαλκανίων.
Τα πρώτα στοιχεία των κρατήσεων από το εξωτερικό για την Κρήτη, κάνουν τους ξενοδόχους του νησιού να είναι συγκρατημένοι. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκο Χαλκιαδάκη, αρχικά θα ανοίξει το 30% των ξενοδοχείων και εφόσον στην πορεία αυξηθούν και οι κρατήσεις, θα προστίθενται νέες μονάδες. Η εκτίμηση είναι ότι τον Αύγουστο θα λειτουργεί περίπου το 60% των ξενοδοχείων του νησιού.
Στη Σαντορίνη, οι κρατήσεις της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου μαζί με αυτές της δεύτερης και τρίτης εβδομάδας, θα κρίνουν ουσιαστικά όλη τη σεζόν. Το νησί, δεδομένου ότι δουλεύει με τουρίστες από Κίνα, ΗΠΑ και Μ. Βρετανία και έχει επίσης το χαρακτηριστικό του χαμηλού αριθμού διανυκτερεύσεων, προβλέπεται να δουλέψει με πληρότητες γύρω στο 30% – 35% για όλη τη σεζόν.
Στη Λευκάδα την Τετάρτη προσγειώθηκαν δύο αεροπλάνα, εκ των οποίων το ένα με μόλις 30% πληρότητα.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι ξενοδόχοι στην Πάτμο ελπίζοντας ότι από τις 15 Ιουλίου οι τουρίστες θα επισκεφθούν το νησί. Από τα συνολικά 40 ξενοδοχεία μόλις τα τρία θα παραμείνουν κλειστά.
Στο νησί του Ηφαίστου, τη Λήμνο, σημειώθηκαν ακυρώσεις από την Τσεχία και την Σλοβενία, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων, ο αριθμός των τουριστών θα είναι πολύ χαμηλότερος από τον περσινό που άγγιξε τους 100 χιλιάδες.
Κρίσιμο το δεύτερο 15νθήμερο
«Μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου θα έχουμε στην πράξη τα στοιχεία εκείνα που θα μας δείξουν πόσο ψηλά μπορούμε να φτάσουμε φέτος», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, τονίζοντας ότι ήδη τα μηνύματα από τους μεγάλους ξένους tour operators αναφέρουν πως θα ενεργοποιηθεί το 50% των προγραμμάτων τους.
Το ύψος του ποσοστού των κρατήσεων που θα κατευθυνθεί στην Ελλάδα, θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες. Πάντως, ήδη, κάποιοι tour operators ζητούν εκπτώσεις 20%-40% για τη φετινή τουριστική σεζόν.
Το θετικό, λέει ο κ. Τάσιος, είναι ότι από τις 10 Ιουλίου και μετά επανακάμπτουν στα ελληνικά αεροδρόμια αρκετές ξένες αεροπορικές εταιρείες, αποκαθιστώντας σε σημαντικό βαθμό το καλοκαιρινό πρόγραμμα δρομολογίων που είχαν εξαγγείλει πριν τις 10 Μαρτίου.
Αισιόδοξα μηνύματα από τον οδικό τουρισμό
Επίσης, αισιόδοξα είναι και τα μηνύματα από τον οδικό τουρισμό, με τους πρώτους επισκέπτες από τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων (κυρίως από Σερβία και Ρουμανία) να καταφθάνουν ήδη σε αγαπημένους τους προορισμούς στη Χαλκιδική και την Πιερία, ενώ από τα μέσα Ιουλίου το οδικό ρεύμα των ξένων επισκεπτών αναμένεται εκτός απροόπτου να ενισχυθεί.
Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό ρόλο θα παίξει η επιδημιολογική κατάσταση που θα επικρατεί στις χώρες προέλευσης των τουριστών.
Όσον αφορά στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, ο κ. Τάσιος είπε πως με τα τωρινά στοιχεία, οι πληρότητες Ιουλίου και Αυγούστου «αγγίζουν» μόλις το 25%. «Από τα 540 ξενοδοχεία έχουν λάβει βεβαίωση υγειονομικού πρωτοκόλλου τα 326, γεγονός που δείχνει ότι το 40% των ξενοδοχείων δεν θα ανοίξει στο νομό», πρόσθεσε.
Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει πολλούς επιχειρηματίες να μεταθέσουν το άνοιγμα των μονάδων τους για το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου ή ακόμη και για τα τέλη του ίδιου μήνα, κρατώντας δυνάμεις για το δυναμικό restart του Αυγούστου.
Οι tour operators
Οι μεγάλοι tour operators όπως η TUI, η DER Touristik, η Alltours και άλλοι, διαπιστώνουν ότι οι κρατήσεις διακοπών αυξάνονται συνεχώς.
Η TUI ξεκινάει από σήμερα τις πτήσεις της προς Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Βουλγαρία και Ελβετία. Το 50% των ξενοδοχείων με τα οποία συνεργάζεται στις χώρες αυτές, προγραμματίζει να υποδεχθεί τουρίστες στην καρδιά της θερινής σεζόν.
Αντίστοιχα είναι τα μηνύματα και από το DER Touristik, το δεύτερο σε μέγεθος tour operator της Γερμανίας, που εμφανίζει αύξηση στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute). Οι κρατήσεις αυξάνονται από εβδομάδα σε εβδομάδα, ενώ ο μεγαλύτερος όγκος κατευθύνεται στις προσφορές του Ιουλίου και του Αυγούστου.
Θετικά είναι τα μηνύματα και από την Alltours, που δραστηριοποιείται στον τουριστικό τομέα τα τελευταία 45 χρόνια. Από τις 26 Ιουνίου, που ξεκίνησαν οι σχολικές διακοπές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, άνοιξε για τη θερινή σεζόν τα ιδιόκτητα ξενοδοχεία Allsun Hotels σε Κρήτη, Μαγιόρκα και Κανάρια Νησιά.
Φέτος, το μεγαλύτερο κομμάτι της κρουαζιέρας θεωρείται χαμένο, δεδομένου ότι επί του παρόντος μόνο η Tui Cruises εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει κάποιο δρομολόγιο που θα συνδέει Κροατία, Ελλάδα και Κύπρο.
Κραυγή αγωνίας από τους ξεναγούς: «Έχουμε καταστραφεί»
Ένας άλλος κλάδος του τουρισμού που έχει υποστεί ισχυρές απώλειες είναι αυτός των ξεναγών. Το πρωί της Πέμπτης, το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών πραγματοποίησε συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας.
«Ο τουρισμός άνοιξε, όμως δεν έχουμε καθόλου κρατήσεις. Μέχρι στιγμής έχουμε μόνο ακυρώσεις. Ως σωματείο έχουμε εικόνα για το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, διότι οι ξεναγήσεις οργανώνονται μήνες πριν και όχι την τελευταία στιγμή. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καθόλου δουλειά μέχρι και το Φθινόπωρο κανείς δεν ξέρει πως θα ζήσουμε» δήλωσε στην κάμερα του euronews, η Έλενα Σουλιώτη, αντιπρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών.
«Για πρώτη φορά στα 30 χρόνια που δουλεύω, βιώνουμε μια τέτοια κατάσταση. Μιλάμε για την απόλυτη ανεργία, κανείς μας δεν δουλεύει. Ξαφνικά όλα σταμάτησαν. Είναι σαν να εξαφανιστήκαμε, σαν να μην υπάρχουμε. Από την μια ημέρα στην άλλη βρεθήκαμε χωρίς κανένα εισόδημα» υποστηρίζει η διπλωματούχος ξεναγός Αγγελική Βρετού.
- Ο Ντιαλό έκανε το 1-0 για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κόντρα στον ΠΑΟΚ
- Δύο αδέλφια στην ελληνική λίστα του Forbes 30 under 30
- Πόλη στις ΗΠΑ αίρει την ποτοαπαγόρευση μετά 120 χρόνια
- Άντονι Μπλίνκεν: Συνεχίζει τις προσπάθειες για τον τερματισμό των πολέμων σε Γάζα και Λίβανο
- Μετανάστευση: Πάνω από 900 εκατομμύρια άνθρωποι θέλουν να ζήσουν σε άλλη χώρα – Η θέση της Ελλάδας
- Μεντιλίμπαρ: «Eίχαμε την ευκαιρία να κερδίσουμε, αλλά…» (vid)