Κοροναϊός: Τριπλάσια τα εισαγόμενα κρούσματα στην Ελλάδα τον Ιούνιο – Επιταχύνεται η επιδημία παγκοσμίως
Αμείωτος είναι ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων του κοροναϊού τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ενώ για ένα διάστημα ο αριθμός κρουσμάτων καθημερινά μετρούνταν ακόμη και στα δάκτυλα ενός χεριού, πλέον ξεπερνά κάθε φορά τα 10.
Αμείωτος είναι ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων του κοροναϊού τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ενώ για ένα διάστημα ο αριθμός κρουσμάτων καθημερινά μετρούνταν ακόμη και στα δάκτυλα ενός χεριού, πλέον ξεπερνά κάθε φορά τα 10.
Μάλιστα ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σημειώνεται σε μία κρίσιμη περίοδο για την χώρα λόγω του ανοίγματος των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας μας σε τουρίστες.
Ειδικότερα χτες ανακοινώθηκαν 23 νέα κρούσματα της νόσου, εκ των οποίων έντεκα χαρακτηρίζονται εισαγόμενα: από τα σύνορα στον Προμαχώνα (4) από την Αλβανία (2) και από πτήσεις από το εξωτερικό (4), ενώ ένα αφορά Ελληνοαμερικανό που επισκέφθηκε την Κάρπαθο.
Χωρίς τέλος τα νέα κρούσματα στην Ξάνθη
Οκτώ νέα κρούσματα καταγράφηκαν από την περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, δύο στην Καστοριά και από ένα σε Ροδόπη και Αττική.
Μάλιστα τον Ιούνιο καταγράφηκαν 166 περισσότερα κρούσματα απ΄ότι τον Μάιο.
Συγκεκριμένα τον Ιούνιο καταγράφηκαν στον ΕΟΔΥ 492 κρούσματα SARS-CoV-2, έναντι 326 τον Μάιο.
Τριπλάσια τα εισαγόμενα κρούσματα από τον προηγούμενο μήνα
Τα δε εισαγόμενα κρούσματα τριπλασιάστηκαν τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο (από 45 σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό σε 130), γεγονός αναμενόμενο αφού μέσα στον Ιούνιο ξεκίνησε και το άνοιγμα των συνόρων. Στα θετικά περιλαμβάνεται το γεγονός ότι εκτός από τα εισαγόμενα, τα υπόλοιπα περιστατικά αφορούσαν στην πλειονότητά τους γνωστές τοπικές εστίες (π.χ. Ξάνθη), και πολύ λίγα ήταν τα λεγόμενα «ορφανά», ενώ παράλληλα ο αριθμός των νοσηλευόμενων σοβαρών περιστατικών της COVID-19 παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.
Πότε θα γνωρίζουμε την επιδημιολογική εικόνα από το άνοιγμα του τουρισμού
Την ίδια ώρα, οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα με την άφιξη τουριστών στη χώρα.
Οπως ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Νικόλαος Σύψας, τα πρώτα αποτελέσματα από τις επιπτώσεις του ανοίγματος του τουρισμού στην εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας αναμένονται σε μία με δύο εβδομάδες, και βάσει αυτών θα επανεξεταστεί η στρατηγική περιορισμού της διασποράς της νόσου.
Μάλιστα, ο ίδιος δεν απέκλεισε ακόμα και να υπάρξουν και ταξιδιωτικοί περιορισμοί, όπως ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων με κάποιες χώρες εάν το επιβάλλουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.
Ο ίδιος πάντως χαρακτήρισε την εμφάνιση κρουσμάτων μεταξύ των τουριστών από άλλες χώρες ως μία ελεγχόμενη κατάσταση με δεδομένο ότι με τη φόρμα PLF (φόρμα εντοπισμού επιβατών) είναι εύκολη και η ιχνηλάτηση των επαφών ατόμων που μπορεί να βρεθούν θετικοί στον κοροναϊό.
Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, ο μεγάλος κίνδυνος παραμένει η συμπεριφορά των Ελλήνων κυρίως νέων, που δεν τηρούν όσο θα έπρεπε τα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό, όπως έχουν δείξει τα φαινόμενα συγχρωτισμού σε χώρους διασκέδασης.
Κακές συμπεριφορές μπορεί να οδηγήσουν στο κλείσιμο νησιών
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κακές συμπεριφορές μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο «κλείσιμο» ολόκληρου νησιού.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών στη χώρα μας ήταν έως και χθες το απόγευμα 3.432. Εννέα ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ χθες –τουλάχιστον έως αργά το απόγευμα– δεν κατεγράφη νέος θάνατος.
ΠΟΥ: 160.000 μολύνσεις παγκοσμίως κάθε ημέρα
Την ίδια ώρα ιδιαίτερη ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα εκφράζει ο ΠΟΥ, ενώ δραματική είναι η προειδοποίηση από τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Εδώ και μία εβδομάδα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπερνά τις 160.000 την ημέρα. Το 60% όλων των κρουσμάτων Covid-19, που έχουν καταμετρηθεί έως σήμερα, έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, τα κράτη που απέτυχαν να χρησιμοποιήσουν κάθε μηχανισμό που είχαν στη διάθεσή τους στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού θα δυσκολευτούν να τον νικήσουν. «Ορισμένες χώρες… ακολούθησαν μια κατακερματισμένη προσέγγιση. Αυτές οι χώρες θα έχουν έναν μακρύ, δύσκολο δρόμο μπροστά τους», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, χωρίς να ξεχωρίζει κανένα κράτος.
«Δεν θα κουραστούμε ποτέ να λέμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξέλθουμε αυτής της πανδημίας είναι να υιοθετήσουμε μια καθολική προσέγγιση», τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, απευθύνοντας για μία ακόμη φορά έκκληση να τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, να εντοπίζονται και να απομονώνονται τα περιστατικά, να τίθενται σε καραντίνα οι επαφές τους και να χρησιμοποιείται μάσκα, όταν είναι απαραίτητο.
Πρέπει να «κάνουμε τα πάντα», επέμεινε, επισημαίνοντας πως οι χώρες που έχουν υιοθετήσει αυτήν «την καθολική προσέγγιση» έχουν καταφέρει να αναχαιτίσουν τη διασπορά του νέου κορωνοϊού. «Ένα από τα διδάγματα της πανδημίας είναι ότι όποια κι αν είναι η κατάσταση μιας χώρας, μπορεί να αντιστραφεί. Δεν είναι ποτέ πολύ αργά», υπογράμμισε.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ συμπλήρωσε μάλιστα ότι η Ιταλία και η Ισπανία, αν και αντιμετώπισαν μια «αποθαρρυντική κατάσταση», όταν βρίσκονταν στο επίκεντρο της πανδημίας τον Μάρτιο, κατάφεραν να περιορίσουν την επιδημία χάρη σε έναν «συνδυασμό ηγεσίας, σεμνότητας, ενεργούς συμμετοχής κάθε μέλους της κοινωνίας και εφαρμογής μιας καθολικής προσέγγισης».
Υπαρκτός ο κίνδυνος για αύξηση κρουσμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου κρούει ο επικεφαλής αρμόδιος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αυτή τη γεωγραφική περιοχή. Παρότι η κατάσταση μοιάζει να σταθεροποιείται σε αρκετές από αυτές τις χώρες, ο κίνδυνος για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων είναι υπαρκτός, αναφέρει χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, τονίζοντας ότι ο νέος ιός έχει «κατακλύσει» την περιοχή.
«Η πανδημία όχι μόνο δεν τελειώνει, αλλά επιταχύνεται»
Η πανδημία του κοροναϊού, όχι μόνο απέχει ακόμη πολύ από το τέλος της αλλά και «επιταχύνεται», προειδοποίησε πριν λίγες ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καλώντας όλον τον κόσμο να δράσει, χωρίς να περιμένει το εμβόλιο.
Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σημείωσε ότι έξι μήνες αφότου αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα, έχουν προσβληθεί 10 εκατομμύρια άνθρωποι και από αυτούς 500.000 πέθαναν. Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να ξεκινήσει μια αποστολή του ΠΟΥ στην Κίνα η οποία θα βοηθήσει στην έρευνα της προέλευσης του νέου κοροναϊού.
Ο επικεφαλής του προγράμματος αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, είπε στην ίδια συνέντευξη ότι έχει γίνει τεράστια πρόοδος για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για την ασθένεια, όμως ακόμη δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η προσπάθεια αυτή θα είναι επιτυχημένη. Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο οι χώρες θα πρέπει να καταπολεμήσουν την ασθένεια και να ανακόψουν την εξάπλωσή της κάνοντας εξετάσεις, απομονώνοντας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ιχνηλατώντας τις επαφές τους, πρόσθεσε. Επαίνεσε μάλιστα την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη Γερμανία για τη στρατηγική που ακολουθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
- Ιαπωνία: Πέθανε ο Οσάμου Σουζούκι, ιστορικός επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου αυτοκινήτων
- Προϋπολογισμός: Ποιοι φόροι διαμορφώνουν το πλεόνασμα των 12 δισ. ευρώ το εντεκάμηνο
- Σοκαριστικό βίντεο με την παράσυρση οδηγού σε τούνελ στη Μόσχα – Είχε βγει από το αυτοκίνητο λόγω βλάβης
- Στο κρεβάτι με τους Μπέκαμ – Τα διαφορετικά «χρόνια πολλά» της Βικτόρια και του Ντέιβιντ
- Azerbaijan Airlines: Ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πτήσεις προς επτά ρωσικές πόλεις
- Σαλάχ: «Διαφορετική η αίσθηση της κορυφής αυτή τη φορά»