Χρήστος Ράπτης

Ο Γιώργος Ντασιώτης δεν ανήκει στους δημάρχους που… βλέπουν τα τρένα να περνάνε. Αν το έκανε απλά δεν θα είχε υλοποιήσει, είτε προγραμματίσει, έργα αξίας 80 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο δεν είναι περιχαρής ούτε αναπαύεται στις δάφνες της τρίτης συνεχόμενης θητείας που διανύει. Κάθε άλλο. Διεκδικεί και διεκδικώντας… πας στη πόλη ή αλλιώς στην ανάπτυξη, όπως προκύπτει από αυτά που μας είπε. Αν αισθάνεται πληρότητα επειδή έχει κάνει πολλά για τον δήμο του;

Με σιγουριά σας λέω πως όχι. Γιατί; Διότι όταν τον ρώτησα τι συμβαίνει και ο ερημοποιείται η περιφέρεια από τους νέους ανθρώπους απλώς βούρκωσε και είπε: «Ένα από αυτά που μου σπαράζει την καρδιά είναι η φυγή των νέων ανθρώπων για άλλα μέρη. Παρόλο που είμαστε μια πλούσια περιοχή, ο παραγωγικός κάμπος της Κοπαϊδας, υπάρχει φυγή νέων ανθρώπων. Αδειάζουμε από νεανικό ενθουσιασμό, από νέες ιδέες, από ικανότατο ανθρώπινο δυναμικό». Off the record και για αυτό δεν μπαίνουν τα εισαγωγικά δήλωσε αποφασισμένος να βρει λύση σε αυτό το πρόβλημα και αν το καταφέρει τότε θα νιώσει πως άφησε το δικό του αποτύπωμα στην ιστορία και ίσως ψυχική πληρότητα.

Πως ανταποκρίθηκε ο μηχανισμός του δήμου τις ημέρες τις πανδημίας;

Φέτος που συμπληρώνονται 2500 χιλιάδες χρόνια από την μάχη των Θερμοπύλων και την μνήμη των 700 Θεσπιών που θυσιάστηκαν στην μάχη, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση. Να υπερασπιστούμε την δημόσια υγεία. Την αντιμετωπίσαμε με μεγάλη ωριμότητα και σοβαρότητα. Αυτό ήταν το δικό μας χρέος ως δημοτική αρχή. Συντονιστήκαμε με τα κυβερνητικά μέτρα και προσπαθήσαμε να επιτηρήσουμε την εφαρμογή τους. Μιλήσαμε στους δημότες μας και βάλαμε το δικό μας λιθαράκι στην προστασία της δημόσιας και ατομικής υγείας. Μιλήσαμε με ειλικρίνεια στον κόσμο και τους πείσαμε πως οφείλουμε να πειθαρχήσουμε στα μέτρα ώστε να ξεπεραστεί ο κίνδυνος. Το δικό μας σύνθημα ήταν να είμαστε όλοι μαζί εδώ, την επόμενη μέρα. Θεωρώ πως τα καταφέραμε καλά και δεν είχαμε κανένα κρούσμα. Παρότι βρισκόμαστε σε φάση ύφεσης της πανδημίας παραμένουμε σε εγρήγορση και εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους δημότες να μην εφησυχάζουνε.

Τι συνέβη όμως αναφορικά με την τοπική επιχειρηματικότητα; Επλήγη και σε ποιο βαθμό;

Επλήγη όπως παντού και κυρίως ο χώρος της εστίασης. Τις συνέπειες τις βιώνουμε με χαμένες θέσεις εργασίας όμως την πλήρη εικόνα θα την έχουμε σε λίγο καιρό σε πανελλαδικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Μέτρα στήριξης υπήρξαν και από την κυβέρνηση και από εμάς τους φορείς της αυτοδιοίκησης ωστόσο υπήρξε πλήγμα. Ελπίζω και εύχομαι σε γρήγορη ανάκαμψη.

Έχει παρατηρηθεί αύξηση των ανθρώπων που λόγω κορονοϊού στράφηκαν στις κοινωνικές δομές των δήμων. Στο δήμο Αλίαρτου-Θεσπιέων συνέβη;

Συνέβη και σε εμάς. Συστήσαμε κοινωνική δομή έκτακτης ανάγκης ενοποιώντας υπηρεσίες μας που λόγω των μέτρων δεν λειτουργούσαν. Οι υπάλληλοι μεταφέρθηκαν στις κοινωνική αυτή δομή που λειτουργούσε με τηλεφωνικό κέντρο καταγραφής αναγκών και εκτάκτων περιστατικών. Κάναμε διανομές φαγητού σε μοναχικούς ανθρώπους και ευάλωτες ομάδες αλλά και όπου υπήρχε ανάγκη. Δράσαμε άμεσα και είμασταν δίπλα στο δημότη σε ότι χρειάζονταν. Αυξήθηκαν σαφώς οι οικογένειες και τα άτομα που στράφηκαν είτε για λόγους επισιτισμού είτε λόγω αναγκαιότητας για ψυχολογική υποστήριξη.

Πόσο έτοιμοι είστε αν υπάρξει δεύτερο κύμα; Σε υποδομές και πόρους αναφέρομαι κ. Ντασιώτη.

Σίγουρα η εμπειρία μας κάνει σοφότερους. Αναφορικά με τους πόρους, πράγματι υπάρχει ένα ζήτημα. Οφείλω να πω ωστόσο πως η κυβέρνηση χρηματοδότησε με έκτακτες επιχορηγήσεις πολλές από τις δράσεις που έγιναν. Στο απευκταίο σενάριο δεύτερου κύματος ελπίζω να βοηθήσει και πάλι ο κρατικός μηχανισμός. Οι δήμοι αντιμετωπίζουν δυσκολία οικονομική να χειριστούνε μόνοι τους την κατάσταση και να χρηματοδοτήσουν ότι χρειάζεται για να ανταποκριθούνε, αλλά τονίζω πως κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τους δημότες μας και θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό και ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Θα βρούμε τρόπο και θα τους βοηθήσουμε.

Το κέντρο υγείας είναι επαρκώς στελεχωμένο;

Το κέντρο υγείας που είναι στην Αλίαρτο στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Η πανδημία μας «συνάντησε» σε μια εποχή που είναι επαρκώς στελεχωμένο με ιατρούς πολλών ειδικοτήτων. Δεν ήταν πάντα έτσι όμως. Σήμερα ένα μικρό νοσοκομείο σαν το δικό μας λειτούργησε με μεγάλη αποτελεσματικότητα και έχουμε βοηθήσει όλοι.

Εσείς πως έχετε συνδράμει κ. Ντασιώτη ως δημοτική αρχή;

Κυρίως σε υποδομές και εξοπλισμό. Σε ότι μας ζητήσουν προσπαθούμε να ανταποκριθούμε. Ο εμπορικός σύλλογος της πόλης επίσης συνεισφέρει σε ότι μπορεί. Η αναγκαιότητα είναι μεγάλη και όλη την έχουμε αντιληφθεί. Οι άνθρωποι του νοσοκομείου είναι στην πρώτη γραμμή και εμείς οφείλουμε να τους συμπαραστεκόμαστε όπως και όσο μπορούμε. Μια δυνατή μονάδα υγείας είναι ένα πολύ καίριο συστατικό μιας σύγχρονης πόλης που ενδιαφέρεται για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ευχαριστούμε τους ανθρώπους του κέντρου υγείας διότι η προσφορά τους είναι ανεκτίμητη τόσο σε επίπεδο θεραπείας και πρόληψης όσο και για τον συμβουλευτικό τους ρόλο ως προς την πρόληψη και αντιμετώπιση θεμάτων υγείας.

Διανύετε μια τρίτη θητεία ως δήμαρχος. Τι να περιμένουν από εσάς οι δημότες;

Από την πρώτη μέρα έχω πει στους δημότες μου πως δεν είμαι θαυματοποιός. Ούτε συνολικά η δημοτική αρχή είναι. Είμαστε εργάτες. Εργαζόμαστε για τον δήμο. Παράλληλα αναζητούμε κάθε ευκαιρία που θα ενδυναμώσει τον δήμο μας. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, εξετάζουμε κάθε πιθανή λύση που θα καλυτερεύσει την καθημερινότητα και θα δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης και θέσεις εργασίας.  Σε επίπεδο τεχνικών έργων νομίζω πως το….. τερματίσαμε. Περίπου 80 εκατομμύρια σε προϋπολογισμό έργα έχουν γίνει είτε είναι σε εξέλιξη. Σημαντικά έργα υποδομής, οδοποιία, αποχετεύσεις, δεξαμενές, ύδρευση, κατασκευή 2 κλειστών αθλητικών γυμναστηρίων, κατασκευή γηπέδων κα. Οι δημότες μου γνωρίζουν πως από εμένα δεν θα ακούσουν ποτέ ψέματα παρά μόνο την αλήθεια για όσα μπορούμε να κάνουμε. Επίσης, γνωρίζουν τι θα επιθυμούσαμε περαιτέρω να πράξουμε αλλά δεν μας δόθηκε η ευκαιρία. Το μεγαλύτερο προσωπικό μου στοίχημα είναι από την θεσμική μου δράση να αισθάνομαι καλά και αυτό συμβαίνει μόνο όταν γνωρίζω πως έχω κάνει ότι καλύτερο μπορούσα.

Ακούγοντας σας βγάζω ένα συμπέρασμα. Ο δήμος Αλίαρτου-Θεσπιέων είναι ένας ιδανικός τόπος για να ζεις. Αλήθεια, δεν αντιμετωπίζετε κανένα πρόβλημα;

Μακάρι να ήταν έτσι. Έχουμε και εμείς όπως και οι υπόλοιποι δήμοι αρκετά προβλήματα. Ένα από αυτά που μου σπαράζει την καρδιά είναι η φυγή των νέων ανθρώπων για άλλα μέρη. Παρόλο που είμαστε μια πλούσια περιοχή, ο παραγωγικός κάμπος της Κοπαϊδας, υπάρχει φυγή νέων ανθρώπων. Αδειάζουμε από νεανικό ενθουσιασμό, από νέες ιδέες, από ικανότατο ανθρώπινο δυναμικό.

Θεσμικά δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για αυτό όμως.

 

Αναζητώντας όπως είπα κάθε δυνατή ευκαιρία και κάθε συνεργασία προς όφελος του δήμου μπορούμε να ανασχέσουμε την φυγή των νέων ανθρώπων. Δουλεύουμε σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι ουτοπικό να σκεφτόμαστε πως θα μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα όλων των ανθρώπων αλλά μπορούμε να δημιουργήσουμε την προοπτική.

Οι πόροι που κατευθύνονται προς την αυτοδιοίκηση θεωρείτε πως είναι αρκετοί;

Η αλήθεια είναι πως σχεδόν ποτέ οι πόροι δεν είναι αρκετοί και ειδικά σε ένα δήμο όπως ο δικός μας, που δεν έχει τα δικά του πολλά έσοδα. Κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα που βγαίνει είναι ένα θετικό βήμα και εμείς θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε όσα περισσότερα χρήματα μπορούμε για να υλοποιήσουμε επιπλέον έργα που είναι αναγκαία. Το δικό μας πρόβλημα είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών μας.

Είναι σε γνώση των κυβερνήσεων πως πολλοί δήμοι πάσχουν σε αυτό το τομέα. Η κυβέρνηση με κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες προσπαθεί να το αντιμετωπίσει κάτι που θα είναι πολύ σημαντικό αν πραγματοποιηθεί και θα ενδυναμώσει σημαντικά τις υπηρεσίες των δήμων. Επίσης, προσπαθεί η κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει με μια  οριζόντια μορφή σε επίπεδο τεχνικών υπηρεσιών με την συνεργασία της ΕΕΤΑΑ και με ιδιώτες μηχανικούς. Σε κάθε περίπτωση η άποψη μου είναι πως οι δήμοι χρειάζονται μόνιμο προσωπικό για να μπορούν να επιτελέσουν με επιτυχία τον θεσμικό τους ρόλο.

Θέλετε περισσότερες αρμοδιότητες;

Θέλουμε όλες τις αρμοδιότητες αλλά με αντίστοιχους πόρους. Αρμοδιότητες με πόρους θεωρώ πως μπορούμε να τις χειριστούμε καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο φορέα γιατί είμαστε εγγύτερα στον πολίτη, ξέρουμε ακριβώς τις ανάγκες  και τα προβλήματα τα οποία μπορούμε και να αντιμετωπίσουμε με μια αμεσότητα που καμία κυβέρνηση δεν μπορεί.  Αναφορικά με τα έσοδα. Αν για παράδειγμα εκχωρηθεί η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ στους δήμους χωρίς την ενίσχυση του εισπρακτικού μηχανισμού των δήμων, θα πρόκειται για μια παταγώδης αποτυχία. Σε περίπτωση που εξασφαλιστεί αυτός ο μηχανισμός, όσο υπάρχει αυτός ο φόρος, που προσωπικά θα ήθελα να μην υπάρχει αυτός και κανένας άλλος φόρος, θεωρώ ότι είναι και δίκαιο να εισπράττετε από τον δήμο και να αποδίδεται στον δημότη μέσα από δημοτικά έργα.

Παρότι οι πάντες διέρχονται από τον δήμο σας κατευθυνόμενοι σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Αράχοβα και οι Δελφοί, στο δήμο σας δεν στέκονται. Γιατί δήμαρχε;

 

Ο κόσμος δεν σταματάει γιατί δεν γνωρίζει όσα έχουμε να προσφέρουμε. Σε αυτή την χαώδη κατάσταση που συμβαίνει χρόνια δεν δόθηκε η δυνατότητα να αξιοποιηθεί ο πλούτος της περιοχής. Για παράδειγμα στην Αλίαρτο υπάρχουν οι κήποι της Αλιάρτου. Υπάρχει επίσης ο κάμπος της Κοπαϊδας. Στον κάμπο υπάρχει ένα τεράστιο αγροτοβιομηχανικό μουσείο. Είναι οι υποδομές που είχαν φτιάξει οι Άγγλοι που αποξήραναν την λίμνη και οι οποίες είναι ακόμη σε χρήση. Με τα ίδια φράγματα ποτίζουν οι αγρότες στα ίδια γεφύρια περνάνε και όμως δεν το γνωρίζει κανείς. Μέσα στον Αλίαρτο υπάρχουν οι κήποι 160 στρεμμάτων με διατηρητέα κτίρια που όμως όσο και αν φαίνεται απίστευτο δεν ανήκουν στον δήμο. Στην είσοδο είναι το δημαρχείο αλλά οι κήποι δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από εμάς. Διεκδικούμε από την περιφέρεια την χρήση και αξιοποίηση του.

Μέχρι πριν 2 χρόνια δεν ξέραμε σε ποιον ανήκει. Οι Θεσπιές με την ιστορία που έχουν με την εθελοντική θυσία των 700 θεσπιών πριν 2500 χρόνια, ως παράδειγμα διαχρονικό του αρχέτυπου εθελοντισμού, παραμένουν ένα άγνωστο σε πολλούς γεγονός. Στην ελληνική ιστορία καταλαμβάνουν «5 λέξεις» παρόλο που πολέμησαν γενναία και έπεσαν εκεί. Χρόνια προσπαθούμε να το αναδείξουμε και φέτος που είναι η επέτειος των 2500 χρόνων η πανδημία μας χάλασε τα σχέδια να δώσουμε λάμψη στο γεγονός. Ωστόσο όσο μπορούμε θα το αναδείξουμε ως δήμος. Επίσης, δίπλα στις Θεσπιές υπάρχει η ιστορική Άσκρη με την κοιλάδα των Μουσών, τις Ελικωνιάδες Μούσες, τον Ησίοδο που είναι ο δεύτερος ποιητής μετά τον Όμηρο. Υπάρχουν μοναστήρια, ποτάμια και πολλά άλλα. Η δεκαετής ύφεση και ο όγκος εργασίας που υπάρχει με το λίγο προσωπικό αναγκαστικά κάποια πράγματα έμειναν πίσω παρά τη θέληση μας.

Μετά από 2 θητείες δήμαρχε και συνολικά δέκα χρόνια στη διακυβέρνηση θεωρείτε πως δεν μπορούσατε κάτι παραπάνω σε αυτό τον τομέα;

Είναι αλήθεια πως είναι δύσκολο να εξηγήσει ο κάθε εκλεγμένος δήμαρχος την καθημερινότητα του και πόσα θέματα ανακύπτουν. Αυτό που εγώ τονίζω, είναι πως πρώτα σε ένα οικοδόμημα βάζεις γερά θεμέλια και στη συνέχεια σίγουρος για τις αντοχές του ανεβαίνεις ορόφους.

Έχουμε δημιουργήσει καλές υποδομές και μπορούμε πλέον να κοιτάμε ψηλότερα. Συνολικά αντιμετωπίζουμε και άλλα θέματα που δημιουργούνε καθυστερήσεις όπως η γραφειοκρατία, οι χρονοβόρες διαδικασίες χρηματοδοτήσεων και η έλλειψη ευελιξίας. Μέσα σε μνημόνια, κρίσεις, ύφεση και πολλά άλλα που μας στέρησαν την δυνατότητα να κάνουμε περισσότερα σε διάφορους τομείς που θα θέλαμε μεταξύ των οποίων και η τουριστικά ανάδειξη του υπέροχου τόπου μας, δεν σκύψαμε το κεφάλι και παλέψαμε με όλες μας τις δυνάμεις. Δέσμευση πως θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο μας εμπιστεύονται οι δημότες μας. Προσωπικά δεν συμβιβάζομαι εύκολα και πάντα θα διεκδικώ το καλύτερο για τους ανθρώπους και τον τόπο που ζούμε.