Σε ενεργειακό κλοιό η Αγκυρα από ΗΠΑ – Ελλάδα
Η τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας Υψηλού Επιπέδου Στρατηγικού Διαλόγου για Ενεργειακά Θέματα της Δευτέρας επιβεβαίωσε μεταξύ άλλων τη δέσμευση Ελλάδας - ΗΠΑ για ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο παράλληλα με την προώθηση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας.
- Πού βρίσκεται η Ahoo Daryaei; - «Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι»
- Όσα συνέβησαν μέσα στην έπαυλη του Φρανκ Σινάτρα – Τζόγος και κρυφές ερωτικές συναντήσεις
- Νέες ισραηλινές σφαγές σε Βηρυτό και Γάζα που παραπέμπει στην «Αποκάλυψη»
- Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Μήπως είναι πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία του;
Να φέρει όλα τα διαπραγματευτικά «όπλα» της στο τραπέζι προκειμένου να οχυρωθεί απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα επιχειρεί η Αθήνα.
Ενας «ενεργειακός κλοιός» που στήνεται στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και τα Βαλκάνια με επίκεντρο την Ελλάδα, δίνει τη δυνατότητα για τη διπλωματική αξιοποίηση σημαντικών έργων για την οικονομία και ισχυρών διεθνών συμμαχιών, όπως με τις ΗΠΑ.
Ενισχύουν δε και τα μηνύματα προς την Αγκυρα υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης και του διαλόγου, με στόχο να αποφευχθεί ενδεχόμενη έκρηξη.
Η τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας Υψηλού Επιπέδου Στρατηγικού Διαλόγου για Ενεργειακά Θέματα όπου συμμετείχαν ο ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον, ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Μαρκ Μενέζες και από την ελληνική κυβέρνηση ο ΥΦΥΠΕΞ, Κωσταντίνος Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς επιβεβαίωσε μεταξύ άλλων τη δέσμευση Ελλάδας – ΗΠΑ για ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο παράλληλα με την προώθηση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας.
Ο μηχανισμός 3+1
Στην ατζέντα ήταν και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έκφραση της σταθερής υποστήριξης των μερών στον μηχανισμό 3+1 (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ και ΗΠΑ) αλλά και για το ευρύτερο σχήμα του Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο.
Επαναβεβαιώθηκε επίσης η υποστήριξη σε έργα υποδομής όπως ο EastMed. Ενα σχέδιο που συζητήθηκε και κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ και πηγές τονίζουν ότι κλειδί στις εξελίξεις να παραμένει η στάση της Ιταλίας, ή ακόμα και ενδεχόμενο άνοιγμα του σχήματος προς την πλευρά της Αιγύπτου.
Σημαντικές και οι θετικές αναφορές Φάνον στην ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος του αγωγού TAP, στη συνέχιση της κατασκευής του αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), στην επίτευξη προόδου στο έργο της πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης και της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της Καβάλας, καθώς, επίσης, και στη διασύνδεση Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, ενώ Αθήνα και Ουάσιγκτον δήλωσαν την ικανοποίησή τους και για την κοινοπραξία ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ για έρευνα και εκμετάλλευση δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Το σύνολο των έργων στα οποία αναφέρθηκαν παραπέμπουν σε έναν πολυεπίπεδο «ενεργειακό κλοιό», διεθνών συνεργασιών, που επιχειρεί να ενισχύσει τη διπλωματική θέση της Ελλάδας απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα από την Κρήτη μέχρι τα Βαλκάνια.
Διπλωματικές πηγές τονίζουν ως μήνυμα και στην Τουρκία την αναφορά στην κοινή δήλωση που ακολούθησε την τηλεδιάσκεψη στην ανάγκη «όλα τα κράτη της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου να διεξάγουν τις δραστηριότητές τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, όπως αποτυπώνεται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982».
Και η κυπριακή πλευρά
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με δηλώσεις του στρέφει τα πυρά του εναντίον της απραξίας της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.
«Αντί να είστε υποκείμενα εκβιασμού από τον Ερντογάν, αντιδράστε ενισχύοντας τα ελληνικά και κυπριακά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά», είπε ο Αναστασιάδης στον Υπατο Αρμοστή της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ εκτόξευσε πυρά και εναντίον του Βερολίνου και τα συμφέροντα που το συνδέουν με την Τουρκία διερωτώμενος αν «αναλογίστηκε ποτέ η Γερμανία τι εκτρέφει».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις