Σκληρό «ροκ» για το ν/σ για τις διαδηλώσεις – «Να αποσυρθεί τώρα» ζητά η αντιπολίτευση
Η κυβέρνηση επιμένει για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις – «Όχι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25 – «Ίσως» από ΚΙΝΑΛ
Σε «πολεμικό» πεδίο με έντονα ιδεολογικά χαρακτηριστικά εξελίσσεται η δημόσια και η κοινοβουλευτική συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τον περιορισμό των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων που συζητείται στη Βουλή με τίτλο «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις».
Κατά τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης οι αστυνομικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να απαγορεύσουν μία δημόσια συνάθροιση, με όσους παραβιάζουν την απόφαση αυτή να κινδυνεύουν με έναν χρόνο φυλάκιση. Δύο χρόνια φυλάκιση προβλέπει το νομοσχέδιο για όσους προσπαθήσουν να διαταράξουν τον ειρηνικό χαρακτήρα της διαδήλωσης και για όσους προχωρούν σε βίαιες πράξεις.
Από τη μια μεριά, η κυβέρνηση διακηρύττει ότι στόχος της δεν είναι να περιορίσει το δικαίωμα στη διαδήλωση, αλλά θέλει να προστατεύσει την εμπορική κίνηση στο κέντρο της Αθήνας.
Απέναντί της η κυβέρνηση έχει την εξ αριστερών αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25), η οποία κάνει λόγο για «χουντικό» νομοσχέδιο που προσπαθεί να ελέγξει μια ενδεχόμενη κοινωνική έκρηξη λόγω της οικονομικής κρίσης. Έντονες αντιδράσεις υπάρχουν και από συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς.
Η Νέα Δημοκρατία έχει σκοπό να περάσει και να εφαρμοστεί κανονικά το νομοσχέδιο, αν και επιχειρεί να κερδίσει και τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, αποδεχόμενη τυχόν τροποποιήσεις.
Εξάλλου, το νομοσχέδιο έχει ήδη υπερψηφιστεί επί της αρχής από την πλειοψηφία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. Ερωτηματικά δημιουργούνται για τη στάση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο μοιάζει να αμφιταλαντεύεται: αφενός είναι υπέρ της θέσπισης κανόνων για τις διαδηλώσεις, από την άλλη ζητά να γίνουν ορισμένες καίριες αλλαγές στο νομοσχέδιο για να υπερψηφίσει.
Αμετακίνητη η ΝΔ – Ποιες προτάσεις του ΚΙΝΑΛ είναι πρόθυμη να δεχτεί
Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να κάνει πίσω για το ν/σ για τις διαδηλώσεις. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «ο νόμος που θα ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις θα εφαρμοστεί».
Αναφερόμενος μάλιστα στην υποχρέωση – όπως είπε – της αστυνομίας να ρυθμίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, είπε ότι είναι ανοιχτός στην πρόταση «να βάλουμε δίπλα στην αστυνομία τον πρόεδρο των πρωτοδικών, τον εισαγγελέα».
Απαντώντας στην κριτική του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ για αντιγραφή χουντικών διατάξεων, είπε ότι «μέχρι σήμερα, αυτό που ισχύει είναι χουντικοί νόμοι και βασιλικά διατάγματα, που κι εσείς (με αυτά) απαγορεύατε συγκεντρώσεις».
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε «κατηγορηματικά ναι» ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει αλλαγές στο νομοσχέδιο προκειμένου να συμπλεύσει με το ΚΙΝΑΛ στη βουλή.
«Κατηγορηματικά ναι, μπορούν να γίνουν αλλαγές. Θέλουμε να έχουμε αρμονική σύζευξη του συνέρχεσθαι αλλά και να μην καταπατώνται τα δικαιώματα των πολλών. Κάθε σκέψη και ιδέα προς σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενη» τόνισε ο κ. Πέτσας.
Ο Στέλιος Πέτσας επανέλαβε την επιχειρηματολογία που αναπτύσσει η κυβέρνηση για ψήφιση του νομοσχεδίου και υποστήριξε ότι στόχος του είναι «να βάλει τέλος στο χάος που δημιουργείται αναστατώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών. Και δυστυχώς για πολλά χρόνια ζήσαμε κάτοικοι, επισκέπτες και επαγγελματίες αυτό το χάος που προκαλείται από κινητοποιήσεις μικρών ομάδων, τις συγκεντρώσεις και τις αντισυγκεντρώσεις ακραίων ομάδων, που ταλαιπωρούν τους πολίτες και παραλύουν την οικονομική δραστηριότητα στο κέντρο της πόλης».
Συμπλήρωσε δε ότι «σε κάθε περίπτωση, το δικαίωμα στη δημόσια συνάθροιση και τη διαμαρτυρία είναι αδιαμφισβήτητο και προστατεύεται. Πρέπει, όμως, να προστατεύονται και τα δικαιώματα των πολλών.
Δεν παρέλειψε δε, να αναφέρει ότι «ενσωματώνει βασικές προτάσεις της πρότασης νόμου που είχε παρουσιάσει το 2012 ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ύστερα από εργασία Επιτροπής στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων οι καθηγητές κ.κ. Αλιβιζάτος και Μανιτάκης.
ΣΥΡΙΖΑ: Αντίγραφου του χουντικού διατάγματος
Στην τοποθέτησή του στην κοινοβουλευτική επιτροπή, ο Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι το νομοσχέδιο είναι αντιγραφή του χουντικού διατάγματος του 1971.
«Το νομοσχέδιο που σήμερα έρχεται προς συζήτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ίδιο και χειρότερο με τα νομοθετικά διατάγματα της χούντας, απλώς διαφέρει στη γλώσσα. Εκείνα ήταν γραμμένα σε καθαρεύουσα, ενώ τα σχέδιο της κυβέρνησης είναι διατυπωμένο στη δημοτική», είπε χαρακτηριστικά.
Από τη μεριά του, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε: «Το μεγάλο πολιτικό ερώτημα είναι γιατί επιλέγετε να φέρετε αυτό το σχέδιο νόμου, πέρα από τους ιδεολογικούς λόγους συσπείρωσης. Ο κύριος λόγος είναι ότι κάτι φοβάστε. Φοβάστε την κοινωνική έκρηξη που είναι προ των πυλών. Και θέλετε να δώσετε ένα νομιμοφανές πρόσχημα για το κατασταλτικό όργιο που ετοιμάζετε».
Επιφυλάσσεται το ΚΙΝΑΛ
Ως προς τη στάση του ΚΙΝΑΛ, ο Παύλος Χρηστίδης δήλωσε σήμερα μιλώντας στο MEGA ότι το νομοσχέδιο όπως κατατέθηκε στη βουλή δεν μπορεί να ψηφιστεί από το κόμμα του.
Αν και ο κ. Χρηστίδης τάχθηκε υπέρ της επιβολής κανόνων για τις συγκεντρώσεις και τις πορείες εντούτοις πρόσθεσε πως «έτσι όπως η ΝΔ φέρνει αυτό το νομοσχέδιο, εμείς δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε. Υπάρχει παντελής έλλειψη οποιασδήποτε δικαστικής-εισαγγελικής αρχής στον τρόπο που αποφασίζεται ή διαλύεται μια πορεία. Υπάρχουν σημαντικά θέματα που αφορούν τη χρήση των χημικών στις πορείες που περιλαμβάνονταν στην πρόταση του κ. Καμίνη το 2012. Παράλληλα μια σειρά συνταγματολόγων- όλων των πολιτικών προτιμήσεων-έχουν εκδηλώσει και αυτοί μια σειρά προβληματισμών για τις ασάφειες του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Όπως κατατέθηκε, το νομοσχέδιο για τις πορείες είναι ψευδεπίγραφο στον τίτλο, προβληματικό στο περιεχόμενο».
Συμπλήρωσε δε ότι «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στη δεκαετία του ΄60 όταν η αστυνομία μπορούσε να μπει και να διαλύσει οποιαδήποτε συνάθροιση 2-3 ανθρώπων χωρίς αιτιολογία και με βία. Αυτό δεν θα περάσει. Αυτή είναι η θέση του Κινήματος Αλλαγής και των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας».
Μάλιστα επέπληξε τη ΝΔ ότι επιδιώκει «να αλώσει ιδεοληπτικά μια σειρά καίριων ζητημάτων δημοκρατίας».
Σημειώνεται ότι ως χθες το ΚΙΝΑΛ τηρούσε στάση αναμονής –καθώς το νομοθέτημα της κυβέρνησης δανείζεται στοιχεία από τις προτάσεις Καμίνη ως πρώην δημάρχου της Αθήνας.
Συγκεντρώσεις ΚΚΕ για το νομοσχέδιο
Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις πραγματοποίησαν το βράδυ της Πέμπτης μέλη του ΚΚΕ, με σύνθημα «Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο – έκτρωμα για τις διαδηλώσεις».
Σε δήλωση που έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από τη μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πλατεία Συντάγματος, τόνισε:
«Σε αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο δε χωράνε βελτιώσεις ούτε διορθώσεις. Η μόνη λύση είναι να αποσυρθεί, εδώ και τώρα, αυτό το αντιδραστικό τερατούργημα. Σε κάθε περίπτωση, στους δρόμους του αγώνα θα κριθεί το δίκιο».
Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του καλεί «σε μαζικό λαϊκό ξεσηκωμό για να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που προσπαθεί να «βάλει στο γύψο» το δικαίωμα στην εργατική λαϊκή κινητοποίηση, για το οποίο χύθηκαν ποταμοί αίματος.
Περιστολή συνταγματικού δικαιώματος
Στην ανακοίνωσή του το Μέρα25 υποστηρίζει ότι: «Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου η κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη και του «guest star» της Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επιχειρεί μια βάναυση περιστολή του συνταγματικού δικαιώματος στη συνάθροιση και τη διαμαρτυρία».
«Βάσει του νομοθετήματος αυτού, οι διαδηλώσεις θα λαμβάνουν χώρα μόνο με την άδεια της αστυνομίας, θα μπορούν να περιορίζονται ή και διαλύονται από αυτήν, ενώ εισάγεται η προσωπική αστική και ποινική ευθύνη για τον καταγεγραμμένο ως οργανωτή της συνάθροισης (συγκέντρωσης, πορείας, εκδήλωση διαμαρτυρίας). Δημιουργείται λοιπόν ένα πλαίσιο όπου ο ουσιαστικός διοργανωτής, εφόσον έχει το προνόμιο της αδειοδότησης, του περιορισμού και της διάλυσης μιας συγκέντρωσης, καθίσταται η αστυνομία, με ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί, από “ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής” ή προβοκάτσια, να βαραίνει προσωπικά αυτόν».
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Αντισυστημισμός, ο νέος κίνδυνος
- Τι είναι τα ηλεκτρικά δίκτυα UHV και πως η Κίνα έγινε υπερδύναμη σε αυτά
- Αμαλιάδα: «Την εγγονούλα μου την πήραν από τα χέρια της μαυρισμένη», λέει η γιαγιά του παιδού που σώθηκε
- ΚΚΕ: Τίμησε τον Κώστα Βάρναλη με μια μεγάλη εκδήλωση-συναυλία
- Αμαλιάδα: «Οι δικοί της με ρωτούσαν αν έκανε κακό στο παιδί», αποκαλύπτει η νονά του 2ου παιδιού της Ειρήνης
- Έρχεται η… Legoland του Minecraft