«Φρένο» της Κίνας στη μετανάστευση κατοίκων του Χονγκ Κονγκ στη Βρετανία
Ο Κινέζος πρέσβης δηλώνει ότι η Βρετανία συχνά παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία, ενώ ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών αναγνωρίζει ότι δεν είναι σε θέση να εξαναγκάσουν το Πεκίνο να επιτρέψει σε πολίτες του την έξοδο από τη χώρα
Κανένα δικαίωμα δεν έχει η Βρετανία να παραχωρήσει άδεια διαμονής σε πολίτες του Χονγκ Κονγκ που θέλουν να δραπετεύσουν από την πόλη μετά την ψήφιση του νόμου εθνικής ασφάλειας, τονίζει η Κίνα, ενώ δεσμεύτηκε να λάβει «ανάλογα μέτρα» για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Αυτή η δήλωση της κινεζικής πρεσβείας στη Βρετανία φτάνει αφού ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε να προσφέρει άδεια παραμονής σχεδόν σε 3 εκατομμύρια κατοίκους της πρώην βρετανικής αποικίας, οι οποίοι θεωρούνται Βρετανοί ομογενείς.
Ο υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας, Ντομινίκ Ραάμπ, έχει αναγνωρίσει ότι η χώρα του δεν μπορεί να κάνει πολλά για να πιέσει την Κίνα, σε περίπτωση που αποφασίσει πράγματι να εμποδίσει την μετανάστευση κατοίκων του Χονγκ Κονγκ στη Βρετανία.
«Ανεύθυνη και αδικαιολόγητη η βρετανική κριτική»
Ο Κινέζος πρέσβης, Λιου Σιαόμινγκ, δήλωσε την Πέμπτη ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε παραβίαση των συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών, ενώ αποκάλεσε την κριτική της Βρετανίας προς το νέο νόμο εθνικής ασφάλειας «ανεύθυνη και αδικαιολόγητη».
Είναι «ξεκάθαρο ότι όλοι οι συμπατριώτες μας που ζουν στο Χονγκ Κονγκ είναι κινεζικής εθνικότητας, ακόμη και αν διαθέτουν διαβατήριο των Βρετανικών Εξαρτημένων Εδαφών, είτε διαβατήριο Βρετανών ομογενών», σημείωσε.
«Αν η βρετανική πλευρά προχωρήσει σε μονομερείς αλλαγές των καθιερωμένων διαδικασιών, θα δημιουργήσει ρήγματα στην ίδια τη θέση και τις δεσμεύσεις της, αλλά και στη διεθνή νομοθεσία».
«Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτό και διατηρούμε το δικαίωμα να προχωρήσουμε σε ανάλογα μέτρα», προειδοποίησε σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της πρεσβείας την Πέμτπη. «Η Βρετανία δεν έχει κανένα κυριαρχικό δικαίωμα, δικαιοδοσία ή δικαίωμα «εποπτείας» στο Χονγκ Κονγκ».
Χθες Τετάρτη, σχεδόν 400 πολίτες συνελήφθησαν στο Χονγκ Κονγκ, στο πλαίσιο των μαζικών διαδηλώσεων εναντίον της νέας νομοθεσίας. Οι επικριτές του νέου νόμου εθνικής ασφάλειας τονίζουν ότι προσφέρει στην Κίνα σαρωτικές εξουσίες και αμφισβητεί το ημι-αυτόνομο στάτους της περιοχής.
Και η Αυστραλία προτίθεται να δεχτεί μετανάστες
Εκτός της Βρετανίας, την πρόθεση να προσφέρει καταφύγιο στους πολίτες του Χονγκ Κονγκ έχει εκφράσει και η Αυστραλία. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Σκοτ Μόρισον, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του επεξεργάζεται σχετικό σχέδιο, χωρίς ακόμη να έχουν τελειοποιήσει τις λεπτομέρειές του, μεταξύ των οποίων και το κατά πόσον σκοπεύουν να παραχωρήσουν άδεια μόνιμης παραμονής στην Αυστραλία.
Την Τετάρτη, ο Ραάμπ παραδέχτηκε ότι η Βρετανία δεν μπορεί να κάνει και πολλά για να πιέσει την Κίνα να αποδεχτεί την υπόσχεση της κυβέρνησης για βίζα.
Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Εντέλει, αν πραγματοποιήσουν αυτή την απειλή, δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά για να τους αναγκάσουμε να το επιτρέψουν».
«Υπάρχει πρόβλημα σε ό,τι αφορά τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και σε ό,τι αφορά τη δέσμευση της Κίνας προς το Ηνωμένο Βασίλειο το 1984», συνέχισε.
«Υπάρχουν και άλλοι μοχλοί πίεσης προς την Κίνα»
«Δε θα ήθελα να φανώ αφελής: Πιστεύω πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Όμως πιστεύω πράγματι ότι η Κίνα, ως ένα αναδυόμενο ηγετικό μέλος της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να δώσει σημασία στη φήμη της – πράγμα που εμφανώς δεν κάνει επαρκώς… Υπάρχουν διπλωματικοί μοχλοί πίεσης, υπάρχουν άλλες μέθοδοι που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για να πείσουμε την Κίνα να μην εφαρμόσει πλήρως το νόμο εθνικής ασφάλειας αλλά και ορισμένα από τα αντίποινα που αναφέρθηκαν».
«Όμως εντέλει θα πρέπει να είμαστε ειλικρινής στο ότι δεν είμαστε σε θέση να εξαναγκάσουμε την Κίνα να επιτρέψει στους Βρετανούς ομογενείς να έρθουν στη Βρετανία».
Η κυβέρνηση της Βρετανίας πιστεύει ότι η νέα νομοθεσία εθνικής ασφάλειας παραβιάζει τη Σινο-Βρετανική κοινή δήλωση, η οποία είχε ως στόχο την εξομάλυνση της μετάβασης όταν η Βρετανία παραχώρησε στην Κίνα την πρώην αποικία της, το 1997.
Ως εκ τούτου, ο Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε να αλλάξει τη μεταναστευτική νομοθεσία για να επιτρέψει στους έχοντες διαβατήρια Βρετανού ομογενούς να διαμένουν στη Βρετανία, και εντέλει να είναι σε θέση να υποβάλουν αίτηση πολιτογράφησης.
Μέχρι τον Φεβρουάριο, υπολογιζόταν ότι στο Χονγκ Κονγκ κατοικούσαν σχεδόν 350,000 έχοντες διαβατήριο Βρετανού ομογενούς, ενώ υπολογίζεται ότι συνολικά οι Βρετανοί ομογενείς της πόλης είναι περίπου 2,9 εκατομμύρια.
Ο Ραάμπ δήλωσε ότι δεν υπάρχει τρόπος να εκτιμηθεί ο αριθμός των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ που θα επιλέξουν να μεταβούν στη Βρετανία, αν τους δοθεί η δυνατότητα, όμως πιστεύει ότι αρκετοί θα επιλέξουν να παραμείνουν, ενώ άλλοι θα προτιμήσουν να μετακινηθούν προς άλλες χώρες.
Πηγή: www.theguardian.com
- Ολυμπιακός: Το συγκλονιστικό βίντεο για την συλλεκτική Κάρτα Φιλάθλου των 100 ετών
- Αμφιλοχία: Μυστήριο με τη «βουτιά» θανάτου του 27χρονου ποδοσφαιριστή
- Δήμος Αθηναίων: Τι έδειξε η Μελέτη Φέρουσας Τουριστικής Ικανότητας
- Ισραήλ: Πέθανε μια πρώην όμηρος από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου
- Μαγικά Χριστούγεννα στον Άλιμο
- Εξερεύνηση, σεξουαλικότητα, διαφθορά: Ο έρωτας στον ρωσικό κινηματογράφο