Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Σοκ : Έρευνα εις βάρος 118 στρατιωτών για βιασμούς ανηλίκων στην Κολομβία

Σοκ : Έρευνα εις βάρος 118 στρατιωτών για βιασμούς ανηλίκων στην Κολομβία

Ο Κολομβιανός στρατηγός δήλωσε ότι ο στρατός της χώρας δεν έχει «καμία ανοχή» απέναντι στους βιαστές

Έρευνες εις βάρος τουλάχιστον 118 μελών του κολομβιανού στρατού έχουν διενεργηθεί από το 2016, έπειτα από καταγγελίες για εμπλοκή τους σε βιασμούς ανηλίκων, δήλωσε ο αρχηγός του στρατού, εν μέσω περαιτέρω διαμαρτυριών αναφορικά με σεξουαλική βία των στρατιωτών εις βάρος νεαρών κοριτσιών.

Από τους 118 στρατιώτες και αξιωματούχους του στρατού, οι 45 αποπέμφθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι 73 αντιμετωπίζουν ποινική και πειθαρχική έρευνα από τον γενικό εισαγγελέα και τον δημόσιο κατήγορο, δήλωσε ο στρατηγός Εντουάρντο Ζαπατέιρο σε συνέντευξη τύπου μέσω βίντεο.

Ο στρατός δεν έχει «καμία ανοχή» απέναντι στη σεξουαλική κακοποίηση εντός των βαθμίδων του, τόνισε ο Ζαπατέιρο, αναφερόμενος σε στοιχεία των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Φρικιαστικές καταγγελίες

Επτά στρατιώτες συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, κατηγορούμενοι για τον ομαδικό βιασμό ενός ιθαγενούς κοριτσιού στην επαρχία Ρισαράλντα. Και οι επτά άνδρες, όπως επίσης και τρεις ανώτεροί τους απολύθηκαν, ενώ δύο υψηλόβαθμα στελέχη μετατέθηκαν.

Άλλο ένα περιστατικό, αυτή τη φορά ενός νεαρού κοριτσιού που φέρεται να κακοποιήθηκε σεξουαλικά από πολυάριθμους στρατιώτες ενώ κρατούνταν σε στρατόπεδο στη ζούγκλα της επαρχίας Γουαβιάρε επί αρκετές ημέρες, χωρίς φαγητό ή νερό, ήρθε στο φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο.

Ο Ζαπατέιρο αρνήθηκε οποιαδήποτε συστηματική προσπάθεια προστασίας των στρατιωτών που εμπλέκονται σε πράξεις σεξουαλικής βίας κατά ανηλίκων, ενώ δήλωσε ότι όλοι οι στρατιώτες λαμβάνουν εκπαίδευση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Κανένας Κολομβιανός στρατιώτης δεν εκπαιδεύεται από τους θεσμούς να επιτίθεται στα ανθρώπινα δικαιώματα αγοριών, κοριτσιών ή εφήβων», τόνισε.

«Δεν θα ανεχτώ κανενός είδους συμπεριφορά που να απέχει από τις ηθικές αρχές και αξίες και τις καλές πρακτικές», δήλωσε ο Ζαπατέιρο. «Δεν υπάρχουν δεύτερες ευκαιρίες».

Ο στρατηγός δεν διευκρίνισε σε πόσες περιπτώσεις ενεπλάκησαν οι 118 στρατιωτικοί, ούτε μίλησε για τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών στρατιωτών που δημοσιοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Ο κολομβιανός στρατός μετρά 240,000 μέλη, ενώ ηγείται της μάχης που δίνει η κυβέρνηση εναντίον αριστερών ανταρτών και εγκληματικών οργανώσεων που διοικούνται από πρώην στελέχη ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Ο στρατός κατηγορείται από καιρό από θύματα και οργανώσεις για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια των εσωτερικών συγκρούσεων που μαστίζουν την Κολομβία εδώ και περισσότερες από πέντε δεκαετίες.

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

«Τρομάζει» η Team USA, διέλυσε τους Σέρβους σε φιλικό (79-105)

Παίζοντας όσο χρειάστηκε, η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ επιβλήθηκε εύκολα της Σερβίας με 105-79 σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024