Σχοινάς: Σε ρευστότητα το ευρύτερο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων
Στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, στη δημιουργία του ταμείου ανάκαμψης και στον τρόπο αντιμετώπισης ενός δεύτερου κύματος lockdown λόγω του κοροναϊού αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς
- Στραμμένες στη διαμόρφωση της πολιτικής Τραμπ οι αγορές - Αναμένεται άνοδος μετοχών, δολαρίου και χρυσού
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής
- Οι βουτηχτάδες και τα έθιμα που αναβιώνουν ανά την Ελλάδα ανήμερα των Θεοφανείων
- Διανυκτέρευση σε υποβρύχιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου προσφέρει το Ναυτικό Μουσείο του Ουισκόνσιν
Στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, στη δημιουργία του ταμείου ανάκαμψης και στον τρόπο αντιμετώπισης ενός δεύτερου κύματος lockdown λόγω του κοροναϊού αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου στην Πάτρα.
Σε ρευστότητα το ευρύτερο πλαίσιο ευρωτουρκικών σχέσεων
Ειδικότερα, όσον αφορά στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, είπε ότι το ευρύτερο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι σε μία ρευστότητα και όχι με την υπευθυνότητα της Ευρώπης, ενώ τα όρια αυτής της ρευστότητας πρέπει να γίνουν σαφή και να γίνουν σαφέστατες οι κατευθύνσεις του αύριο.
«Το πώς θα ζήσουμε μαζί, πώς μπορούμε να διαχειριστούμε θέματα, όπως το μεταναστευτικό και η αντιτρομοκρατική συνεργασία, πώς θα ζήσουμε στο περιφερειακό περίγραμμα που ακουμπάει την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη τη βόρειο Αφρική, καθώς και ποιες δυνατότητες θα έχει η Τουρκία σε βάθος χρόνου, ώστε να διατηρήσει μία προενταξιακή προοπτική και πόσο συμβατή θα είναι αυτή η προοπτική με δράσεις όπως οι παράνομες γεωτρήσεις και η Αγία Σοφία».
Σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη, είπε ότι «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, όπου το πιο πιθανό σενάριο δεν είναι τόσο η κλιμάκωση, όσο αυτή η παγιοποίηση μιας εμφύλιας σύγκρουσης, η οποία σε βάθος χρόνου απειλεί τα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης». Όπως εξήγησε «τα απειλεί, γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ως Ευρώπη ένα αξιόπιστο συνομιλητή, διότι με τη Λιβύη πρέπει οπωσδήποτε να ρυθμίσουμε θέματα, όχι μόνο ασφαλείας, άλλα θέματα αιχμής, όπως το μεταναστευτικό».
Το ταμείο ανάκαμψης
Όσον αφορά στη δημιουργία του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, την προσδιόρισε μετά την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Ελπίζουμε μέσα στον Ιούλιο, και όλοι πιστεύουμε ότι θα τελειώσει εκεί, έτσι ώστε να κλείσει αυτό το ζήτημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα γίνεται».
Μιλώντας για τον χρόνο εκταμίευσης χρημάτων προς την Ελλάδα, εκτίμησε ότι «οι πρώτες εκταμιεύσεις μπορεί να γίνουν προς το τέλος του χρόνου».
Δεύτερο lockdown
Σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα lockdown λόγω του κοροναϊού, είπε ότι «δύσκολα ένα δεύτερο κύμα, αν υπάρξει, θα έχει την ίδια ένταση με το πρώτο, και πιστεύω ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα μας βρει πολύ πιο καλά προετοιμασμένους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις