Το χτίσιμο του ΕΣΥ
Το ΕΣΥ, το ΚΙΝΑΛ και η επέτειος
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Ωραίο είναι αυτό που αποφάσισε το ΚΙΝΑΛ, έπειτα από εισήγηση της προέδρου Φώφης: να αφιερώσει την επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη στο ΕΣΥ, που ήταν φυσικά ένα έργο ΠΑΣΟΚ. Η αφιέρωση αυτή θα δώσει την ευκαιρία σε παραμένοντες στον χώρο οπαδούς και φίλους, αλλά και σε εκείνους που έχουν από καιρό αναχωρήσει για άλλη γη και άλλα μέρη, να θυμηθούν ότι η σύγχρονη Ελλάδα χτίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και τον ηγέτη του, Ανδρέα Παπανδρέου. Οτι μέχρι το ’81 ήμασταν μια τριτοκοσμική χώρα, στην οποία οι μισοί μετείχαν της εξουσίας και οι άλλοι μισοί, οι ηττημένοι του Εμφυλίου, τους κοιτούσαν από μακριά, με απελπισία και πίκρα που δεν μπορούσαν και αυτοί να πάρουν μέρος στη χαρά. Οτι πριν από την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία οι θεσμοί της χώρας έμοιαζαν με λάστιχο, ανοιγόκλειναν κατά τα «θέλω» της Δεξιάς, και η Δημοκρατία ήταν σε μόνιμη αναπηρία. Μην τα επαναλαμβάνω, δεν θέλω να γίνομαι κουραστικός, να επιμένω κάθε τόσο στα αυτονόητα και γνωστά τοις πάσι.
Ευκαιρίας δοθείσης, να υπενθυμίσω ότι το «χτίσιμο» του Εθνικού Συστήματος Υγείας το ξεκίνησε ο Παρασκευάς Αυγερινός, και πάνω στο δικό του έργο κινήθηκε ο Γιώργος Γεννηματάς που τον διαδέχθηκε στο υπουργείο Υγείας…
Αυτογκόλ
Κοίτα να δεις τι μαθαίνει κανείς διαβάζοντας τα sites που αποθεώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ και θυμιατίζουν σε 24ωρη βάση τον θεό Αλέξη και τους «δραστήριους» συνεργάτες του. Στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) θα κληθεί, λέει (το διάβασα σε κάποιο από αυτά, πιθανώς του Κωστάκη, του έγκριτου, Βαξεβάνη), να δώσει εξηγήσεις η ελληνική κυβέρνηση, έπειτα από καταγγελίες της «πράσινης» ολλανδέζας ευρωβουλευτού Τινέκε Στρικ, για τη δολοφονία μετανάστη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο κατά τα γεγονότα του περασμένου Μάρτιου.
Η κυρία Στρικ μας κάνει μια έκπτωση εν προκειμένω διότι, όπως θα ενθυμείσθε, κατά τον Ερντογάν οι δικοί μας είχαν σκοτώσει 4-5 μετανάστες στα σύνορα, ο δε ΣΥΡΙΖΑ άφηνε να εννοηθεί σε κάποια φάση πως ο αριθμός των νεκρών ήταν μεταξύ ενός και τριών, και εν συνεχεία γενικώς και αορίστως ότι πέφτουν πυροβολισμοί σε ευθεία βολή, κι άλλα τέτοια ωραία.
Την άλλη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί αυτή η σεμνή τελετή ενώπιον της Επιτροπής LIBE (την προσεχή Δευτέρα συγκεκριμένα), και προσωπικά θα ήθελα να γνωρίζω πόσοι εκ των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα την τιμήσουν με την… παρουσία τους!
Το γεφύρι και η γραφειοκρατία
Τελικά δεν ήταν τόσο θέμα του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος η προστασία του γεφυριού στη Νέδα, και η εν γένει προστασία του απαράμιλλου κάλλους φυσικού τοπίου της περιοχής. Οπως με ενημέρωσε η καταγόμενη από την περιοχή, που βρίσκεται στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Ηλείας, Φωτεινή Πιπιλή, το υπουργείο είναι πρόθυμο να προχωρήσει στις αναγκαίες ρυθμίσεις για την προστασία της περιοχής (και του γεφυριού…), άλλα αυτό εξαρτάται πρωτίστως από τις περιφέρειες. Και εδώ είναι, όπως φαίνεται, και το πρόβλημα, διότι η περιοχή ανήκει σε δύο… διαφορετικές περιφέρειες! Ο μεν Νομός Αρκαδίας ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο δε Νομός Ηλείας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Και στη μέση το αδηφάγο τέρας της γραφειοκρατίας, το οποίο απειλεί να τα καταβροχθίσει όλα. Και δεν ζει και εκείνο το παλικάρι, ο Ηρακλής, που έκοβε παλιά βόλτες στην περιοχή, να του κοπανήσει δυο ροπαλιές, να το τσακίσει το θηρίο, να σωθεί και το γεφύρι της Πιπιλή!
Αναπάντητα ερωτήματα
Τρελαίνομαι για καβγάδες. Και δη δημόσιους. Καβγάδες σοβαρούς όμως, τεκμηριωμένους. Οχι ξεκατινιάσματα. Αυτά μπορεί να τέρπουν άλλους, όχι εμένα. Για παράδειγμα, παρακολουθώ με έντονο ενδιαφέρον τον «καβγά» ανάμεσα στον αγαπημένο Στέφανο Μάνο (από τα πιο «φωτεινά» μυαλά της μεταπολιτευτικής Ελλάδας) και την Ακαδημία των Αθηνών. Αφορμή αποτέλεσε άρθρο του κ. Μάνου με το οποίο ζητούσε η Ακαδημία των Αθηνών, που σε έξι χρόνια κλείνει έναν αιώνα ζωής, να… ξεκουνήσει και να αποτελέσει αυτό που ο ιδρυτικός της νόμος επιτάσσει: να γίνει ταγός του πνευματικού και επιστημονικού κόσμου της χώρας. Στο άρθρο του στα «ΝΕΑ» αποκάλυψε κάτι που αγνοούσαμε οι πολλοί: ότι προ 80 ετών η Ακαδημία ξεκίνησε τη σύνταξη του ιστορικού λεξικού της νέας ελληνικής γλώσσας. 80 χρόνια μετά έχουν αναλυθεί μόλις τα τέσσερα πρώτα γράμματα της αλφαβήτου!
Τριακόσια χρόνια θα χρειαστούν με αυτούς τους ρυθμούς αποφαίνεται, καθ’ υπερβολήν ίσως ο Μάνος, προκειμένου να ολοκληρωθεί το λεξικό.
Η Ακαδημία αισθάνθηκε την ανάγκη να υπερασπιστεί το έργο της, άλλα νομίζω ότι το βασικό ρώτημα που έθεσε ο κ. Μάνος δεν απαντήθηκε επί της ουσίας, και ως εκ τούτου παραμένει: «Δεν πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους αξιολόγηση της Ακαδημίας; Τι κοστίζει στους φορολογούμενους; Και τι ακριβώς προσφέρει;».
Εκτιμώ ότι τα αναπάντητα ερωτήματα, τα οποία ούτως ή άλλως θα θέσει εκ νέου σε ανταπαντητική επιστολή του ο Μάνος (την οποία, σημειωτέον, αναμένουμε πώς και πώς εδώ στα «ΝΕΑ»), θα τύχουν επιτέλους απαντήσεων. Αυτοί οι 40 που αποτελούν τα μέλη της Ακαδημίας των Αθηνών και που θεωρούνται η creme de la creme της διανόησης της χώρας, είναι η ώρα να αποδείξουν ότι μετέχουν ενός ζώντος οργανισμού, και δεν είναι ψηφίδες σε ένα μαυσωλείο…
Περί εκλογών
Τον είχα χάσει τον Νικήτα (Κακλαμάνη), τον βρήκα χθες, μέσω κάτι δηλώσεών του (στον Real Fm), και αν το επισημαίνω ως γεγονός είναι γιατί… συμφωνώ με τις απόψεις του. Πράγμα σπάνιο σε ό,τι με αφορά, άλλα συμβαίνει. Και εν προκειμένω συμβαίνει με τις απόψεις του Νικήτα για το αν ο Κυριάκος πρέπει ή όχι να πάει σε πρόωρες εκλογές. Ο Νικήτας διαφωνεί. Θεωρεί πως είναι λάθος οι εκλογές. Και έχει και σκεπτικό για τη διαφωνία του. Είπε σχετικά: «(…) νομίζω ότι τελικά δεν θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό το λάθος και λόγω ιδιοσυγκρασίας, αλλά και διότι αυτή τη στιγμή οι εκλογές όχι μόνο δεν θα βοηθούσαν στο κομμάτι της οικονομικής ανάκαμψης, πιστεύω ότι θα γινόταν το ανάποδο. Χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών, μιλάμε για εκλογές κάπου τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου και διπλές κατά πάσα πιθανότητα».
Συνδέει τη διαφωνία του δε με την πιθανή έξαρση του κορωνοϊού το φθινόπωρο: «(…) Ελπίζω και εύχομαι το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού να είναι όπως αυτό τεκμηριώνεται ιστορικά, που είναι πάντα ηπιότερο από το πρώτο. Την εποχή εκείνη ξεκινά η εποχική γρίπη, όπου πολλά από τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης είναι σχεδόν τα ίδια με τα συμπτώματα του κορωνοϊού, η τυχόν δε ταυτόχρονη νόσηση ενός ατόμου από κορωνοϊό και από εποχική γρίπη κάνει το μείγμα εκρηκτικό, με πολύ κακή την έκβαση… Αρα εκλογές με αυτές τις προϋποθέσεις θεωρώ ότι είναι λάθος και εκτιμώ ότι δεν θα κάνει ο Πρωθυπουργός».
Εγώ λέω να το βάλουμε στο «Πάμε Στοίχημα». Θα κάνει εκλογές ή δεν θα κάνει;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις