Κοροναϊός : Φοβούνται τον τουρισμό οι πολίτες, παρά τα ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα
Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίστηκε το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να υποδέχεται τουρίστες τόσο από τα εναέρια, όσο και από τα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορά της
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίστηκε το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να υποδέχεται τουρίστες τόσο από τα εναέρια, όσο και από τα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορά της.
Με τον αριθμό των τουριστών να αυξάνεται μέρα με τη μέρα, άκρως ενθαρρυντικά παραμένουν τα αποτελέσματα από τα τεστ που πραγματοποιούνται στις πύλες εισόδου της χώρας μας. Συγκεκριμένα, τα 13 σημερινά εισαγόμενα κρούσματα κοροναϊού, ήρθαν να προστεθούν στα 7 χθεσινά και αυτά με τη σειρά τους στα 4 της Τετάρτης.
Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των χιλιάδων τουριστών που περνούν τα σύνορα της Ελλάδας τα πρώτα εικοσιτετράωρα, γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται για πολύ λίγα κρούσματα.
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι ξεπεράσαμε τον κίνδυνο, αφού τις επόμενες μέρες αναμένεται να αυξηθούν οι αφίξεις. Μάλιστα, έντονη ανησυχία προκαλείται, αφού παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει «αποκλείσει» χώρες στις οποίες υπάρχει μεγάλη έξαρση του ιού, πρακτικά κανένας άνθρωπος δεν αποκλείεται από το να έρθει, όπου και αν κατοικεί. Δηλαδή, αν κατοικεί σε χώρα όπου απαγορεύονται οι απευθείας πτήσεις για να έρθει στην Ελλάδα, θα μπορεί να το πράξει είτε μέσω ανταπόκρισης αν μιλάμε για αεροπλάνο, είτε οδικώς, είτε με θαλαμηγό.
Αυτό επιβεβαίωσε και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος, μιλώντας στο MEGA, σημείωσε πως δεν απαγορεύεται σε Σουηδούς τουρίστες να έρθουν στη χώρα μας. «Αυτό που απαγορεύεται προσωρινά είναι οι απευθείας πτήσεις. Ένας Σουηδός ο οποίος έρχεται μέσω μιας άλλης χώρας, επιτρέπεται να έρθει στη χώρα μας και να κάνει τις διακοπές του» είπε χαρακτηριστικά.
Ανησυχούν οι πολίτες
Την ίδια στιγμή, έντονη ανησυχία για τον τουρισμό εκφράζουν και οι πολίτες της χώρας με το 68,4% να δηλώνει φόβο για τον εξωτερικό τουρισμό, σύμφωνα με έρευνα της GPO, ενώ στο 75,3 ανέρχεται το ποσοστό στο ίδιο ερώτημα, σε έρευνα της MRB.
Μάλιστα, η ανησυχία αυτή γίνεται ακόμα πιο έντονη στις περιοχές όπου εντοπίζονται τα κρούσματα, όπως για παράδειγμα στην Κάρπαθο, η οποία μετράει 4 κρούσματα του φονικού ιού.
Πάντως, από την άλλη πλευρά, οι επιστήμονες δεν φαίνεται, προς το παρόν, να ανησυχούν καθόλου για τα εισαγόμενα κρούσματα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, «ο τουρισμός είναι ελεγχόμενος προς το παρόν».
Κοροναϊός: 28 νέα κρούσματα σήμερα – Τα 13 εισαγόμενα
Ακόμα 28 νέα κρούσματα κοροναϊού ανακοίνωσε σήμερα η Ελλάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 3.486. Εξ αυτών, μάλιστα, τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων είναι η εξής: 1 στις Σέρρες, 1 στην Κοζάνη, 7 στην Ξάνθη, 3 στη Λάρισα, 1 στον Έβρο, 1 στην Πιερία, 1 στην Κάρπαθο και τα 13 εισαγόμενα.
Εξ αυτών το 54.8% αφορά άνδρες, ενώ 799 (22.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.922 (55.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον 8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 60 ετών. 4 (50.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 192 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις