Το Τwitter αφαιρεί τις λέξεις «αφέντης», «σκλάβος» και «μαύρη λίστα» από τον κώδικά του
To Twitter καταργεί «αμφιλεγόμενους» όρους προγραμματισμού.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Το Twitter ανακοίνωσε πως σταματά τη χρήση των «αμφιλεγόμενων» όρων «master», «slave» και «blacklist», χάριν πιο «inclusive» επιλογών, στο ευρύτερο πλαίσιο των αντιδράσεων κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη.
«Η συμπεριληπτική (inclusive) γλώσσα παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όλοι ανήκουν όλοι. Στο Twitter, η γλώσσα που χρησιμοποιούμε στον προγραμματιστικό μας κώδικα δεν αντικατοπτρίζει τις αξίες μας ως εταιρεία ούτε αντιπροσωπεύει τους ανθρώπους που εξυπηρετούμε. Θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό. #WordsMatter» αναφέρεται σε σχετικό tweet.
Inclusive language plays a critical role in fostering an environment where everyone belongs. At Twitter, the language we have been using in our code does not reflect our values as a company or represent the people we serve. We want to change that. #WordsMatter https://t.co/JVO8968B7K
— Twitter Engineering (@TwitterEng) July 2, 2020
Οι συγκεκριμένοι όροι χρησιμοποιούνται στον προγραμματισμό εδώ και δεκαετίες. Σε παρόμοια κίνηση προέβη και η αμερικανική τράπεζα JPMorgan, καθώς αυξάνονται οι εταιρείες που προβαίνουν σε κινήσεις κατά του ρατσισμού.
Όπως αναφέρει το BBC, ειδικοί εκτιμούν πως η αντικατάσταση των όρων θα μπορούσε να κοστίσει εκατομμύρια δολάρια και να απαιτήσει μήνες.
Στον προγραμματισμό το «master» αναφέρεται στην κύρια έκδοση του κώδικα που ελέγχει τους «slaves», ή τα αντίγραφα. Το «blacklist» χαρακτηρίζει αντικείμενα τα οποία απορρίπτονται αυτόματα, κατά κανόνα απαγορευμένες ιστοσελίδες.
Την Πέμπτη το τμήμα μηχανικών του Twitter παρουσίασε μια σειρά λέξεων που θέλει να αντικαταστήσει, χάριν πιο «ορθών» λέξεων. Μεταξύ αυτών είναι η αντικατάσταση του «whitelist» με το «allowlist» και το «master/slave» με «leader/follower».
We’re starting with a set of words we want to move away from using in favor of more inclusive language, such as: pic.twitter.com/6SMGd9celn
— Twitter Engineering (@TwitterEng) July 2, 2020
Επεξεργασία στα tweets μόνο αν όλοι φοράνε μάσκα
Παράλληλα, το twitter φαίνεται πως λαμβάνει θέση και για το ζήτημα της χρήσης μάσκας που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τις ΗΠΑ. Με μια αινιγματική ανάρτηση, η εταιρεία προανήγγειλε ότι θα προβεί σε μια καινοτομία στην πλατφόρμα της, εφόσον όλοι φορέσουν μάσκες.
«Μπορείτε να έχετε ένα κουμπί επεξεργασίας (των αναρτήσεών σας), εφόσον όλοι φορούν μάσκα», έγραψε η εταιρεία στον επίσημο λογαριασμό της στο Τwitter.
You can have an edit button when everyone wears a mask
— Twitter (@Twitter) July 2, 2020
Ορισμένοι χρήστες εξέλαβαν την ανάρτηση ως χιουμοριστική, ενώ κάποιοι άλλοι ως πολιτική παρέμβαση. Η εν λόγω ανάρτηση εξαπλώθηκε ταχύτατα, αφού μοιράστηκε μισό εκατομμύριο φορές μέσα σε 12 ώρες και έλαβε περισσότερα από 2 εκατομμύρια «likes».
Παρά τον ενθουσιασμό των χρηστών που προκάλεσε η ανάρτηση, ωστόσο, το twitter φαίνεται ότι δεν σκέφτεται πραγματικά να προχωρήσει στην εν λόγω αλλαγή (το κουμπί επεξεργασίας).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις