Ελλάδα και Τουρκία επί ξυρού ακμής : Το λιβυκό, η «λίμνη», οι «κανονιοφόροι» και ο «Ασκός του Αιόλου»
Ασυνήθιστη οξύτητα είχε η ρητορική που χρησιμοποίησε σήμερα ο Νίκος Δένδιας για το ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Επί ξυρού ακμής οι εξελίξεις στην περιοχή. Τα τελεσίγραφα προς την Τουρκία. Ο ρόλος Γαλλίας και Γερμανίας. Τα μηνύματα από Ρωσία και οι διεργασίες για τη Λιβύη.
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- Ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν υπόσχεται ο Πούτιν
- «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Ασυνήθιστη οξύτητα είχε η ρητορική που χρησιμοποίησε σήμερα ο Νίκος Δένδιας για το ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, δείχνοντας με τις φράσεις που χρησιμοποίησε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή κινούνται επί ξυρού ακμής.
Πραγματική προοπτική κανονιοφόρων
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, μίλησε για «πραγματική προοπτική κανονιοφόρων», για το «άνοιγμα του Ασκού του Αιόλου» αν η Τουρκία προχωρήσει στις εξαγγελθείσες έρευνες νότια της Κρήτης, καθώς επίσης και για «προσβολή κυριαρχίας» Ελλάδας και Κύπρου από την πλευρά της Τουρκίας.
Ομολογουμένως αυτά δεν απέχουν από την πραγματικότητα, ωστόσο είναι αξιοσημείωτες ως δημόσιες επισημάνσεις από τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ο οποίος είναι πάντοτε μετρημένος στις κουβέντες που εκφέρει ακόμα και το τελευταίο διάστημα όταν άλλοι υπουργοί εκ του ρόλου τους ή και παρεμπιπτόντως κάνουν δηλώσεις πολεμικής ετοιμότητας της Αθήνας έναντι της Άγκυρας.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι αυτές οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε ο κ. Δένδιας με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 13 Ιουλίου, ενώ όπως έγινε γνωστό ενόψει και της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, ο Νίκος Αναστασιάδης θα έρθει στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Είναι σαφές ότι επιδιώκονται πολύ συγκεκριμένες και συντονισμένες κινήσεις από Αθήνα και Λευκωσία στο φόντο της ενδελεχούς εξέτασης των ευρωτουρκικών σχέσεων που θα απασχολήσουν τις συνομιλίες των Ευρωπαίων ηγετών.
Γαλλία και Γερμανία
Η κινητικότητα του τελευταίου διαστήματος δεν αφήνει καμία αμφιβολία επ’ αυτού. Το τεταμένο κλίμα Γαλλίας και Τουρκίας που έχει μεταφερθεί και στους κόλπους του ΝΑΤΟ, το ερωτηματικό που υπάρχει για τη στάση της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας δείχνουν ότι τα πάντα είναι ρευστά.
Οι χτεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών κατά τη συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου δείχνουν προς μια γερμανική υπόδειξη προς Αθήνα και Άγκυρα του τύπου «βρείτε τα και κλείστε τα ζητήματα» και η οποία υπόδειξη εκ των πραγμάτων λειτουργεί περισσότερο πιεστικά προς την Ελλάδα, αντίθετα, με τα σημερινά δεδομένα, βολεύει την Τουρκία.
Μάλιστα το κοινό μήνυμα που εξέπεμψαν ο Έλληνας και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ενόψει των συνόδων του Ιουλίου στην ΕΕ είναι πως η πολιτική του κατευνασμού θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας. Ουσιαστικά ζητούν από την ΕΕ πολύ πιο δυναμικές απαντήσεις και ανάλογη στάση έναντι της Τουρκίας.
Και όλα αυτά έρχονται στον απόηχο του τηλεφωνήματος Μητσοτάκη και Ερντογάν, για το οποίο χωρίς να καλλιεργεί προσδοκίες το Μαξίμου ταυτόχρονα δημοσίως το αντιμετωπίζει ως αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας Αθήνας και Άγκυρας και δημοσίως εκφράζει την επιθυμία να αποτελέσει εφαλτήριο εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Νησί εντός τουρκικής λίμνης
Από την άλλη μεριά είναι σαφές ότι η Ελλάδα δέχεται πιέσεις για διάλογο με την Τουρκία την ώρα που η τελευταία δεν δείχνει διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης της επιθετικότητάς της, κάτι που η Ελληνική πλευρά θέτει ως κόκκινη γραμμή και ως προϋπόθεση οποιουδήποτε διαλόγου με την Τουρκία.
Αυτό που προκύπτει «πίσω από τις γραμμές» των δηλώσεων του κ. Δένδια είναι ότι το πλαίσιο του διαλόγου που επιδιώκει η Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες με την Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε «τουρκική λίμνη».
«Εάν η Τουρκία, έστω και καθ’ υπόθεσιν, θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε νησί εντός τουρκικής λίμνης ή θάλασσας, να το ξεχάσει», επεσήμανε με νόημα ο κ. Δένδιας.
Καταιγιστικές εξελίξεις στη Λιβύη
Αυτό που μένει να φανεί είναι αν θα καρποφορήσουν οι προσπάθειες για ελληνολιβυκό σύμφωνο που συζήτησε ο Ν. Δένδιας με τον πρόεδρο του λιβυκού κοινοβουλίου σε απάντηση του τουρκολιβυκού συμφώνου που έχει υπογράψει η κυβέρνηση Σάραζ της Τρίπολης.
Το βέβαιο είναι ότι οι εξελίξεις για το λιβυκό ζήτημα είναι καταιγιστικές. Μετά την έκτακτη επίσκεψη Δένδια ακολούθησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Λιβύη του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χ. Ακάρ μαζί με τον αρχηγό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Και όλα αυτά την ώρα που ο πρόεδρος της βουλής της Λιβύης Ακίλα Σάλεχ επισκέπτεται τη Μόσχα για συνομιλίες με τη ρωσική κυβέρνηση. Μάλιστα ο Σαλέχ θεωρείται, «συμβιβαστική λύση» για την επόμενη ημέρα, ενώ ο Σ. Λαβρόφ στήριξε την πρωτοβουλία της Αιγύπτου για το λιβυκό ζήτημα και έδειξε προς την κατεύθυνση μιας νέας κυβέρνησης για τη Λιβύη.
Μάλιστα ο κ. Σάλεχ προανήγγειλε τη δημιουργία επιτροπής ειδικών για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας και Λιβύης.
Η εξέλιξης του λιβυκού ζητήματος όπως είναι αυτονόητο θα επηρεάσει και τις συμφωνίες για τις θαλάσσιες ζώνες, τόσο με την Τουρκία όσο και με την Ελλάδα και το θέμα αυτό θα καθορίσει εν πολλοίς και το αν θα ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου όπως είπε ο Νίκος Δένδιας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις