Δεν έχουν τέλος οι επιδημίες – Σε έξαρση ο δάγγειος πυρετός στη Σιγκαπούρη
Η Σιγκαπούρη κατάφερε να περιορίσει και το δεύτερο κύμα κοροναϊού. Τώρα είναι σε τροχιά για το χειρότερο ξέσπασμα δάγγειου πυρετού που έχει βιώσει ποτέ
Η Σιγκαπούρη κατάφερε να περιορίσει και το δεύτερο κύμα κοροναϊού. Τώρα είναι σε τροχιά για το χειρότερο ξέσπασμα που έχει σημειωθεί ποτέ σε μια άλλη ιική λοίμωξη: Τον δάγγειο πυρετό.
Περισσότερα από 14,000 κρούσματα δάγγειου πυρετού έχουν καταγραφεί στην πόλη – κράτος από την αρχή του έτους, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΝΕΑ). Ο συνολικός αριθμός για ολόκληρη τη χρονιά αναμένεται να ξεπεράσει τα 22,170 κρούσματα που καταγράφηκαν το 2013, οδηγώντας στη μεγαλύτερη έξαρση δάγγειου πυρετού στην ιστορία της Σιγκαπούρης, προειδοποιεί η υπηρεσία.
Ο δάγγειος πυρετός είναι μια ιική λοίμωξη που μεταδίδεται από το κουνούπι Aedes, το ίδιο έντομο που ευθύνεται και για τη μετάδοση του ιού Ζίκα, του chikungunya και του κίτρινου πυρετού. Συνήθως συναντάται σε ζεστές και υγρές, τροπικές και υποτροπικές περιοχές κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών.
Μόνο το 25% των φορέων εκδηλώνουν συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, μυϊκούς και αρθρικούς πόνους. Στις βαριές περιπτώσεις μπορεί να σημειωθεί αιμορραγία, δύσπνοια, οργανική ανεπάρκεια ή ακόμη και θάνατος.
Φέτος στη Σιγκαπούρη έχασαν τη ζωή τους 16 άτομα από δάγγειο πυρετό – οι διπλάσιοι σε σχέση με το 2013.
Οι θερμότεροι μήνες (Ιούνιος-Οκτώβριος) είναι κατά κανόνα η περίοδος έξαρσης του δάγγειου πυρετού στην πόλη-κράτος, εξαιτίας της μεγαλύτερης παρουσίας των συγκεκριμένων κουνουπιών και της επιτάχυνσης της επώασης του ιού.
Φέτος, όμως, τα πράγματα ήταν ιδιαιτέρως άσχημα.
Μόνο την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 1468 κρούσματα, ενώ ήταν η τρίτη διαδοχική εβδομάδα που τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 1,000. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό εβδομαδιαίων κρουσμάτων δάγγειου πυρετού που έχουν καταγραφεί ποτέ στη Σιγκαπούρη.
Ως απάντηση στη δραματική αύξηση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση αύξησε τους ελέγχους για σημεία που ευνοούν την αύξηση των κουνουπιών σε δημόσιους χώρους και κατοικημένες περιοχές.
Στη διάρκεια των τριών τελευταίων εβδομάδων, περίπου 6,900 εγκαταστάσεις έχουν υποστεί έλεγχο, σύμφωνα με τη ΝΕΑ.
«Η πλειοψηφία των σημείων που ευνοούν την αναπαραγωγή κουνουπιών εντοπίστηκαν σε κοινόχρηστους χώρους συγκροτημάτων κατοικιών», ανακοίνωσε η ΝΕΑ την Πέμτπη.
Από τις 15 Ιουλίου, η υπηρεσία θα αυξήσει τα πρόστιμα σε εκείνους που δεν λαμβάνουν δράση για να αποτρέψουν την αναπαραγωγή κουνουπιών τόσο εντός όσο και εκτός των ιδιοκτησιών τους. Είναι γνωστό πως τα κουνούπια προτιμούν τις υγρές, σκοτεινές γωνίες και τα λιμνάζοντα νερά.
Γιατί φέτος;
Τα κρούσματα δάγγειου πυρετού έχουν αυξηθεί δραματικά σε όλο τον κόσμο – για την ακρίβεια έχουν τριανταπλασιαστεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο σημειώνονται 100-400 εκατομμύρια λοιμώξεις, ενώ αυτή τη στιγμή κινδυνεύει από αυτόν σχεδόν ο μισός πλανήτης, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο θερμότερος και πιο υγρός καιρός που προκύπτει από την κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για την αναπαραγωγή των κουνουπιών. Έτσι, όχι μόνο έχουν αυξηθεί αλλά και σε πολλές περιπτώσεις ζουν πολύ πιο κοντά σε ευάλωτους πληθυσμούς, εξαιτίας της ραγδαίας αστικοποίησης που σημειώνεται σε πολλές ασιατικές χώρες.
Πέρσι τον Αύγουστο, οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν επιδημία δάγγειου πυρετού. Μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα, 1,107 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, ενώ περισσότεροι από 270,000 είχαν μολυνθεί.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο λόγος που ο ιός μαστίζει φέτος τη Σιγκαπούρη, είναι η επιστροφή ενός παλιού στελέχους του, το οποίο δεν κυκλοφορούσε επί σχεδόν τρεις δεκαετίες.
Αυτό συνεπάγεται ότι η κοινότητα ενδέχεται να μην διαθέτει επαρκή ανοσία ώστε να προστατευτεί.
Ο ρόλος του lockdown
Άλλος ένας λόγος που ο δάγγειος πυρετός έχει επιδεινωθεί φέτος, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ενδέχεται να είναι και τα περιοριστικά μέτρα για τον κοροναϊό.
Τον Απρίλιο, ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων ξέσπασε μεταξύ μεταναστών εργατών στη Σιγκαπούρη, οι οποίοι ζούσαν συνωστισμένοι σε κοιτώνες, αυξάνοντας τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων πάνω από τα 1.000 όταν η πανδημία έφτασε στην κορύφωσή της.
Για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, η κυβέρνηση επέβαλε lockdown και έκλεισε τις μη αναγκαίες επιχειρήσεις και τα σχολεία. Αυτά τα περιοριστικά μέτρα διήρκεσαν από τις 7 Απριλίου έως την 1η Ιουνίου.
Η παραμονή των πολιτών στα σπίτια τους, όμως, συνεπάγεται ότι τα κουνούπια είχαν περισσότερες ευκαιρίες για «γεύματα».
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα συγκεκριμένα κουνούπια τρέφονται την ημέρα, και κυρίως νωρίς το πρωί και πριν το σούρουπο.
Οι περισσότερες ευκαιρίες γα τροφή, συνεπάγεται και αύξηση του πληθυσμού τους, την οποία έχει καταγράψει και η ΝΕΑ.
Πηγή: www.cnn.com
- Στο Καραϊσκάκη για το Ολυμπιακός-ΑΕΚ ο Μπαρτζώκας (pics)
- Ασταμάτητος ο Ολυμπιακός – Νέα μεγάλη ευκαιρία των «ερυθρόλευκων» με τον Κωστούλα
- Οι Radiohead στο μουσείο: Νέα έκθεση αποκαλύπτει την άλλη πλευρά του Τομ Γιορκ
- Νέα καλή ευκαιρία για τον Ολυμπιακό με τον Ελ Κααμπί
- Ραγκούσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται rebranding
- ΟΟΣΑ: Ξεζουμίζει τα νοικοκυριά η έμμεση φορολόγηση – Πρωταθλητές στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης