Χονγκ Κονγκ : «Κοινοβούλιο εξορίας» σχεδιάζουν οι ακτιβιστές
Όπως δηλώνουν, είναι ανάγκη να βρεθούν νέοι τρόποι αντίδρασης στην κινεζική εμπλοκή και στήριξης της δημοκρατίας στην περιοχή
Οι δημοκρατικοί ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ επεξεργάζονται σχέδιο για να δημιουργήσουν ένα ανεπίσημο κοινοβούλιο από την εξορία. Στόχος τους η διατήρηση της δημοκρατίας, αλλά και η αποστολή στην Κίνα του μηνύματος ότι η ελευθερία τους δεν μπορεί να καταπατηθεί, εξηγεί ο Σάιμον Τσενγκ.
Το Χονγκ Κονγκ ήταν βρετανική αποικία, μέχρι που επιστράφηκε στην κινεζική κυριαρχία το 1997. Πέρσι, η πόλη σημαδεύτηκε από πολύμηνες και συχνά βίαιες διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας και κατά της Κίνας, αντιστεκόμενη στην κινεζική εμπλοκή στις ελευθερίες που υποτίθεται ότι είχαν διασφαλιστεί στους κατοίκους και αποτελώντας τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση που έχει βιώσει το Πεκίνο μετά τις διαδηλώσεις της πλατείας Τιενανμέν το 1989.
Την περασμένη Τετάρτη, η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ χρησιμοποίησε αύρες και δακρυγόνα και συνέλαβε περισσότερα από 300 άτομα, καθώς οι διαδηλωτές κατέκλυσαν και πάλι τους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τον νέο νόμο εθνικής ασφάλειας που εισήγαγε η Κίνα για να σιγάσει τις αποσχιστικές τάσεις.
Την Παρασκευή, ανακοινώθηκε ότι ο κορυφαίος αξιωματούχος του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ, Λούο Χουινίνγκ, θα υπηρετήσει ως σύμβουλος της κινεζικής ενδοχώρας στη νεοϊδρυθείσα επιτροπή εθνικής ασφάλειας, της οποίας θα ηγείται η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ.
Ο νέος νόμος βάζει την πιο ελεύθερη πόλη της Κίνας, και ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα του πλανήτη, σε ένα πιο απολυταρχικό μονοπάτι. Η Κίνα, η οποία αρνείται ότι παρεμβαίνει στο Χονγκ Κονγκ, έχει προειδοποιήσει τις ξένες δυνάμεις να μην εμπλέκονται σε εσωτερικά της ζητήματα.
Ο Τσενγκ, πολίτης του Χονγκ Κονγκ, εργαζόταν για τη βρετανική πρεσβεία στην περιοχή σχεδόν επί δύο χρόνια. Στη συνέχεια, απέδρασε από την πόλη, αφού όπως λέει ξυλοκοπήθηκε και βασανίστηκε από τη μυστική αστυνομία της Κίνας. Ο Τσενγκ, ο οποίος έκτοτε έχει λάβει πολιτικό άσυλο στη Βρετανία, περιγράφει τον εαυτό του ως υποστηρικτή της δημοκρατίας.
«Ένα σκιώδες κοινοβούλιο μπορεί να στείλει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στο Πεκίνο και στις αρχές του Χονγκ Κονγκ ότι η δημοκρατία δεν χρειάζεται να βρίσκεται στο έλεος του Πεκίνου», δήλωσε στο Reuters. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ανεπίσημες ομάδες πολιτών που είναι βέβαιο ότι θα αντανακλούν τις απόψεις των πολιτών του Χονγκ Κονγκ».
Αναφέρει ότι αν και η ιδέα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ένα κοινοβούλιο εξορίας θα μπορούσε να δώσει στήριξη στους πολίτες του Χονγκ Κονγκ, αλλά και στο κίνημα υπέρ της δημοκρατίας στην περιοχή.
«Φτιάχνουμε μια εναλλακτική για να παλέψουμε για τη δημοκρατία», εξηγεί ο Τσενγκ.
«Πρέπει να είμαστε έξυπνοι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την επεκτεινόμενη απολυταρχία. Δείχνουν τη δύναμή τους για να καταπιέσουν, επομένως εμείς θα πρέπει να είμαστε πιο διακριτικοί και επιδέξιοι».
Όπως λέει, όλο και περισσότεροι άνθρωποι «χάνουν την ελπίδα ότι θα καταφέρουν κάτι βγαίνοντας στους δρόμους ή κατεβαίνοντας στις εκλογές» για το Νομοθετικό Σώμα του Χονγκ Κονγκ.
Όταν ερωτήθηκε για τη στήριξη της τράπεζας HSBC στο νέο νόμο εθνικής ασφάλειας, ο Τσενγκ δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τους Βρετανούς τραπεζίτες και να βεβαιωθεί ότι αντιλαμβάνονται τη σημασία της δημοκρατίας.
Από τη στιγμή που ο Μπόρις Τζόνσον πρόσφερε σε εκατομμύρια πολίτες του Χονγκ Κονγκ τη δυνατότητα να αποκτήσουν βρετανική υπηκοότητα μετά από την επιβολή του κινεζικού νόμου, ο Τσενγκ πιστεύει ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα προσπαθήσουν να φτάσουν στη Βρετανία.
Πηγή: www.theguardian.com
- Λαμία: Παιδάκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια των γονιών του
- Χεζμπολάχ: «Χτυπάτε την Βηρυττο, θα χτυπήσουμε το Τελ Αβίβ»
- Σοκάρει το βίντεο από τη φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι
- ΣΥΡΙΖΑ: Μια όμορφη εικόνα στην Κουμουνδούρου μετά το τέλος των εκλογών [video]
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ολες οι διαθήκες στην ψηφιακή εποχή
- Πανδαισία: Όλα τα γκολ από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)